Haber: Atilla Yoğurtçu


Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Kemal Özgür Yetkin, Bursa Barosu adına yaptığı açıklamada, devlet okullarında velilerden zorunlu bağış ve kayıt parası alınmasına sert tepki gösterdi. Anayasanın 42. maddesine atıfta bulunarak, eğitim hakkının hiçbir vatandaşın elinden alınamayacağını vurgulayan Yetkin, ilköğretimin devlet okullarında ücretsiz olduğunun altını çizdi. 

Yetkin, son dönemde velilerden kayıt parası ve okul ihtiyaçları adı altında zorla para toplandığına dair gelen şikâyetlerin arttığını belirtti. Bu durumun hem anayasa hem de Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliklerine aykırı olduğunu ifade eden Yetkin, okul aile birliklerinin velileri bağış yapmaya zorlayamayacağını ve kayıt parası alamayacağını hatırlattı. 

Açıklamada, velilere zorla bağış yapmaları için baskı uygulanmasının anayasanın ihlali olduğunu belirten Yetkin, bu davranışların sadece ihmal değil, görevi kötüye kullanma suçu teşkil ettiğini söyledi. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan protokoller kapsamında devlet okullarında yapılacak faaliyetlerden ücret talep edilemeyeceğine de dikkat çekildi. 

Yetkin, mağdur olan velilere izlemeleri gereken yolları da anlatarak, zorla para istenmesi durumunda okul idaresine itiraz edilmesi gerektiğini belirtti. Velilerin taleplerinin kabul edilmemesi halinde, durumu ilçe milli eğitim müdürlüğüne ve valiliğe dilekçeyle bildirebileceklerini söyledi. Yasal süreçlerin işletilmesi gerektiğini vurgulayan Yetkin, ısrarla para talep edilmesi durumunda savcılığa suç duyurusunda bulunulabileceğini kaydetti. 

Bursa Barosu olarak eğitimin ücretsiz olması gerektiğini savunduklarını ifade eden Yetkin, devletin, imkanı olmayan öğrenciler için burs ve yardım sağlaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, çocukların yemek ve servis ücretlerinin de devlet tarafından karşılanması gerektiğini savunan Yetkin, Bursa Barosu’nun bu konuda mağduriyet yaşayan velilere her türlü desteği vereceğini söyledi. 

Yetkin, açıklamasını, "Bursa Barosu olarak velilerin yanındayız ve gereken desteği vermeye hazırız" diyerek sonlandırdı.