Dünyanın merakla takip ettiği oyunlar olan olimpiyatlar, bu yıl Paris’te devam ediyor. Sadece Yusuf Dikeç gibi atış sırasındaki duruşları ve Filenin Sultanları gibi takım çalışmalarıyla değil, üst üste alınan altın madalyalarla da adından söz ettiren dünyaca ünlü sporcular bulunuyor. Olimpiyat tarihine damgasını vuran sporcular hangileri?  İşte efsaneleşen olimpiyat sporcuları…

Geleneksel bir oyun olan olimpiyatlar, çok sayıda spor dalını bir araya getiriyor. Farklı branşlarda altın, gümüş ve bronz madalyanın verildiği olimpiyatlarda, yetenekleriyle gelecek kuşaklara da ilham kaynağı olan sporcular görülüyor. Bugüne dek bu sporcular arasında Amerika’dan Michael Phelps, Türkiye’den Naim Süleymanoğlu gibi isimleri sayabiliriz. 

Naim Süleymanoğlu

Cep Herkülü lakaplı Naim Süleymanoğlu, ağırlığının 3 katından 10 kilo fazlasını yani 190 kiloyu kaldıran Süleymanoğlu, "dünyanın en iyi haltercisi" ödülünü aldı. Ayrıca olimpiyatlarda güreş dışında Türkiye'ye ilk altın madalyayı getiren sporcu oldu.

Naim Süleymanoğlu, silkmenin yanı sıra koparmada da 152,5 kilo kaldırarak toplamda 342,5 kiloya ulaşıp, dünya ve olimpiyat rekorları kırdı.

1992 yılında Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından dünyanın en iyi sporcusu seçilen Süleymanoğlu; 1988 Seul, 1992 Barselona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda da birinci oldu. Böylelikle 3 kere üst üste altın madalya alan Naim Süleymanoğlu, 7'şer kez dünya ve Avrupa şampiyonu oldu, 46 kez dünya rekoru kırdı.

Sydney Olimpiyatları'nda başarılı olamayan Süleymanoğlu, aktif spor hayatını bıraktı.

Michael Phelps

Efsanevi olimpiyat sporcuları arasında ilk akla gelenlerden biri de Michael Phelps. Olimpiyatlarda 23 altın, 3 gümüş, 2 bronz madalya kazanan Phelps, toplam 28 madalya ile spor tarihinde unutulmazlardan. Şimdiye kadar "olimpiyatlarda en çok madalya kazanan" sporcu olan Michael Phelps, yüzme yeteneğiyle adından her daim söz ettiriyor.

Phelps, 2008 Pekin Olimpiyatları’nda katıldığı her yarıştan altın madalya aldı. Ayrıca 7 kez dünya rekoru kırdı. Yüzmenin farklı dallarında 39 kez dünya rekoru kıran Phelps, 21 kez ise Guinness rekoru elde etti.

2016 Rio Olimpiyatları ile birlikte organizasyonlara veda eden Michael Phelps, eğitim programlarına katılmayı sürdürüyor.

Mark Spitz

Yüzme dalında efsanevi sporculardan biri de Mark Spitz. 1968 Meksika Olimpiyatları’nda 2 altın madalya kazanan Spitz, 1972 Münih Olimpiyatları’nda katıldığı her oyundan birincilikle çıkarak 7 altın madalyaya layık görüldü.

‘Mark the Shark’ lakabıyla anılan Mark Spitz, henüz 22 yaşındayken etkinliklerden ayrıldı.

Hırslı kişiliğiyle de dikkat çeken Mark Spitz, 2008 Pekin Olimpiyatları’ndaki rekorlara kadar alanının en iyisi oldu.

Carl Lewis

Atletizm dendiğinde ilk akla gelen sporculardan olan Carl Lewis; 1984, 1988, 1992 ve 1996 olimpiyatlarında uzun atlama ve koşu dallarında altın madalya kazandı.

Olimpiyatlarda 9 altın madalya kazanan Lewis, 10 yıl boyunca uzun atlamada tarih yazdı.

Carl Lewis, 1997 yılında etkinliklere veda etti.

Usain Bolt

Atletizmde 7’den 70’e herkesin dilinde olan bir diğer isim de Jamaikalı atlet Usain Bolt. Kriket ve futbol spor hayatına başlayan Bolt, kısa mesafe koşucusu olarak olimpiyatlarda yerini aldı.

2008, 2012 ve 2016 olimpiyatlarında üst üste birinci olan Usain Bolt, toplam 8 kez altın olimpiyat madalyası aldı.

2008 Pekin Olimpiyatları’nda üç kez rekor kıran Bolt, 2012 Londra Olimpiyatları’nda da kendi rekorunu kırdı.

2018 yılında etkinliklerden ayrıldığını duyuran Usain Bolt, bu tarihten sonra futboldan teknolojiye farklı alanlarda çalışmalara imza attı.

Larisa Latynina

Artistik jimnastikte 9 altın, 5 gümüş, 4 bronz olimpiyat madalyası olan Larisa Latynina, 1956 Melbourne Olimpiyatları’nda 4 altının sahibi oldu.

1960 Roma Olimpiyatları’nda 3, 1964 Tokyo Olimpiyatları’nda 2 altın madalya alan Latynina, Michael Phelps tarafından 2012 Londra Olimpiyatları’nda kırılan rekora kadar olimpiyat tarihinde en çok madalyaya sahip isim olarak anıldı.

Olimpik sporcu, 1966 yılında etkinliklerden ayrıldı.

Nadia Comaneci

Olimpik jimnastikçi Nadia Comaneci 5 kez olimpiyat ve 8 kez dünya şampiyonu oldu.

1976 Montreal Olimpiyatları’nda henüz 14 yaşındayken ilk kez 10 tam puan alan Nadia Comaneci, bu puana 6 kere daha ulaştı.

Comaneci’nin 5 altın, 3 gümüş ve 1 bronz olmak üzere toplam 9 olimpiyat madalyası var.

Jesse Owens

Koşu, uzun atlama ve bayrak yarışlarındaki başarısıyla adından söz ettiren atlet Jesse Owens, 1935 yılında Michigan’da düzenlenen yarışta, 45 dakikada 5 kez kendi rekorunu kırdı.

Owens, II. Dünya Savaşı’nın gölgesinde gerçekleşen 1936 Berlin Olimpiyatları’nda dünya rekoru kırarak 4 altın madalya kazandı.