Çin Halk Cumhuriyeti, Dünya yörüngesinde inşa etmeye başladığı uzay istasyonuna 3 kişilik ilk astronot ekibini "Uzun Yürüyüş" adlı roketle gönderdi.

Çinli astronotlar diğer askeri personel ve bir grup çocuk tarafından şarkılarla uğurlandı ve Çin’deki Jiuquan fırlatma merkezindeki uzay gemisine götürülmek üzere asansöre bindi. Şencou-12 uzay mekiği, Türkiye saati ile 04.22'de Uzun Yürüyüş-2F Y12 adlı roket tarafından Gobi Çölü'ndeki merkezden fırlatıldı.

Misyonun baş tasarımcı yardımcısı Gao Şü'nün verdiği bilgilere göre, Şencou-12 uzay mekiğinin Tienhı (Göksel Uyum) uzay istasyonuna kenetlenecek. 3 astronotun gelecek yıl gönderilmesi planlanan iki laboratuvar modülü için çeşitli çalışmalar yürüteceği, deneyler yapacağı, ekipmanı test edeceği ve istasyonun genişlemesi için hazırlık yapacağı öğrenildi. Astronotlor bu amaçla 3 ay uzayda kalacak.

ÇİN UZAY İSTASYONU KURUYOR

ABD, Çin'in Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemiş ve Çin ile uzay araştırmaları alanında iş birliğini yasaklamıştı. Çin Halk Cumhuriyeti, bu engelleme üzerine kendi uzay istasyonunu kurmak için hazırlıklara girişti. Çin'in 2022'ye kadar kendi uzay istasyonunu kurması planlanıyor. Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluşan istasyon tamamlandığında, Rusya'nın artık faal olmayan dünyanın ilk uzay istasyonu Mir ile yaklaşık aynı boyutlarda olacak.

GÖKLERİ ARAMAK VE GÖKLERİ DÜŞLEMEK

Çin, Tienhı (Göksel Uyum) adı verilen istasyonun çekirdek modülünü 29 Nisan'da fırlatmış, 29 Mayıs'ta da Tiencou-2 (Gök gemisi-2) kargo mekiği ile istasyona ikmal seferi gerçekleştirmişti. Çekirdek modül ile 'Vıntien' (Gökleri Aramak) ve 'Mıngtien' (Gökleri Düşlemek) adlarını taşıyan laboratuvar modüllerinin 2022'de uzaya yollanması planlanıyor. 'Şüntien' (Gökleri Dolaşmak) adı verilen uzay teleskobu ise ayrı bir modül olarak sonraki yıllarda istasyona eklenecek.