GÜNDEM

Boşanma davalarında yeni karar: Bekleme süreside değişiklik

TBMM Adalet Komisyonu'nda Medeni Kanun'da değişiklik teklifi kabul edildi. Buna göre, boşanma davalarının reddinde bekleme süresi üç yıldan bir yıla düştü.

Abone Ol

TBMM Adalet Komisyonu'nda, yargıya ilişkin düzenlemeler içeren Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 13 maddesi kabul edildi.

Adalet Komisyonu'nda kabul edilen kanun teklifine Medeni Kanun'da da değişiklik yapıldı. Buna göre, boşanma davalarının reddinde bekleme süresi üç yıldan bir yıla düştü.

Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişiklikle adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve Basın İlan Kurumunun ilan portalında ilan edilecek. Bu ilanda; hükmü veren mahkeme, kararın verildiği tarih, dosyanın esas ve karar numarası ile adının değiştirilmesine karar verilen kişinin nüfusa kayıtlı olduğu yer, doğum tarihi, anne ve baba adı, önceki adı ve soyadı, mahkeme kararıyla verilen yeni adı ve soyadı yer alacak.

BEKLEME SÜRESİ 1 AYA İNDİRİLECEK

Boşanma davası reddinin kesinleşmesinden sonra ortak hayatı kuramayan çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken süre 3 yıldan 1 yıla indirilecek. Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak 1 yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa, evlilik birliği temelden sarsılmış sayılacak ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilecek.

Teklifin görüşmeleri bugün de devam edecek.