Hazine ve Maliye Bakanlığı, kullanılmayan konutlar için yeni vergi düzenlemesi üzerinde çalıştığı iddia edildi. Türkiye gazetesinin haberine göre; AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan taslakta, kullanılmayan konutların vergilerinin artırılması planlanıyor. Haber özetle şöyle:

  • Emlak vergileri ve tapu harçları, artık gayrimenkullerin belediye rayici yerine bölgesel rayiç bedeli üzerinden tahsil edilecek. Bu düzenleme ile gayrimenkullerden daha fazla gelir elde edilmesi hedefleniyor.
  • Taşınmazların değer ve mülkiyet bilgilerinin tutulacağı bir gayrimenkul değer bilgi merkezi kurulacak. Tapu işlemleri, bu merkezdeki bilgilere ve ekspertiz raporlarına dayanarak yapılacak. Yeni düzenleme, yürürlüğe girdiği tarihten sonra tapuda yapılacak işlemleri kapsayacak.
  • Konut kiraları son 2 yılda yüzde 200’ün üzerinde artış gösterdi. Konut alımlarının düşmesi kiralık evlere olan talebi de artırdı. Durum böyle olunca kiralık kotta arz talep dengesi bozuldu. Ancak ülke genelinde 600 bin boş konut bulunuyor. Hükûmet bu boş konutların piyasaya girmesi için yeni bir vergilendirme sistemi üzerinde çalışıyor. Bu doğrultuda Türkiye genelinde boş tutulan evlerin bölge bölge haritası çıkarılacak, yüksek kira beklentisiyle boş tutulanların vergileri artırılacak. Böylece mal sahiplerinin yüksek vergi yerine, satış fiyatında veya kirada indirimi tercih etmesi sağlanacak. Sektör oyuncuları konuyla ilgili “Bu kadar insan kiralık konut ararken 600 bin konutun boş tutulması normal değil. Boş konut vergisi dünyanın birçok ülkesinde uygulanıyor” diyor.