GÜNDEM

Beyoğlu Kent Savunması ve semt dernekleri: Deprem gerçeğini, kâr hırsınızın mazereti yapmanıza göz yummayacağız

Beyoğlu Kent Savunması'nın çağrısıyla Şişhane Meydanı'nda bir araya gelen semt dernekleri, kentsel dönüşüm yasası meclisten geçer geçmez işe koyulan Beyoğlu Belediyesi’ni protesto etti.

Abone Ol

Haber: Fatoş Erdoğan

Kentsel dönüşüm yasası meclisten geçti, Beyoğlu Belediyesi hemen işe koyuldu. Beyoğlu Kent Savunması'nın çağrısıyla  Cihangir Güzelleştirme Derneği, Haliç Dayanışması ve Okmeydanı Barınma Hakkı Mücadelesi, “İstanbul’un deprem gerçeği, iktidarın ve belediyelerinin kâr gerekçesi olamaz!” şiarıyla Beyoğlu Belediyesi’ni protesto etti. 

Kamuoyunda ‘kentsel dönüşüm yasası’ olarak bilinen 6306 Sayılı Kanun’da köklü değişiklikler getiren torba yasa Meclis’te kabul edildi. Kentsel dönüşümde yeni bir dönemi başlatacak yasal değişikliğin Meclis’ten geçtiği gün, Beyoğlu Belediyesi de derhal işe koyuldu. İlçede dönüşüm planı hazırlaması için özel bir şirket görevlendirildi. Beyoğlu Belediyesi muhtarlıklar aracılığıyla yurttaşlara kentsel dönüşümle ilgili anket soruları sordu.

Beyoğlu Kent Savunması'nın çağrısıyla Şişhane Meydanı'nda bir araya gelen Cihangir Güzelleştirme Derneği, Haliç Dayanışması ve Okmeydanı Barınma Hakkı Mücadelesi, Beyoğlu Belediyesi’ni protesto etti. Beyoğlu Belediyesi önünde yapılan basın açıklamasında "İktidarı ve belediyeleri, bu zihniyetten vazgeçmeye, yasayı geri çekmeye çağırıyoruz. Muhalefet partilerine de sözümüz var! Yasa meclisten geçerken gerekli çabayı göstermediğinizi, katılım ve ret oylarından biliyoruz. Ancak, yasanın yargıya taşınması konusunda adımlarınızı hızlıca atmanızı, biz yurttaşlar olarak bekliyoruz. Yasa bir an önce yargıya taşınarak iptal ettirilmelidir!" ifadeleri kullanıldı.

Yeni kentsel dönüşüm yasası'nda Özellikle yerleşim bölgelerinin ‘rezerv alan’ ilan edilecek olması, riskli binalarda salt çoğunluğun yeterli görülmesi ve 90 günlük tahliye süresi konulması, itiraz durumunda kolluk gücüne başvurulması gibi düzenlemeler var.

"İstanbul’un Deprem Gerçeği Ranta Gerekçe Yapılamaz" pankartının açıldığı basın açıklamasını Beyoğlu Kent Savunması adına Nazım Dikbaş okudu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Van depreminin hemen ardından 2012 yılında yürürlüğe giren Afet Yasası’nda, geçtiğimiz günlerde bir torba yasayla bazı değişiklikler yapıldı. Tam adıyla, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 7 Kasım 2023 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi, 9 Kasım 2023 tarihinde de Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 Yapılan değişikliklere göre,

-    Şu anda yaşadığımız yerler, riskli-risksiz ayrımı yapılmadan rezerv alan ilan edilebilecek; bugün biz bu açıklamayı yaparken herhangi bir mahalle, sokak, imar adası, sadece bakanlık kararıyla rezerv alan olarak belirlenmiş olabilir ve biz bunu aylar sonra öğrenebiliriz. Çünkü rezerv alan kararları ilan edilmeyecek, ilgililere bildirilmeyecek.

 -   Dönüşümün yapılması için gerekli %70 çoğunluk yerine %50 + 1 yeterli olacak,

-     Rezerv alan ilan edilen yerler en fazla 90 gün içinde, gerektiği takdirde kolluk kuvvetleriyle boşaltılabilecek,

 -    Riskli yapı tespiti, tahliye/yıkım, %50+1’in yaptığı anlaşma, mülkünüzün satılması gibi önemli işlemler artık maliklere tebliğ edilmeyecek. Kentsel Dönüşüm Başkanlığı web sitesi ve muhtarlıklarda ilan edilecek, e-devlet üzerinden bildirilecek; muhtarlıktaki ilanı kaçıran yurttaş, itiraz ve dava haklarını kullanamayacak.

-    %50+1’in yaptığı anlaşmaya katılmazsanız mülkünüz acele kamulaştırılabilecek, satılabilecek. Satış değerini Kentsel Dönüşüm Başkanlığı belirleyecek, sadece arsa değeri ödenecek,

 -   Yurttaşın barınma ve mülkiyet hakkına büyük bir darbe vurularak, dönüşüme onay vermeyen veya dahil olamayanlar sürecin dışında tutularak mülklerine el konulacak,