BBC'nin haberine göre, araştırmacılar, 1986 yılında NASA'nın Voyager 2 uzay aracı tarafından toplanan verileri yeniden gözden geçirdi. Yeni analizler, Voyager'ın veri topladığı dönemde güçlü bir güneş fırtınasının yaşandığını ve bu durumun manyetik alanın geçici olarak bozulmasına neden olabileceğini ortaya koydu. Bu nedenle Uranüs sisteminin gerçek yapısına dair yanlış değerlendirmeler yapılmış olabileceği düşünülüyor.

Bir gezegenin manyetik alanı, okyanuslarla ilgili jeolojik faaliyetlerden çıkan gazları ve diğer maddeleri yakalayabilir. Ancak Voyager 2'nin verilerinde bu tür manyetik alanlar görülmemiş, bu da Uranüs’te yaşam olasılığının dışlanmasına yol açmıştı.

Yeni incelemeler sonucunda Uranüs sisteminde okyanusların varlığına işaret eden gazlar tespit edildi ve bilim insanları bunun, gezegende yaşam olabileceği ihtimalini güçlendirdiğini öne sürdü.

University College London’dan Dr. William Dunn, bu konuda, "Bu bulgular, Uranüs sisteminin önceki değerlendirmelerden çok daha ilgi çekici olabileceğini gösteriyor. Yüzeyin altında, yaşam için gerekli koşullara sahip olabilecek uydular ve okyanuslar olabilir," dedi.

Voyager 2'nin Uranüs ve uydularının yakınından geçmesinin üzerinden yaklaşık 40 yıl geçti. NASA, önümüzdeki 10 yıl içinde Uranüs'e yeni bir keşif misyonu planlamayı hedefliyor.

Uranüs, ortalama eksi 224 santigrat derece sıcaklığıyla Güneş sisteminin en soğuk gezegeni olarak biliniyor.