Göçmen kuşların yolculuğu devam ederken, uygun izolasyon yapılmayan elektrik direkleri nedeniyle çok sayıda kuş ölümü yaşanıyor.

Bianet'ten Ayşegül Arslan'ın haberine göre; Cengiz Holding ve Kolin İnşaat ortaklığındaki BEDAŞ'ın, İstanbul Silivri’de bulunan ve her yıl leyleklerin ölümüne sebep olan elektrik direğini izole etmediği iddia ediliyor. Küçük Sinekli Mahallesi’ndeki 220596 numaralı elektrik direği, 2022 yılından beri leyleklerin ölümüne neden oluyor.

"Islak İmzalı Dilekçe İsteniyor"

Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü ve Yaban Hayatı Uzmanı Şafak Arslan, 220596 numaralı elektrik diğerinin hat boyunca tehlike yaydığını, çevreden çok sayıda insanın ve kuş gözlemcisinin BEDAŞ’a mailler gönderdiğini, aradığını, sosyal medya üzerinden de yazdıklarını ancak şirketin açıklamasının “Islak imzalı bir şekilde dilekçe teslim etmeniz gerekiyor” dönüşü olduğunu söyleyerek ekledi:

"Daha Önce Böyle Bir Tutum Görmedik"

“Hali hazırda yapmaları gereken bir iş bu izolasyon, bu işi bu kadar zorlaştırmalarının bir anlamı yok. Elden dilekçe teslim etmek için de herkes uygun olmuyor, bu tutumları gerçekten çok üzücü, çünkü zaten yapmaları gereken şey bu. Biz daha önce birçok elektrik şirketiyle çalıştık. Verdiğimiz tüm verileri dikkatle değerlendirip izolasyon süreçlerini başlattılar. Bütün bu verileri de paylaştık sosyal medya üzerinden, web sitemizde de var. Daha önce böyle bir tutum görmedik açıkçası.”

"Çözüm Basit, Gündeme Dahi Gelmemeliydi"

Arslan, BEDAŞ’a Doğa Derneği olarak dilekçe yazdıklarını, dilekçede de her türlü teknik konuda veya ihtiyaç durumunda destek olabileceklerini ilettiklerini söyledi. İzole etme işleminin iki buçuk saatlik bir işlem olduğunu maliyet açısından da 2 bin 500 TL gibi bir maliyeti olduğunu söyleyerek, “çözümün çok basit olduğunu bu kadar gündeme gelmesine bile gerek yoktu” diyerek şunları ekledi:

"Doğayı Koruduklarını Gösterebilirlerdi"

“Gün içerisinde on, on beş direk izole ettirdiğimiz oldu daha önce, şirketler kendileri karşılayarak yaptı, aslında çözüm çok basit, şirket bunu kendi lehine çevirebilirdi. Böyle alanları koruduğunu doğaya katkı sağladığını böyle vakalar olduğunda 'Bize bildirin deseydi' daha iyi görünecekti. Şu an ilgili kişiler, sosyal medya üzerinden BEDAŞ üzerinden yazışmalar yapıyor ve CİMER’e yazılıyor.  Bu noktaya geleceğini düşünmedik birkaç günden sonra gidip izolasyon yapılır diye düşündük açıkçası, o kadar sosyal medya gündemine düştü ancak yapılmadı” dedi.

Leyleklerin göçleri devam ederken, doğa hakkını savunanlar çözüm beklemeye devam ediyor.