Southampton Üniversitesi’nden bilim insanları yeni sistemin dışarıdan gelen seslerle aynı frekansta ses basıncı yaydığını bu sayede de pencerenin açık kalmasına olanak tanıdığını belirtiyor.

Southampton Üniversitesi’nden bilim insanları, pencereler açıkken de çalışabilecek ses kontrol sistemi geliştirdi. Bilim insanları, caddeden geçen arabaların uğultusu ve trenlerin sesi nedeniyle açılamayan pencerelerin, geliştirilen yeni gürültü önleme sistemi ile açılabileceğini aktarıyor. Yeni sistemin dışarıdan gelen seslerle aynı frekansta ses basıncı yaydığını bu sayede de pencerenin açık kalmasına olanak tanıdığını belirtiliyor.

DIŞARIDAKİ SESLERİN EVİN İÇİNE GİRMESİNİ ENGELLİYOR

Independent Türkçe'nin The Guardian’dan aktardığı habere göre, geliştirilen ses kontrol sistemi, dışarıdan gelen seslerin evin içine girmesinin önüne geçerken hafif rüzgarın esmesine olanak tanıyor. Buna göre, aktif ses kontrol sisteminin, dışarıdan gelen sesleri algılamak için mikrofon, bu ses dalgalarıyla aynı frekanstaki dalgaların yayılması için de bir dizi hoparlör kullandığı kaydedildi. Sistemin istenmeyen seslerin dışarıda tutulması için de karşıt baskı modeli uyguladığı belirtildi.

"PENCERENİN KAPATILMASIYLA SAĞLANAN ETKİYİ YARATIYOR"

Araştırmanın yazarlarından ve Southampton Üniversitesi’nde Ses ve Titreşim Araştırmaları Enstitüsü’nden Prof. Stephen Elliott, "Hoparlör kullanarak, açık pencereden gelen sesleri önemli ölçüde azaltmanın mümkün olduğunu kanıtladık" ifadelerini kullandı. Elliott, sistemin pencerenin kapatılmasıyla sağlanan etkinin bir benzerini yarattığını söyledi.

"DÜŞÜK FREKANSLI SESLERDE DAHA İYİ SONUÇ VERİYOR"

Araştırma ekibi onlarca yıldır aktif ses kontrolü üzerine çalışıyor ve bu tip sistemler arabalarda ve pervaneli uçaklarda kullanılıyor. Örneğin Honda, hoparlörden gelen sesi kullanarak kabin içindeki sesi kontrol ettikleri sistemlerle yılda bir milyon araba üretiyor. Scientific Reports isimli bilimsel yayında yayınlanan makalede Elliott ve meslektaşları iki parçalı kayan pencerenin bulunduğu odayı nasıl model olarak kullandıklarını anlatıyor. Araştırma ekibi pencerenin açık olduğu kısma her biri 4,5 cm çapında 24 hoparlörden oluşan dikdörtgen bir dizi yerleştirdi. Ayrıca odanın dışındaki sesleri toplamak için mikrofon da eklediler. Daha sonra pencereden iki metre uzağa başka bir hoparlör yerleştirdiler ve jet uçağı gürültüsü ve trafik sesleri de dahil apartmanın dışında kaydedilen sesleri çaldılar. Pencereden gelen ses seviyesini tespit etmek için odaya 18 mikrofon yerleştirildi. Araştırma ekibi deneyin, sistemin etkili olduğunu gösterdiğini belirtirken, Elliott "Aktif kontrol sisteminin performansı pencereyi kapatmaktan daha kötü değil" diye konuştu. Ancak araştırma ekibi sistemin düşük frekanslı seslerle mücadele için daha iyi sonuç verdiğini belirtiyor. Ekip sistemin 300 Hz ve 1 kHz frekans aralığında etkili olduğunu söylüyor.

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ İNSAN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Bilim insanları gürültü kirliliğinin sağlık üzerindeki etkisini gösteren ve kalp krizi de dahil hastalıklarla ilişkisini ortaya koyan araştırmalara dikkat çekiyor.