DEP Milletvekili Mehmet Sincar için Mardin’de mezarı başında yapılan anmaya HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Figen Altundağ ve Ahmet Türk, Sincar’ın eşi Cihan Sincar ve ailesi, HDP milletvekilleri ve parti yöneticileri katıldı.

Buldan, yaptığı konuşmada, “Sevgili Mehmet Sincar’ın katledilişinin bugün 29. yıl dönümü. Mehmet Sincar, 29 yıl önce bugün, Batman’da 6 milletvekili arkadaşı ile birlikte faili meçhul cinayetleri araştırırken uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Faili meçhul cinayetleri araştırmak üzere gitmişti ama faili belli güçler tarafından Batman’da katledildi” dedi.

Mehmet Sincar’ın katillerini ve katledilmesinin emrini verenleri tanıdıklarını, tetiği çekenleri bildiklerini vurgulayan Buldan, şunları söyledi:

“Ancak üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen bugün halen Mehmet Sincar davasından tutuklu tek bir sanık olmaması, Türkiye’nin hukuk sistemini ve adaletini bir kez daha gözler önüne seriyor. Sadece Mehmet Sincar değil, Türkiye'de işlenen binlerce faili meçhul cinayette ismi geçenler, yargılanmıyor, sorgulanmıyor, tutuklanmıyor. Tam aksine korunuyor, kollanıyor, ödüllendiriliyor. Bütün bunları yapanların Türkiye’de Kürt düşmanlığı yaptıklarını iyi biliyoruz. Kürt’e her türlü zulmü reva görüldüğü, Kürt’ün katlinin reva görüldüğü bir dönemde bu sanıkların tutuklanmayacağını da iyi biliyoruz. Şu iyi bilinsin ki Mehmet Sincar’ın bize bıraktığı mücadele, bizlere yol gösteriyor, biz onların yol arkadaşlarıyız.

29 yıl önceki Türkiye ile bugünkü Türkiye arasında değişen hiçbir şeyin olmadığını ifade etmek isterim. 90’lı yıllarda Türkiye nasılsa, 2020’li yıllarda Türkiye aynı Türkiye’dir. Zerre kadar ilerlemenin olmadığı, ne insani ne vicdanı ne hukuki ne de siyasi hiçbir anlamda herhangi bir gelişmenin olmadığı bir Türkiye’yi yaşıyoruz. 90’larda Kürtler sokak ortasında ya arkadan beyinlerine kurşun sıkılarak katlediyordu, ya cezaevlerinde işkence tezgahlarından geçiriliyordu, bedenlerinde sigaralar söndürülüyordu ya da bulundukları herhangi bir yerde katlediliyordu. Bugüne bakıyoruz, Kürt’ün kemikleri bir torba içinde babasına teslim ediliyor. Kürt’ün kemikleri bir torba içinde kargoya verilip annesine gönderiliyor. Kürt’e görülün reva, yapılan zulüm hiçbir şekilde değişmedi. Ha 90’lı yıllardaki Türkiye’deki faili meçhul cinayetler, ha bugünkü Türkiye’de torbalara içerisine konulan kemiklerin ailelerine gönderilmesi.”

“SEMRA GÜZEL BAŞINI EĞMEDİ ÇÜNKÜ MEHMET SİNCAR’IN YOL ARKADAŞIDIR”

“Bir halkın seçilmiş iradesinin, milletvekili olmasına rağmen haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklanarak cezaevine gönderilmesi, gözaltına alınması sürecinde başını öne eğdirme girişimi, onlara iyi bir ders oldu” diyen Buldan, şöyle devam etti:

“Çünkü Semra Güzel başını önüne eğmedi. Çünkü Semra Güzel, Mehmet Sincar’ın yol arkadaşıdır, Mehmet Sincar gibi katledilen binlerce faili meçhule giden arkadaşımızın yol arkadaşıdır. Buradan bir kez daha söz veriyoruz. Halkımıza, Kürt halkına, Mehmet Sincar ve arkadaşlarına; içiniz rahat etsin, yattığınız yerde rahat uyuyun. Bizler sizlerden ders alarak bugünlere geldik. Demokratik siyaseti bugün sizlerin sayesinde yürütüyoruz. İşte o yüzden asla diz çökmeyeceğimizi ve boyun eğmeyeceğimizin bir kez daha sizin huzurunuzda Kürt halkına ve sizlere söz vermek istiyoruz.”