Haber: Fatoş Erdoğan

Boğaziçi Üniversitesi'ne girişleri engellenen Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri kayyum okul yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Fakültelerinin bölünmesi, kapatılması, işlevsizleştirilmesi tehdidi karşısında Demokratik Üniversite Nöbeti başlatan  
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden bazıları hiçbir gerekçe gösterilmeden okula alınmadı. Kampüse girişleri yasaklandı.

Boğaziçi Üniversitesinde kayyum yönetimin fakülteleri yapılandırma kararının ardından, Demokratik Üniversite Nöbeti başlatacaklarını açıklayan öğrencilerden bazılarının okula girişi engellendi. Dün arkadaşlarının okula girişlerinin engellenmesini protesto için oturma eylemi yapan öğrenciler bugün arkadaşlarına destek için Çağlayan Adliyesi önünde bir araya geldi.Kayyumun yönetimin keyfi kararlarıyla üniversiteye girişleri engellenen Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri, kayyum yönetimin gerekçe göstermeden kampüse giriş yasağı getirmesi üzerine eğitim ve barınma haklarının engellenmesi nedeniyle Çağlayan Adliyesinde suç duyurusunda bulundu.

Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu çağrısıyla, Çağlayan Adliyesi'nde önünde bir araya gelen üniversite öğrencileri basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasını dün okula alınmayan öğrencilerden Berkay Morkan okudu.

Boğaziçi Öğrenci

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bugün, 26 Aralık 2023 Salı. Boğaziçi Üniversitesinde kayyum yönetimin öğrencilere ve akademisyenlere danışmadan aldığı fakülteleri bölme kararının ardından başladığımız Demokratik Üniversite Nöbetimizin 2.günündeyiz. Dün, nöbetimizin 1.günü için çıktığımız çağrıyla birlikte, okula girmek isteyen 10 arkadaşımızın yönetimden hiçbir gerekçe sunulmaksızın öğrenci kartlarının iptal edildiğini ve okula girişlerinin yasaklandığını öğrendik.

Kayyum yönetim her gün yeni bir antidemokratik uygulamayla karşımıza çıkmaya devam ediyor. Fakültelerimizin kapatılması ve bölünmesiyle başlayan bu süreçte, biz öğrencilerin yoğun tepkisiyle karşılaşan ve bu hareketi baskılamak için çareyi tespit edebildiği öğrencilerin okula girmesini engellemekte bulan kayyum yönetim, öğrencileri hem eğitim-öğretim haklarından hem de yurtta kalanları barınma haklarından mahrum ediyor. Bununla ilgili yazılı bir açıklama talebinde bulunan arkadaşlarımız elleri boş dönmekle birlikte, karşılarında bu konuya dair şikayette bulunabilecekleri bir kişi bile bulamıyorlar! Bu usulsüz ve hukuksuz kararlara karşı, dün bütün arkadaşlarımızla Güney Kampüs’te kapıda bir araya gelerek oturma eylemi düzenledik. Bu eylemin ardından kampüs içinde yurtta kalan arkadaşımızın okula girişini sağlayabildik. Ancak bununla yetinmeyeceğiz!"

Boğaziçii Öğrencii

“BU DAHA BAŞLANGIÇ, MÜCADELEYE DEVAM”

"Keyfi bir şekilde okula girişi engellenen bütün arkadaşlarımız okula girene ve mücadelemize bizimle birlikte omuz verene kadar bu dayanışmayı sürdüreceğiz! Bu hukuksuz kararlarla ve yıldırma politikalarıyla mücadelemizi zayıflatmaya çalışanlara karşı birliğimizi sürdürerek ve büyüterek karşılarında durmaya devam edeceğiz. 

Biz bu baskı ve yıldırma politikalarına, 2021’deki Boğaziçi direnişinde özerk ve demokratik bir üniversite için mücadele eden arkadaşlarımıza açılan soruşturmalardan, disiplin cezalarından, tutuklamalardan; ve ODTÜ’de de bizim gibi demokratik üniversite için mücadele veren arkadaşlarımıza açılan soruşturmalardan aşinayız. Ve yine Boğaziçi direnişinden aldığımız mirasla ve ODTÜ’deki sıra arkadaşlarımızdan aldığımız güçle demokratik üniversite talebimizi baskılamaya çalışan bu politikalara karşı nasıl direnç göstereceğimizi biliyoruz."

"KAYYUMLAR GİDECEK BİZ KALACAĞIZ"

"Kayyum yönetim de biliyor ki haklı davamız için gösterdiğimiz irade bizleri kampüse almayarak zayıflatılamaz. Sıra arkadaşlarımızın keyfi bir şekilde kampüse alınmamasını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Hatırlatıyoruz: üniversiteler bizimdir, kayyumlar gidecek biz kalacağız!"

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri