Haber: Atilla Yoğurtçu

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın, Büyükşehir’in 15.4 milyar liralık borcuyla ilgili açıklamaları, Meclis’te tartışmalara neden oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Yasin Sağay, borcun 15.4 milyar lira olmadığını belirterek, Ahmet Akın’ın televizyon kanallarında “babalarının çiftliği gibi yönetmişler” şeklindeki ifadelerine tepki gösterdi. 

  

AK Parti Grup Başkanvekili Yasin Sağay Büyükşehir, BASKİ ve şirketlerin toplam borcunun 15.4 milyar lira olmadığını da savunurken, “biz yapamayacağız, ağır geldi diyorsanız, anahtarı paspasın altına bırakın gidin, biz sabah gelir mekanı açarız” diye konuştu. 

Yasin Sağay’ın sözlerine, CHP Grup Başkanvekili Ali Kemal Deveciler’den sert bir karşılık geldi. Deveciler, “anahtarı paspasın altına bırakıp gidin diyorsun ama, siz voltanızı alıp gittiniz zaten, becerememişsiniz” diye seslendi. 

  

BÜYÜKŞEHİR Meclisi’nde AK Parti Grup Başkanvekili Yasin Sağay, Başkan Ahmet Akın’ın açıkladığı borçlarla ilgili şunları söyledi: 

  

“ÇÖP KUTULARI DENİZ TUZUNDAN KÜFLENMİŞTİ…” 

“Ahmet Akın seçileli henüz 45 gün oldu, kendisine tekrar bu görevinde başarı diliyoruz. Yerel ve ulusal basında çıkan bir olay, çöp tenekeleriyle ilgili. Altınoluk’ta bir sahil düzenlemesi çalışması yaptık. Burada alınan çöp tenekelerinin 3 ay içinde küflendiğini gördük. 2019 – 2024 döneminde teknik ekipler çalışma yaptı, açık ihale yaptık, nerede kullanacağız, Burhaniye sahilinde, Erdek sahilinde, Edremit’te, Ayvalık’ta sahil bantlarında kullanacağız. 

Teknik şartnameyle ihaleye çıkıldı. 6 firma dosya indiriyor, açık ihale yapılıyor. 3 firma ihale teklifine teklif veriyor. 660 lira artı KDV bu çöp kutusunun fiyatı. Uğur Dündar ekranda soruyor, 21/b mi diye, Ahmet Akın başkanım bilmiyorum diyor. Bize sorsun, açık ihale yapıldı. Büyük boy olanlar da 10 bin lira. Bunu kullanmamızın tek sebebi var, denizden kaynaklanan tuzlu suyun 6 ay içinde çöp tenekelerinin küflenmesinden dolayı bunu kullandık.” 

Doğrudan teminle yapılan alımlarla ilgili tespitleri de gündeme getiren Yasin Sağay, Ahmet Akın’ın “babalarının malı gibi harcamışlar” şeklindeki sözlerine de tepki gösterdi. Sağay, “Sayın Başkan babalarının malı gibi harcamışlar diyor. Burada mülkiye müfettişi var, pratikte başkanlık öyle değil. 3 bin 106 adet doğrudan temin olmuş, kafalarına göre mal almışlar diyorlar. 11 şirket, BASKİ ile beraber 13, Büyükşehir’le beraber 50 milyar TL’ye hükmeden bir belediyeyiz. Burada makine ikmal bölümleri var, 1500 den fazla araçta hangi kepçe arıza yapacak, hangi aracın kolu kopacak bunu bilemeyiz. 4 ayrı birimi olan BASKİ, BTT, 3106 doğrudan teminin 2500’ünü yaptı. Geri kalanı diğer 50 daire başkanlığı yaptı. Burada şaibe var deniyor. Kitapta yazanla belediyecilik bir olmuyor. 21/b demek, mücbir bir sebep olursa açık ihalede limiti olmadık şekilde yaparsın, 21/f, 21/d var. Bunların limitleri belli. 

  

ÇİKOLATA ALIMIYLA İLGİLİ İHALELER… 

Balıkesir bizim, meclis bizim, daire başkanları zan altında. Yasin’i, Yücel’i karalayacağım diye yapmayın. Ahmet Akın’a mazbatayı teslim ettik, belediyeyi devrettik. Burada Genel Sekreter Naki bey 6 Nisan’da göreve geliyor, gelince üst kurul toplanıyor, tüm ihaleler iptal diyor. Açık ihalelerde bekleme süresi 10 gün. Olabilir, teknik olarak önlem alacaktır. Bunların içinde gözden kaçan bir ihale var, 8 bin personele dağıtılacak çikolata ihalesi var; 10 bin adet çikolata ihalesine girmişiz, kutusu 210 liraya geliyor. 10 bin tane alınca, Başkan telvizyon kanallarında çok sayıda çikolata almışlar diyor. 

İhaleyi iptal ettik şimdi. Başkan siz alın bakalım, sonrasına bakarız diyor. 300 liradan 120 bin paket çikolata alınıyor. Genel Sekreter 900 bin lira kara geçecekti, yaptığınız hareketle uygulamayla, TV’lerde yapılan konuşmalarda babalarının çiftliği diyorlar. Sen 3.5 milyon liraya çikolata aldın şimdi. 

İlk heyecan telaş var, kolay değil yönetmek. Biz Yücel başkanımla beraber AK Parti grubu ve CHP Grubu ile beraber beş yıl boyunca yönettik. Verilemeyecek söylenmeyecek hesabımız yok. En önemli kriter Balıkesir şehrinin böyle anılmasından üzülüyoruz. 

11 şirktetimiz var, bunlarda şu anda Personel A.Ş. ve BALSU’nun SGK’ya 900 bin lira borcu var. 11 şirketin alacaklarını böyle yazıp, kasayı ayrı yazsak, 12 milyon lira artıları var. Arazileri var bunların. Biz yapamayacağız bütçe ağır geldi rakamlardan korktuk diyorsanız, akşam giderken paspasın altına anahtarı koyun biz sabah gelir mekanı açarız” dedi. 

“SİZ VOLTANIZI ALIP GİTTİNİZ BECEREMEDİNİZ…” 

Yasin Sağay’ın, “anahtarı paspasın altına bırakıp gidin” sözlerine, CHP Grup Başkanvekili Ali Kemal Deveciler, “siz voltanızı alıp gittiniz, beceremediniz” diye karşılık verdi. Deveciler şunları söyledi: 

“Yasin Başkan, Edremit’e de astırdılar afişi, gerçek borç 3.5 milyar diyor. Hangi 3.5 milyar. 

31 Aralık itibariyle borç 3.5 milyar, faizler yok, Ocak – Şubat dönemi ve seçim dönemi yok. Şirketler yok, BASKİ yok. 4 milyar 800 bin lira sadece faiz. 5 milyar 700 milyon anapara borcu. 10 milyar 766 bin lira. Ocak-Şubat-Mart döneminde harcadıklarınız dahil buna. Faizi kim ödeyecek, 10 yıllık hesabınızı nasıl kapatacağız bilmiyorum, bırak anahtarı paspasa diyorsun da siz voltanızı alıp gittiniz zaten. Becerememişsiniz. 

BASKİ, 3 milyar 492 milyon borcu var. BASKİ sadece Mart ayında 209 milyon lira borç yapmış. 

Şirketler var çok güzel yönettiniz. Balbucks’ı bile son üç günde her ilçeye yapmaya çalıştınız. O paraları kim ödeyecek, konteyner getir koy, yaptırmadık Burhaniye’de. SİT alanına bu yapılır mı? Balbucks daha bir yıllık şirket borcu dünya kadar. 

  

“TÜRKİYE’NİN EN BORÇLU BELEDİYESİ!” 

15 milyar 485 milyon borç var. Bunda bir yanlışlık yok. Doğrudan temin uygulamasına fazla yer verilmiş diyor 5 bin adet doğrudan temin var. 2023 yılında 9 milyarlık gelir bütçesinde tahsilat oranı yüzde 57. Böyle bütçe mi olur, yüzde 80’in altına düştüğünde belediye başkanının istifa etmesi lazım. 

2024 yılında eski yönetim 1.2 milyar borçlandı. 3 milyardı, beni ikna edemediniz, 1.2 milyara tav oldunuz. Bu borç 18 milyar olacaktı. Türkiye’nin en çok borcu olan belediyesiyiz. Ne yaptınız kardeşim, bu borcun çoğu Ocak, Şubat, Mart ayından geliyor. 

2.5 aylık seçim döneminde açık ihale ve pazarlık suretiyle 8 milyar 608 milyonluk ihale yapılmış. Hep pazarlık. Doğrudan temin 2 milyar 276 milyon lira. 3040 adet doğrudan temin yapılmış. Bu bulguların hepsi gerekli yerlere ulaştırılacak.” 

“ALTINDAN KALKAMAYACAĞIMIZ BİR ŞEY YOK” 

Sağay ve Deveciler’in borç konusundaki karşılıklı atışmaları sırasında araya giren Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, enkaz edebiyatı yapmayacaklarını yineledi. Akın, “Ben bunu neden açıkladığımı söyleyeyim, neyi teslim aldığımı vatandaşın bilmesini istedim. Yoksa bizler Balıkesirliyiz, bırakın 15 milyarı, altından kalkamayacağımız bir şey yok, sözlerimizin arkasındayız. Projelerimizi yerine getireceğiz, kimse merak etmesin.