BURSA

Bursa İş Mahkemesi'nden emsal karar: Sendikal haklara yönelik önemli zafer

Bursa 7. İş Mahkemesi, sendikal nedenlerle işten çıkarılan işçinin işe iadesine ve 12 aylık sendikal tazminat ödenmesine karar verdi. Avukat Kemal Özgür Yetkin, kararı örgütlenme özgürlüğü ve sendikal hakların korunmasına yönelik emsal bir zafer olarak değerlendirdi.

Abone Ol

Haber: Atilla Yoğurtçu

Bursa 7. İş Mahkemesi, işçilerin sendikal haklarını koruyan emsal niteliğinde bir karar verdi. Türk Metal Sendikası'na üye olarak örgütlenme çalışması yapan ve sendikal nedenlerle işten çıkarılan 11 işçiden ikisi, işe iade ve sendikal tazminat talepleriyle mahkemeye başvurmuştu. Bu işçilerden Ramazan Aktuğ'un açtığı davada, işyerinde sadece 4 ay çalışmasına rağmen mahkeme, Aktuğ'un sendikal nedenlerle işten çıkarıldığını kabul etti ve işe iadesine karar vererek işçiye 12 aylık ücret tutarında sendikal tazminat ödenmesine hükmetti. 

Bu karar, Türkiye İş Kanunu gereği işe iade davası açabilmek için en az 6 aylık kıdem şartı olmasına rağmen, sendikal nedenlerle işten çıkarılmanın ispat edilmesi durumunda bu şartın aranmadığını ortaya koydu. 

2022 yılı Eylül ayında Bursa'da faaliyet gösteren Orakçı Makina'da sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan 11 işçiden Ramazan Aktuğ’un davası, işverenin kararı istinafa taşımasına rağmen Bursa Bölge Adliye Mahkemesi tarafından da onandı. Böylece işçilerin sendikal hakları güvence altına alınmış oldu. 

Örgütlenme Özgürlüğüne Vurgu 

İşçilerin avukatlığını üstlenen Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Kemal Özgür Yetkin, bu kararı sendikalı çalışma hakkının ve örgütlenme özgürlüğünün korunmasına yönelik emsal bir karar olarak değerlendirdi. Avukat Yetkin, Anayasa'nın 51. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan sendika hakkının korunmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesine göre sendikal hakların kullanılmasının engellenmesinin suç teşkil ettiğini ve bu suçu işleyenlerin 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceklerini hatırlattı. 

Yetkin, "En başta işverenleri, sendikalı çalışma hakkına saygılı olmaya davet ediyoruz. Emeğin en yüce değer olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz," diyerek işverenleri, çalışanların sendikal haklarına saygı göstermeye çağırdı.