Haber: Selma Kara

Bergama’da 2021 yılında başlayan, 57 bin metrekare alanda hayata geçirilecek olacak olan Millet Bahçesi projesi ile ilgili tartışmalar bitmiyor.

PROJE BAŞLADIĞINDAN BERİ İTİRAZLAR VAR

İlçenin göbeğinde bulunan stadyum, kapalı spor salonu ve kompleksleri ile stadyum çevresindeki 86 iş yerinin bulunduğu alanı kapsayan projeye ilk itiraz muhalefet meclis üyelerinden 2021 yılında geldi.

İtirazların çıkış noktası, esnafın yerinden edilmesi, söz konusu proje alanına, Çamlı Park, Fuat Olugan Parkı’nın kaldırılıp ticarethane yapılması suretiyle mahallenin yeşil alan varlığının ortadan kaldırılması ve müze karşısındaki esnafların bulunduğu alanın dahil edilmesi idi.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR VE ŞEHİR PLANCILARI ODASININ DAVALARI SÜMEN ALTI MI EDİLDİ?

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Şehir Plancıları Odası söz konusu itirazlardan dolayı projenin durdurulması için dava açtı. Ancak, muhalefet partilerinin meclis üyelerinin iddialarına göre davalar sümen altı edildi.

BİR KERE YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ALINDI

Daha öncesinde ise esnaf bir araya gelerek hukuk mücadelesi başlattı. Mağdur esnaftan İbrahim Turan'ın başvurusunu değerlendiren İzmir 5. İdare Mahkemesi, yapılan yıkım ihalesinin mevzuata ve hukuka aykırı olduğu iddiası ile yürütmeyi durdurma kararı aldı

MAYIS AYINDA İHALE TEKRARLANARAK İNŞAAT ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Kararın ardından, iptal edilen ihale tekrarlandı ve geçen yıl Mayıs ayından itibaren inşaat çalışmalarına başlandı.

İYİ PARTİLİ MECLİS ÜYESİ VATANDAŞ OLARAK DAVA AÇTI

Muhalefet partilerinin meclis üyeleri bu süreçte itirazlarından vazgeçmedi. İYİ Partili Meclis Üyesi Olgu Altuğ, CHP’li meclis üyelerinin daha önceki davaların sümen altı edildiği iddiası üzerine, vatandaş olarak dava açtı.

PARK KALDIRILDI TİCARETHANE İNŞAATI BAŞLADI

Aynı zamanda avukat olan Altuğ’un plan itirazı davasıyla ilgili olarak; İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından, “Planlama esas ve ilkeleri ile imar mevzuatına aykırı olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.” denilerek, istinaf yolu açık olmak üzere, dava konusu işlemlerin iptaline karar verildi.

"ESNAFIN YÜZDE 60'I TİCARİ FAALİYETLERİNİ SONA ERDİRDİ

Altuğ, söz konusu dava sürecine dair şunları anlattı:

“Millet Bahçesi yapımı sürecinde esnaf tamamen hiçe sayıldı. Zaten şu anda yüzde 60’ına yakını tamamen kapanma verdi. Benim burada meclis üyesi olarak ileri sürdüğüm şey, şehrin merkezine bir yeşil alan kazandırılsın ama esnaf hiçe sayılmasın şeklindeydi. Ayrıca bir tek Millet Bahçesi projesi içine, sanki bir torba yasa gibi 5, 6 proje birden dahil edildi. Bitmeyen Çamlı Park projesi ile İmar Kanunu’na aykırı olarak, Fuat Olugan Parkı’nın kaldırılıp, yeşil alanın üzerine ticarethane kondurulması bu dahil edilen projelerdendi. Bu süreçte itirazlarımızı hiçbir şekilde dikkate alınmadı. Yaptım, oldu zihniyetiyle hareket edildi. Önce uyarıda bulunduk, hatta esnafın mağdur edilmeyeceği, yeşil alana zarar vermeyecek alternatif projeler de çizdirdik ama yine dikkate alınmadı ve bir plan değişikliği yapılmadı. Kentin merkezindeki spor salonu da proje içine alındı. Burası kısa süre önce tadilat geçirmişti. Bu şekilde hem kamu zararı ortaya çıkarıldı hem de gençlerin spor aktiviteleri yapacakları yer ortadan kaldırıldı. Biz davayı 1 yıl önce açtık. Planlar iptal edildiğinde itirazlarımızı yaptık. Süreç içinde yürütmeyi durdurma kararı alamadığımız için inşaat hukuka aykırı bicinde devam etti. Mahkeme son verdiği kararla bu plan değişikliklerini iptal etmiş oldu. Dolayısıyla plan itirazımız sonuçlandı.”

"GEÇ GELEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR SÖZÜNÜN GÖSTERGESİ..."

Alınan kararla plan değişikliğine gidileceğini öngördüğünü söyleyen Altuğ, “Bir üst mahkemeye itiraz hakları var ama itiraz etseler de üst mahkemeden geri döneceğini sanmıyorum. Bundan sonra plan değişikliklerine gidilecek. Ancak tabi ki, Fuat Olugan Parkı artık yok. Orada inşaat başladı ve ikinci katı da çıkıldı. Dolayısıyla buradaki yapı teknik olarak kaçak. İdari Mahkemeler normalde daha kısa sürede karar verir. Ancak mahkeme kararı geç çıktığı için tam olarak geciken adalet adalet değildir sözünün örneğini yaşadık.” dedi.

CHP’LİLER: “DÖNÜŞÜME KARŞI DEĞİLİZ, PROJEYE KARŞIYIZ” 

CHP’li Meclis Üyesi ve CHP Grup Sözcüsü Selim Tok ise, 12 AK Parti, 5 MHP, 1 İYİ Parti 1, 1 DEVA Partisi, 12 CHP’li meclis üyesinin bulunduğu Belediye’de, söz konusu projenin, 17’ye 14 ret ve oy çokluğu ile kabul edildiğini söyledi.

CHP olarak projeye itiraz etme nedenlerini, projenin ilçenin ihtiyaçlarını karşılamaması olarak gösteren Selim Tok, amaçlarının dönüşümün önüne geçmek olmadığının altını çizdi. İtirazlarından dolayı AK Partililerin, kendileri hakkında dönüşüme engel oluyor algısı oluşturarak kamuoyunu yanlış yönlendirdiklerini de vurgulayan Selim Tok, sözlerini şöyle sürdürdü:  

“Hiçbir zaman biz oradaki dönüşüme hayır demedik. Ama söylediğimiz şu, oradaki dönüşüm planlı ve esnafa zarar vermeyecek şekilde, kendilerinin de seçim öncesinde vaatleri olduğu gibi yaklaşık 1000 araçlık bir otoparkla olsun dedik. Zaten mevcutta Bergama’da trafik sorunu var. Bunun da kapalı otoparkla hallolabileceği şeklinde öngörülerimiz var. Ama şu anda gelinen noktada bakıyoruz ki, 2019 seçimlerinden önce mevcut Belediye Başkanının orada 1000 otoparklık sözü var iken, yapılan otoparktaki araç kapasitesinin 236 olduğunu görüyoruz. Yan taraftaki boş arazide zaten yaklaşık 350 araç park ediyor. Bu sayı beton yığınından itibaren bir kapalı otoparkla 250’ye düşürüldü. Sadece Millet Parkı olarak planlanan alanın çevresinde 400 konut var. Gelinen noktada burada bir trafik keşmekeşinin yaşanacağı aşikar. Ayrıca buradaki dönüşümle birlikte Millet Bahçelerinin yapısal bir kararnameye tabi olduğundan, yapılaşmanın herhangi bir şeye izin vermediğini ve bunun sıkıntı yaratacağı konusunda defalarca uyarmamıza karşılık herhangi bir şey dikkate alınmadı. Burada en fazla mağdur olan esnafımız oldu. Yaklaşık 90 civarında esnafımız mağdur edildi. Yüzde 50’si de ticari hayatını tamamen sona erdirdi ama dışarıya, Cumhuriyet Halk Partisi buradaki dönüşüme karşı algısı yansıtıldı. Biz, 2 buçuk yıldır bunu anlatmaya çalışıyoruz; dönüşüme karşı değiliz. Bizim dediğimiz planlı bir dönüşüm yapılması gerekliliğiydi. Diğer bir konu da kanunlar. Oradaki yeşil alanın yok edilmesiyle ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Plancıları Odasının, Mimarlar Odasının açtığı davalar sonuçlanmadan işleme başlanması da diğer karşı çıktığımız konuydu.”

"BİTMESİ ÜÇ YILI BULUR"

Selim Tok, ayrıca, 500 gün süre verilen Millet Bahçesi projesinin, sonra yapılan ihalelerde yüzde 75 süre artırımı verilmesi nedeniyle ortalama 3 yılda ancak sona ereceğini de savundu.

CHP İlçe Başkanı Ecevit Canbaz da dönüşüme değil, projeye itiraz ettiklerinin altını çizdi.

14 Mayıs seçimlerinden sonra CHP’nin iktidara gelmesi durumunda projenin daha işlevsel hale getirileceğine dikkat çeken Canbaz, “Biz de inşaatı durdurmayacağız ama işlevselliği, adı değişecek. Daha sosyal içerikli, şehir trafiğini rahatlatacak ve toplumun tüm kesimlerini kapsayacak bir proje ile yola devam edilecek. Zaten mahkeme karar vermesine rağmen inşaatı devam ettiriyorlar. Malumunuz İçişleri Bakanı’nın da, ‘Siz yıkın, mevzuat arkadan gelir’ diye bir beyanatı var. Ülke bu anlayışla yönetiliyor. Bergama ve ülkenin değişik yerlerinde yaşanan sıkıntılar da zaten bu anlayıştan kaynaklanıyor.” ifadelerini kullandı.

"BİZE ULAŞAN RESMİ BİR KARAR YOK"

Telefonla kendilerine ulaştığımız Bergama Belediyesi yetkilileri ise, mahkeme tarafından henüz kendilerine tebliğ edilen resmi bir karar olmadığını belirtti.