ABD'li gök bilimciler, Dünya'dan en az 100 ışık yılı uzaklıkta 24 'süper yaşanabilir' gezegen keşfettiklerini duyurdu.

ABD'li bilim insanları, Güneş sistemi dışında potansiyel olarak "süper yaşanabilir" 24 gezegen tespit etti. AA'nın "TechExplorist" sitesinin haberinden aktardığına göre, Washington Eyalet Üniversitesi'nde görevli gök bilimci Dirk Schulze-Makuch liderliğindeki ekip tarafından tespit edilen öte gezegenler arasında Dünya'dan "daha yaşlı, daha büyük, daha ılık ve muhtemelen daha ıslak olanlar" bulunuyor.

EN AZ 100 IŞIK YILI UZAKLIKTA

Yaşam için elverişli koşullara sahip bu gezegenlerin, Dünya'dan en az 100 ışık yılı uzaklıkta yer aldığı aktarıldı. Çalışma için Max Planck Güneş Sistemi Araştırma Enstitüsü'nden Rene Heller ve Villanova Üniversitesinden Edward Guinan ile işbirliği yapıldı. Güneş Sistemi dışında bilinen 4 bin 500 öte gezegenle ilgili araştırma yürüten ekip, daha çok muhtemel kara parçası bulunan gezegenlere sahip sistemleri inceledi. İçlerinden 24'ünün 'süper yaşanabilir' olduğu keşfedildi.

"BAZI GEZEGENLER DÜNYA'DAN ÇOK DAHA UYGUN OLABİLİR"

Dirk Schulze-Makuch, araştırma yaparken karmaşık yaşam için en uygun koşullara sahip belli gezegenlere odaklanmak zorunda olduklarını belirterek, "Öte yandan ikinci bir Dünya'yı araştırmaya sıkışıp kalmamaya dikkat etmeliyiz çünkü yaşam için bizimkinden çok daha uygun olabilecek gezegenler var olabilir" ifadelerini kullandı. Dünya'nın en iyisi olduğu düşünüldüğü için 'süper yaşanabilir' gezegenler ilkesini izah etmenin, bazen zor olduğuna işaret eden Schulze-Makuch, şöyle devam etti: "Çok sayıda kompleks ve farklı yaşam biçimlerine sahibiz. Birçoğu ekstrem ortamlarda hayatta kalabilir. Koşullara uyum sağlayabilen yaşama sahip olmak iyi ancak bu her şeyin en iyisine sahip olduğumuz anlamına gelmez."