Ay ve Güneş’in neden olduğu gökyüzü olayı ‘Ateş Çemberi’ Güneş tutulması dün gerçekleşti. NASA astronotu Christopher Cassidy, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (UUİ) halkalı Güneş tutulmasının Dünya’nın yüzeyinde oluşturduğu gölgeyi görüntüledi.

Asya’da net bir şekilde izlenen ve ‘ateş çemberi’ ya da halkalı güneş tutulması olarak da bilinen Güneş tutulması İstanbul’da da görüntülendi. Tutulma yaklaşık 1,5 saat sürdü. Halkalı bir şekilde gerçekleşen güneş tutulması Asya bölgesinden net bir şekilde izlendi. Türkiye’de saat 06,45’te başlayan tutulma güzel görüntüler oluşturdu ve en net Hakkari’de görüldü. İstanbul’da da 7,53’te başlayan tutulma kısmen izlenebilirken 1,5 saat sürdü. ABD’li astronot Christopher Cassidy, görevde bulunduğu UUİ’den halkalı Güneş tutulmasının Dünya'nın yüzeyinde oluşturduğu gölgenin fotoğraflarını çekti. Sputnik'te yer alan habere göre, Moskova Planetaryumu, Ay’ın Güneş’i tamamen kapladığı ve ‘dairesel tutulma’ diye adlandırılan Güneş tutulmasının bugün Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Etiyopya, Pakistan ve Kuzey Hindistan'ın güneyinden ve Çin'den izlenebildiğini, Rusya’dan ise tutulmanın ancak kısmen izlenebildiğini açıklamıştı.

"HALKALI GÜNEŞ TUTULMASININ MUHTEŞEM GÖRÜNTÜSÜ"

Cassidy, çektiği 4 fotoğrafı Twitter sayfasında şu ifadelerle paylaştı: “Bu sabah Çin üzerinden uçtuğumuz sırada (istasyonun) sancak tarafında gerçekleşen halkalı Güneş tutulmasının muhteşem görünümü. Babalar Günü sabahına uyanmak için oldukça güzel bir yol! Dünyadaki tüm babaların harika bir gün geçirmesini umarız!” https://twitter.com/Astro_SEAL/status/1274753248973512704?s=20

‘ATEŞ ÇEMBERİ’ GÜNEŞ TUTULMASI NASIL OLUŞUYOR?

Yılda bir kez meydana gelen tutulma Ay’ın Dünya’dan en uzak yörüngesinde olduğu zaman gerçekleşiyor. Halkalı güneş tutulması, Ay’ın, Güneş’in önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneş’i tam örtmediği zaman gözlemlenir. Ay’ın çapı, Güneş’in ışıkyuvarının çapının yaklaşık 400’de biridir. Ancak Ay’ın Dünya’ya uzaklığı, Güneş’in uzaklığının yine yaklaşık 400’de biridir. Bu yüzden Ay’ın Dünya’dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır. Ancak gerek Dünya’nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay’ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş’i tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya’dan halka şeklinde gözlemlenir.