EMEK DÜNYASI

Bursa İş Mahkemelerinden işçiler Yüksel Sargın ve Ramazan Aktuğ için sendikal tazminat ve işe iade kararı

Bursa İş Mahkemeleri, işçiler Yüksel Sargın ve Ramazan Aktuğ’un sendikal tazminat ve işe iade taleplerini kabul etti. Ancak işverenin mahkeme kararına rağmen işçileri göreve başlatmaması, hukuki süreci yeniden gündeme getirdi.

Abone Ol

Haber: Atilla Yoğurtçu

Bursa 7. ve 11. İş Mahkemeleri, yaklaşık iki yıldır süren yargılama sürecinin ardından, işçiler Yüksel Sargın ve Ramazan Aktuğ'un sendikal tazminat talebini ve işe iadelerini kabul etti. Mahkemeler, işçilere sendikal tazminat ödenmesine ve davalı Orakçı Makina'nın işçileri tekrar işe alması gerektiğine hükmetti. Bu karar, istinaf mahkemesi tarafından da onaylanarak kesinleşti. 

Anayasa'nın 51. maddesi ile 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamında, sendikal örgütlenme hakkı güvence altına alınmıştır. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu'nun 118. maddesi, sendikal hakların kullanımının engellenmesini suç olarak düzenlemiş ve bu durumu 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırmıştır. 

Mahkeme kararının ardından Orakçı Makina, işçileri göreve başlatmak üzere çağırdı. Ancak işe başlamak için fabrikaya gelen Yüksel Sargın ve Ramazan Aktuğ, içeri alınmayarak dalga geçilip göreve başlatılmadı. İşçilerin avukatı ve aynı zamanda Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Marmara Bölgesi avukatı olan Kemal Özgür Yetkin, bu durumun hukuka aykırı olduğunu belirterek, işverenin suç işlemeye devam ettiğini ve hukuki sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti.