Haber: Av. Elifsu Dilek Şen
Bu yıl 61'incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında "Ayşe" filminin gösterimi yapıldı ve dünya prömiyeri gerçekleştirdi.
Ayşe filmi, İstanbul'un içinde gibi ancak dışında olan mahallesinde, down sendromlu kardeşi Rıdvan'la birlikte yaşayan Ayşe’nin hayatına odaklanır. Çalıştığı benzin istasyonuna uğrayan kamyon şoföründen evlenme teklifi aldığında, Ayşe gerçekler ve düşleri arasında kalır.
Senaristliğini ve yönetmenliğini Necmi Sancak‘ın, yapımını Çınar Film ve Maara Film‘in üstlendiği, yapımcılığını Mustafa Karadeniz’in yaptığı Ayşe, çok güçlü bir kadın hikayesi.
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yarışan ve Necmi Sancak'ın yönettiği "Ayşe" filminde Binnur Kaya, Rıdvan Sancak, Nazlıcan Demir, Menderes Samancılar, Ali Seçkiner Alıcı ve Orkuncan İzan rol alır.
Yönetmen Sancak, yaşanan bir hikayeden yola çıkarak senaryoyu oluşturduğunu, Rıdvan Sancak ve ablası Fatma Sancak'ın yaşadıklarını anlatır.
Menderes Samancılar filmin sonrasında yapılan söyleşide "Bakış açım rolün büyüğü küçüğü yoktur, projenin neye hizmet etmesi önemlidir. Senaryoyu okudum, dert, sıkıntı vardı ve çözüm istiyordu. Bu proje de bizim sıkıntılarımızdan biri, böyle bir projede yer almak boynumuzun borcu. Set çalışanlarından çaycımıza, yönetmenimizden oyunculara kadar böyle güzel projede bir tuğla oldukları için çok teşekkür ederim." diye konuştu.
Filmin anlattığı dert Festivalin mottosu olan Biz varız bu filmin içinde mottosunun izdüşümü gibidir.
İnsan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Zihinsel engelli olmak duygusal engelli olmak demek değildir.Çocukların sarı saçlı, bazılarının mavi gözlü olması gibi çocuğun Down Sendromlu olması bir genetik farklılıktır.Tüm dünyada 6 milyon civarında Dowm sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye'de tam bir veri yok ama yaklaşık 70.000 Down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor.
Filmde Ayşe’nin kardeşiyle yalnızlaştırılması ve verdiği mücade toplumun dışına itilmiş yaşamlara dikkat çekmekte.Ayşe, kardeşine bakım mücadelesinde sağlık sisteminden yardım istediğinde özel duruma sahip kardeşinin ihtiyaçlarının yok sayıldığına dikkat çeker film.
Binnur Kaya,samimiyeti ve doğallıyla ilk andan itibaren insanı etkisi altına alan bir oyuncu Antalya Altın Portakal izleyicisinin yüzüne onu dinlerken kocaman bir gülümseme yerleşti anlattığının kederli bir hikaye olmasına ragmen.Filmdeki Binnur Kaya’nın oyunculuğu büyük beğeni kazandı.Çünkü, Biz Varız Bu Filmin İçinde.