Muş'un Bulanık ilçesinde yaşayan Savaş Çelik, 2016 yılında siyasi sebeplerden dolayı eşi ve 6 çocuğuyla birlikte Suriye’ye göç etmek zorunda kaldı. 2022’de Avrupa'ya gitmeye çalışırken Lübnan’da gözaltına alınarak Türkiye’ye getirilen Çelik, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Erzurum Dumlupınar T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti. 

Baba Çelik tutuklandıktan sonra çocukların annesi de politik sebeplerden dolayı dönemedi ve çocuklar ortada kaldı. Bunun üzerine amca Vasıf Çelik, çocukları tekrar Kop’a getirmek için girişimlerde bulundu. 30 Ağustos’ta D. Ç. (16), Z. Ç. (14), E. Ç. (12)  A. Ç. (9), F. Ç. (10) ve F. Ç. (11) isimli yeğenlerini Mûş’a getirmek için Federe Kurdistan Bölgesi’ne giden amca Çelik, çocuklarla birlikte Habur Gümrük Kapısı’nda mahsur kaldı. 4 gün boyunca sınır kapısında aç ve susuz bir şekilde bekletilen çocuklar, 3 Eylül’de Şirnex merkezde bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı bir yurda yerleştirildi. 

BM'YE BAŞVURU 

JINNEWS'in haberine göre; Prisoners Defenders Asya Direktörü Kurtuluş Baştimar ve hukukçu Şule Recepoğlu, olayı BM Çocuk Hakları Komitesi’ne taşıdı. Komiteye yapılan başvuruda, başvurucular için tedbir kararı verilmesi ve bireysel başvurularının karara bağlaması talep edildi. 

Başvuyu kabul edilebilir bulan Komite, hükümete iki haftalık süre vererek savunma istedi. Komite, ayrıca avukatların bireysel başvurularını da kabul edilebilir bularak hükümetten 6 Mart 2025 tarihine kadar savunma istedi. 

RECEPOĞLU: KABUL EDİLEN İLK BAŞVURU

Av. Recepoğlu, "Türkiye aleyhine ilk defa Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesine yapılan ilk başvuru ve kabul edilen başvurudur bu. Bu kararın yayılmasını ve aynı zaman da bu çocukların da hikayelerinde yazılmasını istiyoruz. 6 çocuğun babası, eşinin ve çocuklarının gözü önünde Lübnan’dan Türkiye kaçırıldı ve 87 gün bilinmeyen bir yerde işkenceye maruz kaldı. Daha sonra Muş TEM Şube’ye teslim edildi. Şu anda 2 yıla aşkındır haksız bir şekilde tutuklu bulunmaktadır. Babalarını görmeye gelen çocuklar 4 gün aç ve susuz bir şekilde sınırda tutuldu. Haklarında yapılan BM başvurusu da bu şekilde kabul edildi” şeklinde konuştu.