Yapay zeka denilince akla ilk olarak ChatGPT geliyor. Yapay zeka alanındaki gelişmelerin amiral gemisi olan ChatGPT’nin genel amaçlı bir sohbet robotu olarak, çok çeşitli görevleri yerine getirebildiği biliniyor. Ancak geleneksel arama motorlarına bir alternatif olarak tasarlanmış olan Perplexity AI, daha doğru ve güncel bilgi vermeyi amaçlayan bir araç olarak son dönemde hızla öne çıkmaya başladı.
Bu yönüyle Perplexity başta gazeteciler, akademisyenler, araştırmacılar olmak üzere daha güncel ve doğrulanabilir veri kaynaklarıyla çalışması gereken meslek grupları açısından tam bir “baş ucu” uygulaması olmaya başladı. Web'den en güncel bilgiye ulaşma ve özetleme konusunda ChatGPT’ten çok daha iyi bir performans gösteren Perplexity, sorulara daha kapsamlı ve kaynaklı cevaplar vermesiyle benzersiz bir yere oturuyor.
Peki Perplexity AI ve ChatGPT arasındaki en temel farkları nasıl özetleyebiliriz:
İşte 10 maddede Perplexity ve ChatGPT karşılaştırması:
1. Perplexity AI, başta Google olmak üzere geleneksel arama motorlarına bir alternatif olarak tasarlanmış, daha doğru ve güncel bilgi vermeyi amaçlayan bir araç durumunda. Perplexity AI, gerçek zamanlı olarak internetten bilgi çekerek en güncel kaynaklardan yararlanıyor.
2. Dolayısıyla Perplexity AI, arama odaklı sorgular için daha uygunken, ChatGPT ise daha genel amaçlı bir yapay zeka asistanı olarak öne çıkıyor.
3. Perplexity AI, web'den güncel bilgiye erişme ve kaynaklarını da göstererek özetleme konusunda ChatGPT’den daha iyi performans gösteriyor. ChatGPT ise ancak belirli bir tarihte sona eren eğitim verileriyle bilgi sunuyor.
4. Perplexity AI, çoklu kaynaklardan yararlanarak ve referanslar sunarak daha güvenilir bilgiler sağlama eğilimideyken, ChatGPT'nin bazen "halüsinasyonlar" yaşayıp yanlış bilgiler “üreterek” kullanıcıyı yanıltabiliyor.
5. Perplexity AI, verdiği bilgilerin kaynaklarını açıkça belirtir ve referanslar sunar. Bu, kullanıcıların bilgileri doğrulamasına olanak tanır. ChatGPT ise genellikle kaynak göstermez.
Perplexity AI, özellikle araştırma ve bilgi bulma konularında daha etkilidir. Haber araştırmaları, veri taramaları, akademik çalışmalar, pazar araştırmaları ve güncel olaylar hakkında daha kapsamlı ve somut referansları olan bilgiler sunar. Perplexity AI, tüketici eğilimleri, pazar dinamikleri ve rekabet analizi gibi konularda daha detaylı ve güncel bilgiler sunabilir.
6. ChatGPT ise daha genel amaçlı bir sohbet robotu ve bu yönüyle de çok çeşitli görevleri yerine getirebilmesiyle öne çıkıyor. ChatGPT, metin oluşturma, kod yazma, görsel tanıma, veri analizi gibi oldukça çeşitli görevleri yerine getirebiliyor.
7. ChatGPT, çoklu ortam yetenekleri, GPT'ler aracılığıyla genişletilebilirlik ve diğer uygulamalarla entegrasyon gibi avantajlara sahip. Perplexity AI ise farklı AI modellerini kullanma ve sorguları koleksiyonlara ayırma gibi özellikler sunuyor.
8. Perplexity AI, kullanıcılara arama kaynaklarını (akademik makaleler, YouTube, Reddit vb.) seçme imkanı tanır. Perplexity, yeterli veriyle ve dokümanla beslendiği ve somut komutlar verildiği koşullarda kullanıcıların ihtiyaçlarına göre daha spesifik bilgilere ulaşmalarını sağlıyor. ChatGPT'nin ise yaratıcı yazım, kod üretme ve genel amaçlı kullanım gibi alanlarda daha güçlü olduğu biliniyor. Her iki aracın da kendi güçlü yönleri ve kullanım alanları vardır
9. Her iki uygulama da ücretsiz versiyonlara sahip ancak ve aylık 20 dolar ücretli pro versiyonlara sahip.
10. Sonuç olarak, her iki araç da güçlü ve kendi alanlarında kullanışlı. Kullanıcılar özgün ihtiyaçlarına göre birini veya her ikisini de tercih edebilir.