CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Denizli'nin Buldan ilçesini ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi. Pazaryerinde satıcılar para kazanamadıklarından yakınırken, çoğu satıcı ucu ucuna geçindiğini söyledi. Pazara alışveriş için gelen vatandaşlar ise fiyatların yüksekliğinden yakındı.

"KAZANDIĞIMIZI AKŞAM PETROLE YIĞIP GİDİYORUZ"

Pazarda satış yapan bir vatandaş, "Pek fazla almıyorlar biz de ona göre ayarlıyoruz, vatandaşın cebine göre. Biz kazansak zaten kazanıyoruz, akşam petrole yığıp gidiyoruz" derken; başka bir vatandaş da "Gübre şu para, ilaç şu para, sen çık işin içinden. Keşke 20 lira olsaydı 10 lira olsaydı her şey bu kadar pahalılık olmasaydı. Her şey aynı olsaydı, aynı seviyede olsaydı. 50 kiloluk bir torba gübreyi 1,5 milyara alıyoruz. Bir kilo mazotu 27-28 liraya alıyoruz, bir kilo mazot ile hangi traktörü çalıştırabilirsin? Herkes oyunu alana kadar sandıkta görüşelim sandıkta görüşelim, ondan sonra var mı insanın hatırını soran, yok" diyerek tepki gösterdi.

"İNSANLAR AKŞAMÜSTÜ GELİYOR DAHA UCUZA ALMAK İÇİN"

Buldanlı pazar esnafı ise, "Alım gücü zayıfladı önceden gelip bir kilo iki kilo alan insanlar şimdi yarım kilo almaya başladı, ekonomik kriz var. Bugün bunu gidiyorsun alıyorsun veya üretiyorsun maliyeti daha fazla ama burada satış yapamıyorsun. Maliyetinin altına mecbur vermek zorundayız yoksa mahsul elimizde kalacak. İnsanlar akşamüstü geliyor daha ucuza almak için yani 1 lirada ucuz olsa vatandaşın cebine kar. Denetim yok denetim olmadığından arada komisyoncular kazanıyor. O da vatandaşın cebine zarar oluyor. Bir lira kar ediyorum şundan, bir lira ya ekmek parası. Sistemi değiştirmek lazım yani, bu böyle yürümez" diye konuştu.

"VATANDAŞI ÖLDÜRECEKLER"

Kadın bir esnaf ise vatandaşların alım gücü ile ilgili, "Zor alıyor ama bizim de elimizde yok yani alana da zor, satana da. Mazot kaç para olmuş biliyoruz yani az çok kendimiz de. Yani biz de ekemiyoruz bir ekin ekiyoruz şu an 6-7 milyarlık (bin) ekin parası veriyoruz. 10 milyarlık (bin) ekin parası veriyoruz" dedi.

"EMEKLİYİM AMA KEŞKE HİÇ OLMASAYDIM"

Pazara alışverişe gelen bir başka emekli ise, "Piyasanın durumu belli, emekli aldığı maaştan kurtaramıyor, işçi ölüyor temelli öldürdüler zaten. Yani bunların durumu hiç iyi görünmüyor, esnaf desen kan ağlıyor. Ben emekliyim ama keşke hiç olmasaydım. Bundan bin kat iyi olurdu, hala çalışıyorum. 3 bin 500 lira emekli maaşı alıyorum ama yetmiyor neden yetmiyor hayat şartlarından dolayı yetmiyor. Ek iş yapıyorum yapmaya mecburum, millet 100 lira 200 liraya pazar yapacağım diye uğraşıyor” şeklinde konuştu.

"ALLAH BUNLARI BAŞIMIZDAN DEF ETSİN"

Pazar alışverişi yapan bir başka vatandaş ise “Alım satım her şey pahalı aldı başını gidiyor. 15 liradan aşağı bir şey yok. Alıyorsun 15 lira 20 lira 25 lira. Etin yüzünü göremiyoruz zaten, etin yüzünü nerede göreceksin. Onlara göre çok güzel, bal kaymak ama gelip de milletin içine girip de konuşmuyorlar ki. Bir derdini sormuyorlar yani. Etin yanına yanaşamıyoruz ya, tavuğun yanına yanaşamıyoruz. Çok kötü durumdayız Allah bunları başımızdan defetsin" dedi.

"FİYATINI SORUYOR, ALMADAN GERİ DÖNÜYORLAR"

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Gülizar Biçer Karaca ise şunları söyledi:

"Biz bugün öncelikle Buldan pazarında öğlen saatlerini tercih ettik. Çünkü Buldan pazarında vatandaşın en yoğun alışveriş yaptığı saatler öğlen saatleridir. Ama maalesef hep birlikte gördük ki Buldan pazar yerinin sokaklarında kimseler yok. İnsanlar geliyor, fiyatını soruyor, alamadan geri dönüyor. Üretici ve satıcılar memnun değil, alıcılar hiç memnun değil. Geçtiğimiz yıl pazar masrafını 200 TL'ye alabilen vatandaşlarımız, bugün 100 TL’ye sadece bir koli yumurta ve 1 kilo yoğurt alabilmişler. Vatandaşın içinde bulunduğu ekonomik buhranın ne kadar derin olduğunu Buldan pazarında tekrar gözlemlemiş olduk. Vatandaşın hasretle beklediği değişim için, 'sandık ne zaman gelecek' diye soruyorlar. Biz de onlara diyoruz ki 'hiç merak etmeyin sandık gelecek sizlere bu derin yoksulluğu reva gören zihniyeti hep birlikte bu iktidardan geri alacağız'. Ülkemizin en geç bir yıl içerisinde refaha erişmesi için, onlarla ne yapılması gerektiğini paylaştık. Denizli Buldan aslında ekonominin güçlü olduğu üreten bir ilçedir, ekonomik buhran eğer Buldanlı bu kadar derinden etkilemişse diğerlerini düşünmek dahi istemiyoruz. Vatandaşlarımızın umutlarını büyütmek ve vatandaşlarımıza hedeflerimizi anlatmak için biz yine burada olacağız."