Haber: Mehmet Şirin Demir

Zorlu hava koşulları altında yetiştirilen tütünün hasadı bitme aşamasına geldi.

batman tütün 1

Beş ay boyunca üç günde bir sulanan ve özenli bir bakıma ihtiyaç duyan tütün, çiftçiler tarafından imece usulü ile toplanılıyor. Ardından traktör sepetine konularak eve götürülen tütün, sararan yaprakları ise halk arasında "şaran" diye tabir edilen ipten geçilerek çatılara asılarak kurumaya bırakılıyor.

Çatıda kuruyan tütün yaprakları, çatıdan söküldükten sonra ambara konularak satılmak üzere muhafaza ediliyor.

batman tütün 2

"Çiftçilerimiz bu yıl Batman genelinde 20 bin dönüm tütün ekimi yaptı"

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, dokuz8 muhabirine, doksanlı yıllardaki gibi tütün kent ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarının başını çekmeye başladığını söyledi.


Tütüne getirilen kota uygulamasının ardından tütün üretiminde ciddi bir azalış olduğunu belirten Doğan, firmaların tütüne olan talebinin ardından çiftçiler doksanlı yıllardaki gibi tekrar tütüne yöneldiğini aktardı.

Doğan, kentte 3 bin çiftçinin tütün üretimi yaptığına dikkat çekerek, "Çiftçilerimiz yaklaşık 20 bin dönüm araziden 8 bin ton tütün elde ediyor. Fidelerin toprakla buluşmasından yaprağın koparmasıma kadar 6 ay sürüyor. Kimi çiftçilerimiz tütününü iç piyasaya veriyor kimisi ise sözleşme imzaladığı özel sektöre satıyor." dedi.

Geçen yıl tütünün tonu 52 bin TL'ye alıcı bulduğunu belirten Doğan, bu yıl ise "tütünün 100 bin TL'ye alıcı bulabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Ebubekir Doğan


"Bu yıl çiftçinin tütün beklentisi 100 bin TL"


Kota sisteminden kaynaklı 30 bin çiftçinin tütün yerine buğday, arpa ve mercimek ekmeye başladığını vurgulayan Doğan, bu sayının şimdi ise 3 bin civarında olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: "Şuan Batman'da yaklaşık 20 bin dönümlük hektar alanda tütün ekiliyor. Bu alandan 8 bin ton civarında tütün elde edilmesini tahmin ediyoruz. Bu da yaklaşık 400 milyon TL gelir elde ediliyor demek. Son birkaç yılda çiftçilerimizin tütüne yönelmesinin en önemli nedenlerinden birkaçı kalabalık aileye sahip olan çiftçilerimiz sahip oldukları küçük tarım işletmeleri kar marjinalinin yüksek olması tütüne olan rağbeti artırıyor. Bir diğer nedeni ise tütünün son yıllarda şirketler aracılığı ile ekilmesi yasal olması ve bu yönde şirketlerce talep olması çiftçimize yeni bir ekmek kapısı haline geldi."

photo1700938662


"22 yıl sonra tütün ekmeye niyet ettim"


Uzun bir aradan sonra tekrar tütün ekmeye başlayan çiftçerden Ali Balcı, tütün ekiminden satışa sunulma sürecine kadar her bir aşamanın meşakkatli olduğunu ifade etti.


İlkbaharda başladıkları tütün mesaisinin Ekim ayının bitimine kadar sürdüğünü belirten Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"İlk işimiz tohumu toprakla buluşturup yeşerene kadar suluyoruz. Daha sonra fideleri ekip çapasını yapıyoruz. Temmuz ayı ile beraber tütün yapraklarını demet haline getirip traktör sepetine konularak eve gettiriyoruz. Şarandan yani ipten geçirip çatıda kurumak için asıyoruz. Güneşin altında kuruyan tütününü ambara konularak satılmak üzere muhafaza ediyoruz."


Tarımdaki girdi maliyetlerin artmasından dolayı tütün ekmeye başladığına dikkat çeken Balcı, "Son yıllarda tohum, gübre ve mazot fiyatından dolayı tütün ekmeye başladım. 22 yıl gibi uzun bir aradan sonra tütün ekmeye niyet ettim" dedi.