Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum rektör olarak atanan Melih Bulu'nun öğrencilerin bursu kesmesine tepki gösteren üniversite öğrencileri bir araya geldi.

Haber: FATOŞ ERDOĞAN Boğaziçi Üniversitesi kayyum Rektörü Melih Bulu’yu protesto eden öğrencilerin KYK kredi ve bursları kesilmesi üniversite öğrencilerinin, Beşiktaş Meydanı'nda yaptığı basın açıklamasıyla protesto edildi. Boğaziçi öğrencilerinin kayyum rektör istemediği için başlattığı direnişe destek olan, katılan 100'e yakın üniversite öğrencisinin KYK kredi ve bursları kesilmişti.

"AKP'DEN HESABI GENÇLİK SORACAK"

"Üniversiteler bizimdir, bizimle özgürleşecek!" "Açlıkla hizaya gelmeyeceğiz!" "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!" "Kayyumlar gidecek, biz kalacağız!" "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!" "AKP'den hesabı gençlik soracak!" "Yaşasın öğrenci dayanışması!" sloganlarının atıldığı eylem yoğun polis ablukasında gerçekleşti.

"MEMLEKETİN DÖRT BİR YANINDA YÜKSELEN ÖZGÜRLÜK TALEBİNE SES VEREN ÖĞRENCİLERİN BURSU KESİLDİ"

Basın açıklamasını üniversite öğrencileri adına okuyan Suna Özcan, "1 Ocak tarihinde Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyum Melih Bulu’yu atandığı günden beri protesto eden Boğaziçi öğrencilerinin ve memleketin dört yanında Boğaziçi'nden yükselen özgürlük talebine ses veren öğrenci arkadaşlarımızın en az yüzünün Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen burs ve kredilerinin kesildiğini öğrendik" dedi.

"ASGARİ ÜCRETİN ANCAK DÖRTTE BİRİ KADAR BURS VERMEYİ BİR LÜTUF OLARAK GÖSTERİYOR"

Basın açıklamasının tamamı şu şekilde: "Anayasaya göre her yurttaş gibi hakkımız olan protesto ve gösteri yürüyüşlerimize orantısız polis şiddetiyle saldıran iktidarın bugün o eylemlere katılan arkadaşlarımıza yönelik bu yaptırımı eğitim hakkının gaspından başka bir şey değildir. Bugün halkın yarattığı kaynaklar üzerinden Demirören’in şirketlerine ihaleler için geri ödemesiz 750 milyon dolarlık krediler verilirken, Türkiye’nin her yerinde devlet ihalelerini alarak doğayı kar ve rant uğruna katleden Cengiz Holding’in 422 milyon liralık borcu başta olmak üzere kar rekoru kıran yüzlerce şirketin borcu silinirken; 5 milyon öğrencinin KYK borcunun silinme talebi görmezden geliniyor. Binlerce öğrencinin geri ödemeli kredilerin geri ödemesiz bursa çevrilmesi talebi ekonomik olarak imkansız bir talepmiş gibi gösteriliyor. 128 milyar dolarla yandaş şirketlerin ve kurumların cebini dolduranlar; bugün öğrencilere çoğunlukla geri ödemeli şekilde asgari ücretin ancak dörtte biri kadar burs vermeyi bir lütuf olarak gösteriyor. Üstelik, demokratik, özerk ve bağımsız bir üniversite istediği için protestolara katılan öğrencilerin de burs ve kredisini kesiyor."

"ARKADAŞLARIMIZIN ÖĞRENİM KREDİLERİ VE BURSLARININ KESİLMESİNE YÖNELİK KARARLAR DERHAL İPTAL EDİLSİN"

"Yarattıkları ekonomik krizin pençesinde biz öğrencilerin geçimi ve eğitim hayatımıza devam edebilmemiz için hayati önem taşıyan, çoğumuzun tek gelir kaynağı olan bu burs ve kredilerin demokratik eylem hakkımızı kullandığımız için kesilmesi hukuksuzluktur. İktidar ve ortakları, aldığı her kararla bizi geleceksizlik ve sefalete mahkum etmeye çalıştığı gibi şimdi de üniversitelere yapılan kayyum atamaları, tek adam kararlarını tanımadığımız için elimizden eğitim hakkımızı da alarak bizi açlıkla terbiye etmeye çalışıyor. Ancak hizaya gelmiyoruz, gelmeyeceğiz! Ne üniversiteyi savunmak ne demokratik eylem düzenlemek suçtur. Üniversitelerimize yapılan kayyum atamalarına karşı demokratik, bağımsız ve özerk bir üniversiteyi savunduğumuz, karşı karşıya bırakıldığımız hukuksuz kararlarına, baskı ve dayatmalarına karşı mücadelemizi sürdürdüğümüz için, cezalandırılmaya çalışılmayı kabul etmiyoruz. Arkadaşlarımızın öğrenim kredileri ve burslarının kesilmesine yönelik kararlar derhal iptal edilsin!"

"BİZDEN ÇALDIKLARINIZI GERİ ALACAĞIMIZ GİBİ, GELECEĞİMİZİ DE MEMLEKETİ DE SİZE TESLİM ETMEYECEĞİZ!"

"Bugün geldiği noktada sıkışmışlığını aşamayan, hukuksuz ve gayrimeşru AKP iktidarının baskı ve şiddet politikalarını arttırmaktan başka bir çaresi olmadığını ve onlardan hesap soracak iradeyi taşıyan en önemli halk kesimlerinden birinin bizler, memleket gençliği olduğunu biliyoruz. Ve irademize sahip çıkarak kampüslerimize, mahallelerimize, özgürlüğümüze, yaşamlarımıza yönelik her saldırılarının karşısında olup direnmeye devam edeceğimizi yineliyoruz. Ne tek adama biat etmeye zorlanan üniversitelerimizdeki demokratik taleplerimizde ne de hayatın her alanında bize dayatılan kararlara karşı birlikte mücadele etmekten geri durmayacağız! Bizden çaldıklarınızı geri alacağımız gibi, geleceğimizi de memleketi de size teslim etmeyeceğiz!"