DÜNYA

Boris Fırtınası Budapeşte'yi sular altında bıraktı

Boris Fırtınası, Macaristan'ın başkenti Budapeşte’yi sular altında bıraktı.

Abone Ol

Haber: Mir Said Simurg Oğuz / Macaristan

Orta Avrupa'yı vuran Boris Fırtınası sonrası Macaristan'da başkent Budapeşte’yi sular altında bıraktı. Tuna Nehri, Budapeşte'de son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkarak, parlamento merdivenlerine kadar ulaştı.

Geçen haftadan bu yana şiddetli yağışlar ve rüzgarlar, orta ve doğu Avrupa'da sellere yol açarak, kasaba ve köyleri harap etti ve 24 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Tuna Nehri'nin yükselen suları güneye doğru ilerlerken, Macaristan'da acil durum ekipleri Budapeşte ve çevresindeki yerleşim yerlerini kum torbalarıyla koruma altına aldı. Su, 2013 yılındaki rekor seviyeleri aşarak, bugün itibariyle yavaş yavaş geri çekilmeye başladı.

ORBAN SEYAHATLERİNİ İPTAL ETTİ

Başbakan Viktor Orban, bu hafta tüm uluslararası seyahatlerini iptal ederek, Budapeşte'deki sel önleme çalışmalarını bizzat denetledi. Orban, şu anki odaklarının "seli kontrol altına almak" olduğunu ve barajların dayanıklılığından emin olmak için zor günler geçireceklerini belirtti.

Başkent Budapeşte'nin kuzeyinde yer alan Szentendre kasabasında, insanlar sel baskınları nedeniyle kanolarla sokaklarda dolaşmak zorunda kalırken, Tuna Nehri yakınlarındaki evlerin alt katlarını su bastı.

24 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Sel, evler ve tarım arazilerini tahrip ederken, yollar ve demiryolu altyapısında da ağır hasar bıraktı. Fırtına ve sel sonucu Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Romanya'da toplamda 24 kişi yaşamını yitirdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Perşembe günü yaptığı açıklamada, felaketten etkilenen AB üyesi ülkeler için 10 milyar euro tutarında bir yardım fonu ayrıldığını duyurdu. Uzmanlar, iklim değişikliğinin sera gazı emisyonları nedeniyle hızlandığını ve sağanak yağışlar ile seller gibi aşırı hava olaylarının sıklığını artırdığını vurguluyor.