Haber: Fatoş Erdoğan

Liman-İş Sendikası, sendikalaştıkları için işten atılan Borusan Port İşçilerinin Anayasal haklarının tanınması ve atılan işçilerin geri alınması talebiyle Borusan Holding önünde basın açıklaması düzenledi.

Bursa'nın Gemlik ilçesinde Borusan Port'ta Türkiye Liman, Deniz, Tersane ve Depo İşçileri Sendikası'na (Liman İş) üye olan dört işçi işten çıkarıldı. İşçiler üretimi durdurunca işten atılan işçiler geri alındı. Ancak işverenin sendika karşıtı tutumu sürdürünce işçiler fabrika önünde eylem yaptı. 21 Mayıs'ta Borusanport'ta 37 sendikalı işçi tazminatsız bir şekilde, yüz kızartıcı suç kapsamına giren 25/2 maddesi gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. Liman-İş Sendikası'na üye işçiler 22 Mayıs'tan beri eylemlerine liman önünde devam ediyor.

Aylardır sendikal hakları için mücadele eden Borusan Port İşçileri, direnişi Sarıyer Baltalimanı'nda bulunan (Perili Köşk) Borusan Holding önüne taşıdı.

Borusan Port işçileri

Borusan Holding önünde yapılan basın açıklamasına Emek Partisi Milletvekili İskender Bayhan, Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, Vatan Partisi İstanbul İl Başkanı İbrahim Okan Özkan, Emek Partisi, TKP, DİP, UİD-DER, İşçinin Kendi Partisi, Umut-Sen, DİSK Gıda-İş, TGS, Patronların Ensesindeyiz, İSŞP destek verdi.

"Borusan İşçisi Yalnız Değildir" "Sendikalı Olmak Anayasal Haktır Engellenemez" "Birleşe Birleşe Kazanacağız" pankartlarının açıldığı basın açıklamasını Liman-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Musa Kizir okudu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Borusan Port limanında Anayasal hak olan sendika hakkı ihlal edildi.  Borusan yönetimi yasaları çiğnemekte  ve  Anayasayı ihlal etmekte ısrar ediyor. Gemlik'te bulunan Borusan limanında endikamıza üye olan arkadaşlarımız  limanda kısa sürede çoğunluğu sağladı. %80'lik bir çoğunluk  sağlanmasına rağmen Borusan yönetimi hileli yollara  başvurarak holding bünyesinde bulunan başka iş kollarından  isçileri bir gecede limanda çalışıyor gibi göstererek yetki  sürecini engelledi.  İlk olarak 4 arkadaşımız işten atildı ve işten atılmalar üizerine arkadaşlarımız 21 Mart 2024'de çalışmama haklarını  kullandılar. 24 Mart'ı 25 Mart`a bağlayan gece bir anlaşma  sağlandı.

Borusan Port yönetimi anlaşma gereği:  1- Anayasal haklarını kullanarak sendikalı oldukları için  işten atılan dört işçimiz işlerine tekrardan geri dönecek.  2- İsveren limanda çalışan hiçbir işçiye sendikalı oldu  diye baskı, zorlama ve tehdit yolunu kullanmayacak. Sendika  örgütlenmesinin önüne kesinlikle bir engel çikarmayacak  sendikalaşmalarını tanıyacak.

 3- Limanda çalışılmayan dört gün için işçilerin  ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılmayacak

 4⁃ Limanda çalışan işçiler anayasal olmayan ve hukuksuz  olan uygulamalara karşı çıktıkları için işveren tarafından  herhangi bir hukuki süreç başlatılmayacak sözünü kamuoyu  önünde verdi.

Ancak sözlerini yerine getirmeyen Borusan yönetimi  üyelerimiz üzerinde baskı yapmaya devam etti,  Hukuksuzlukta sınır tamımayarak bünyelerindeki senfoni orkestrasının çalışanlarını dahi liman işçisi olarak gösterdiler.  Bir yandan hileli yollarla yetki süreci engellenirken bir yandan da işçilere sendikadan istifa edin baskısı yapıldı. Emekleri ile  aileleri ile işçiler tehdit edildi, zorla istifa ettirilmeye çalışıldı,  İşyeri zarara uğratıldı gerekçesi ile öncü işçilere hukuka aykırı  davalar açıldı, "istifa etmezseniz. sonunuz böyle olur" mesajı  verilmek istendi. 

21 Mayıs 2024' de ise tam bir kıyım yaşandı ve 37 arkadaşımız  işlerinden edildiler. 37 aile açlığa mahkum edildi, üstelik 25/2  gibi ucube bir gerekce ile üyelerimiz işten atıldılar.

Bu  hukuksuzluğa karşı atılan üyelerimiz liman önünde direnişe  geçtiler. Her şeye rağmen üyelerimiz baskılara boyun  eğmemekte  arkadaşlarımızda  kararlılıkla  ve  atılan  mücadelelerini sürdürmektedir.

Sendikamız tüm üyeleri ve üst  kuruluşumuz ITF ve ETF ile büyük bir dayanışma içerisinde  bu mücadeleyi sürdürmektedir. Ne akla ne hukuka ne de  ahlaka sığmayan bu yöntemler göstere göstere uygulanırken  yasalar çiğnenirken ne yazık ki çalişma ve sosyal güvenlik  ve  bakanlığı izlemekle yetindi. 

80 yıllık tarihi ile 3 kıta 11 ülkede faaliyet yürüten Borusan  Holding bu başarıda işçilerin rolünü adeta hiçe saymıştır.

2023  yilını 182 milyar TL ciro ile kapatan Borusan, 2026 yılına  kadar 63 milyar TL yatırım yapmayı hedefliyor. Bu servette  işçilerin gözü yoktur ancak biliyoruz ki bu servetin  oluşmasında 14 bin işçinin tek tek alın teri vardır, emeği vardır  hakkı vardır. 

Hal böyle iken en basit insani hakları reddeden Borusan  yönetimi Borusan Port 'ta sendikaya üye olan işçilerine adeta  psikolojik işkence yöntemleri uygulamış yetmemiş  ekmeklerinden etmiştir.

Her fırsatta hayırseverlikten ve sanata  katkı sunmaktan bahseden Borusan Holding sanatı Anayasal  olarak işledikleri suça alet etmiştir.

Bünyelerindeki senfoni  orkestrasının çalışanlarını limanda göstererek sendikal yetkiyi  engellemeye çalışmışlardır. 

80 yillık tarih işçi ve sendika düşmanlığı ile hak hukuk  tanımazlıkla yerle yeksan olmaktadır. 4 kıtada sendikalar bu  rezilliği kamuoylarına anlatmaktadır ve dayanışma çığ gibi  büyümektedir. 

Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır ve bu nedenle  haksızlık karşısında susmuyor, boyun eğmiyoruz. Borusan  yönetimini bir kez daha bu usulsüzlüklere son vermeye  sendikamızla masaya oturmaya ve işçilerinin taleplerini kabul  etmeye çağırıyoruz. 

İşçiler, kendilerinin alın terleri ile edindiğiniz servete göz  koymadılar, korkmayın sadece insanca çalışma koşulları ve  insanca yaşama yetecek ücret istiyorlar, kuralsızlıklar son  bulsun diye sendikaları ile toplu iş sözleşmesi imzalanmasını  istiyorlar. Anayasaya saygılı olmanızı istiyorlar. Sendikaya üye oldu diye insanlarin ekmekleri ile oynamamanızı istiyorlar.  Bu nedenle bir kez daha diyoruz ki gelin işçilerin bu sesine  haksızlıkla hukuksuzlukla yanıt vermeyin. Aksi halde şu ana  kadar yaptığımız gibi bu haksızlıklara karşı mücadele etmeye  ve uluslararası düzeyde de mücadelemizi sürdürmeye devam  edeceğiz.  İşlenen suçlar yargıya tanınmıştır ve her aracı kullanarak ve büyük ailemizle birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz sendika hakkı engelsiz kullanılana kadar ve kazanana kadar  sürdüreceğiz mücadelemizi. Buradan tüm dostlarımızıda dayanışmayı büyütmeye bu haksızlığa ses çıkarmaya  ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı da çalışma  yaşanan ihlallere seyirci olmamaya harekete geçmeye  çağırıyoruz.  Biliyoruz ki haklı olanlar ve mücadele edenler kazanırlar ve  biz de kazanacağız.  Borusa'na sendika girecek.”