Baştımar ailesinin Trabzon Sürmene doğumlu Zeki Baştımar’ın siyasi faaliyetleriyle başlayan yolculuğuyla dikkat çekerken, günümüzde serveti ve şirketleriyle araştırılıyor. Baştımar ailesi servetine yönelik bilgileri sizlerle paylaşırken aynı zamanda aile üyelerinin ne iş yaptığıyla ilgili detayları aktarıyoruz. Baştımar ailesi kimdir? İşte merak edilenler…

Baştımar Ailesi Kimdir?

Baştımar ailesi, günümüzde sahip olduğu mülkler ve servetiyle dikkat çeken köklü bir aile olarak internette ve sosyal medyada araştırılıyor.

İstanbul’un Boğaziçi kıyısı mevkiinde yer alan Zeki Paşa Yalısı’nın sahibi olan aile, üyelerinin kapitalist, milliyetçi, sosyalist ideolojik görüşleriyle ilgi görüyor. Peki, Baştımar ailesi kimdir? İşte yanıtı…

Baştımar ailesi, 1905-1974 yılları arasında yaşayan komünist siyasetçi Zeki Baştımar’ın öncülüğünde siyasi ve entelektüel faaliyetleriyle tanınan, günümüzde aile üyelerinin sahip olduğu mülkler ve servetiyle gündeme gelen bir ailedir.

Ailede hem sol hem de sağ görüşlü kişilerin olması, Türkiye siyasetinde etkin rol oynamasını sağlamıştır. İdeolojik çeşitliliğiyle ön plana çıkan Baştımar ailesinin en bilinen üyesi ise Türkiye Komünist Partisi’nin önemli figürlerinden birisi olan Zeki Baştımar’dır.

Baştımar ailesinin kökleri Trabzon’a dayanmaktadır. Türk siyasetinde etkin rol oynayan aile, ülkemizin siyasi yelpazesinde farklı isimlerle temsil edilmiştir. 1951 yılında TKP’ye yönelik operasyonlarda adı duyulan Zeki Baştımar, TKP içinde Yakup Demir takma adını kullanmıştır.

Baştımar ailesi kimdir sorusuna yanıt arayanlar için Zeki Baştımar’ın kardeşi Dündar Baştımar’ın sosyalist görüşe sahip olduğunu, bununla beraber eşi Ayşe Baştımar’ın ise Demokrat Parti döneminde en etkili iş insanlarından birisi olan Şevket Mocan’ın kızı olduğu bilinmektedir.

Baştımar ailesi üyelerinden bir diğeri olan Saffet Baştımar, 1950-54 yılları arasında CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) milletvekili olarak görev yapmıştır. Baştımar ailesinde Osmanlı İmparatorluğu’ndan gelen siyasi ve askeri kimliğin yanı sıra Cumhuriyet dönemi ideolojilerinin de etkili olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin Saffet Baştımar’ın eşi olan Refika Hanım, Osmanlı paşası olarak bilinen Gazi Ethem Paşa’nın torunudur.

Baştımar ailesi kimdir sorusuna yanıt arayanlar için ailede döneme damga vuran trajik olayların gerçekleştiğini de söyleyebiliriz. 1926 yılında gerçekleşen İzmir Suikastı davasında yargılanarak idam edilen Trabzon Mebusu Hafız Mehmet, Baştımar ailesinin öne çıkan isimlerinden birisidir. Ayrıca aile üyelerinden olan Banker Kastelli lakabıyla bilinen Abidin Cevher Özden’in ölümü de ailede derin izler bırakmıştır.

Baştımar Ailesi Serveti Ne Kadar?

Baştımar ailesi kimdir sorusuna yanıt arayanlar için aileye yönelik önemli bilgileri paylaştık. Şimdi, günümüzde sahip olduğu mülkler ve mal varlığıyla öne çıkan ailenin servetine yönelik bilgileri aktaralım. Baştımar ailesi serveti ne kadar? İşte yanıtı…

  • Türkiye’de değeriyle dudak uçuklatan pek çok yapının Baştımar ailesine ait olduğu iddia edilmiştir.
  • Baştımar ailesi Zeki Paşa Yalısı’na sahip olmasıyla gündeme gelen bir ailedir. Bu doğrultuda yalının aileye ait olduğu iddia ediliyor.
  • II. Abdülhamid döneminde inşa edilen bu yapı, Tophane Müşiri Mustafa Zeki Paşa’ya aittir. Günümüzde ise İstanbul’un en pahalı yalılarından birisi olarak biliniyor.
  • Zeki Paşa Yalısı, 4 milyar TL’lik değeriyle dikkat çekerken, günümüzdeki sahibinin ise Meliha Baştımar olduğu iddia edilmektedir.

Bastimar Ailesi Kimdir 1

Baştımar Ailesi Meslekleri

Baştımar ailesi kimdir araştırmasını yapan kişiler, aile üyelerinin ne iş yaptığıyla ilgili detayları merak ediyor. Tarihsel süreç içerisinde 20. Yüzyıl Türkiye siyasetine damga vuran aile, entelektüel kimliğiyle de öne çıkıyor.

Aile üyelerinin sağ ve sol görüşten pek çok ideolojiye sahip olması, Baştımar ailesine olan ilgiyi daha da artırmaktadır. Peki, Baştımar ailesi ne iş yapar?

Baştımar ailesi şirketlerine dair medyada ya da kaynaklarda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Bu konuda sadece aile üyesi olan Meliha Baştımar’ın, İstanbul’un en pahalı yalılarından birisi olan Zeki Paşa Yalısı’na sahip olduğu bilgisi mevcuttur. Ancak bu detay doğrulanmadığından dolayı net bir bilgi verilememektedir.

Baştımar ailesinin Zeki Baştımar’la başlayan yolculuğunda siyaset ağırlıklı olmak üzere tarihçi, yazar ve iş insanı gibi önemli mesleklerde üyeleri bulunmaktadır.

Baştımar Ailesi Soy Ağacı

Baştımar ailesi kimdir araştırmasını yapan kişiler, aynı zamanda aileye ait soy ağacı bilgilerini de merak ediyor. Baştımar ailesi soy ağacı net olarak belli olmasa da, aile üyelerine dair bilgileri sizler için özetleyeceğiz.

Baştımar ailesinin en önemli üyesi olarak kabul edilen Zeki Baştımar’ın eşi Ayşe Baştımar’dır. Ayşe Baştımar, Demokrat Parti döneminin en etkin iş insanı olarak bilinen Şevket Mocan’ın kızı olduğu biliniyor. Bununla birlikte Zeki Baştımar’ın Dündar adında bir de kardeşi vardır.

Saffet Baştımar, ailenin bir diğer önemli üyesi olarak öne çıkmaktadır. 1950-54 yılları arasında CHP’den milletvekilliği yapan Saffet Beyin eşi Refika Hanım, Osmanlı paşası Gazi Ethem Paşa’nın torunudur.

Baştımar ailesinde bir diğer öne çıkan isim ise Hafız Mehmet’tir. 1926 İzmir Suikastı davasında idam edilen Hafız Mehmet haricinde Banker Kastelli olarak bilinen Abidin Cevher Özden de ailenin üyeleri arasında yer alıyor.

Bastimar Ailesi Kimdir 3

Zeki Baştımar Kimdir?

Baştımar ailesi kimdir sorusuna yanıt arayan kişiler için ailenin en önemli üyesi olarak kabul edilen Zeki Baştımar’ın hayatına dair detayları paylaşalım. Zeki Baştımar kimdir? İşte yanıtı…

Zeki Baştımar, 1905 yılında Trabzon’un Sürmene ilçesinde doğdu. Hafız Mehmet Bey’in yeğeni olan Baştımar’ın babası Hacı Yakupoğulları’ndan Muhammed, annesi ise Huriye Hanım’dır.

Henüz 6 yaşındayken babasının ölmesi üzerine amcası İbrahim Baştımar’ın yanına verildi. 1922 yılında Trabzon Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu.

Zeki Baştımar, 1926 yılında TKP Trabzon örgütü vasıtasıyla öğrenim görmek amacıyla Sovyetler Birliği’ne gitti. 1926-29 yılları arasında Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi’nde Aydın takma adıyla eğitim gören Baştımar, 1929 yılında Sovyet Komünist Partisi’ne üye olarak kabul edildi. 1929 yılında İstanbul’a dönen Baştımar, burada TKP faaliyetlerine katıldı.

1962-73 yılları arasında TKP Merkez Komitesi 1. Sekreteri olarak görev yapan Zeki Baştımar, 18 Kasım 1974 tarihinde Berlin’de hayatını kaybetti.

Vefat ettiği dönemde iktidarda bulunan Almanya Sosyalist Birlik Partisi MK yayın organı olan Neues Deutschland Gazetesi’nde çalışan Gertrude ile evli olan Baştımar, bir çocuk babasıydı. Zeki Baştımar’ın mezarı Leipzig Güney Mezarlığı’nda Faşizm Vahşeti Kurbanları’na ayrılan anıtsal bölümdedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Baştımar ailesi kimdir sorusuna yanıt arayanların merak ettiği diğer soruları yanıtladık:

1- Baştımar Ailesi Zeki Paşa Yalısı'nın sahibi mi?

İstanbul’un 4 milyar TL değerlemesiyle en pahalı yalısı olarak kabul edilen Zeki Paşa Yalısı’nın Meliha Baştımar’a ait olduğu iddia edilmiştir. Ancak bu bilgi doğrulanmadığından dolayı kesin değildir.

2- Zeki Baştımar'ın mesleği nedir?

Zeki Baştımar, siyasetçi kimliğinin yanı sıra yazar ve çevirmen kimliğiyle de tanınan bir isimdir.

Baştımar ailesi kimdir sorusuna yanıt arayanlar için mevcut bilgileri aktardık. Aile hakkında merak ettiğiniz diğer soruları yorumlar bölümüyle sorabilir, ek olarak görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.