Dolandırıcılar ve suç örgütleri tarafından yaygın olarak kullanılan sahte hatlar TBMM gündemine getirildi.

Son dönemde çok fazla yurttaşın mağdur olduğu sahte telefon hatlarına dair düzenleme Meclis gündeminde.

"YENİ HATLAR E-DEVLET'TEN AKTİVE EDİLSİN"

Milliyet'ten Önder Yılmaz’ın haberine göre, sahte hatlara ilişkin Adalet ve İçişleri bakanlıkları ile Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanlığı (BTK) Meclis’e çarpıcı çözüm önerileri sundu. Adalet Bakanlığı, bizzat bu işi yapanların sorumlu olması, ‘düzenleyen ve kullanan’ kişilere ceza verilmesi için kanuni düzenleme yapılmasına işaret ederken, İçişleri Bakanlığı “Vatandaş hattını e-devlet üzerinden aktive etsin, GSM şirketleri sahte hat veren bayiler hakkında suç duyurusunda bulunsun” dedi.

ÇOK FAZLA MAĞDUR VAR

bazı mağdur kişi ve acente sahipleri TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak, sahte hatlar nedeniyle bilgileri olmamasına rağmen ciddi hapis ve para cezalarıyla karşı karşıya kaldıklarını, cezaların bu işi yapan ve kullananlara verilmesini isteyerek çözüm bulunmasını istedi. Komisyon, konuyu Adalet ve İçişleri bakanlıkları ile BTK’ye iletti. Üç kurumdan gelen kapsamlı raporlar ve çözüm önerileri ise olayın ne denli kritik boyutlara ulaştığını ortaya koydu.

MECLİS'TEKİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

İçişleri Bakanlığı, sahte hatlara ilişkin çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:
  • GSM şirketleri, bayileri hakkında sahte hat başvurularını takip ederek, şüphe arz etmesi üzerine suç duyurusunda bulunmalı.
  • Türk vatandaşlarının GSM hattı çıkarma talebinden sonra, bu hattı aktive edebilmesi için başvuran kişinin e-devlet üzerinden GSM şirketlerinin uzantılı sayfalarına giriş yaparak onay verecek bir sistem oluşturulmalı.
  • Ülkemizde mülteci ve geçici koruma kapsamındaki yabancı kişilere telefon hattı Türkiye tarafından verilmiş kimlik belgesi üzerinden hat çıkarılma izni verilmeli.
  • Yabancı şahıslara sadece bir hat çıkarılması, ikinci hat talebinde bulunması halinde mevcut hattının bulunduğu bildirilerek, bu hattı kapatması halinde yeni bir hat alabileceği şeklinde bilgilendirmesini içeren düzenleme yapılmalı.
  • Hat açmaya ilişkin sorumluluğu GSM operatörü şirketlerde olmalı ve bu konuda şirketlere çeşitli yaptırımlar uygulanarak projenin hayata geçirilmesi sağlanmalı.