Haber: Atilla Yoğurtçu

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bir lisede Eğitim Bir-Sen üyesi olduğu iddia edilen bir öğretmenin öğrencisini istismar ettiğine yönelik iddialar sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖBSEN), bu vahim iddialara ilişkin Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 29 Ağustos’ta sosyal medya üzerinden çeşitli sorular yöneltti.

TÖBSEN tarafından Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yöneltilen sorular şu şekilde:

1. Soruşturma Yetkilileri: 3-4 aydır devam eden bu soruşturmaya müfettiş değil, muhakkik mi atadınız?

2. Bildirim Gecikmesi: Olayın yaşandığı ilçede İlçe Milli Eğitim Müdürü bu durumu zamanında İl Milli Eğitim'e bildirdi mi?

3. Savcılığa Bildirim: Olayın henüz yeni savcılığa bildirildiği doğru mu?

4. Aile Bilgilendirilmesi: Çocuğun ailesine 3-4 aydır bilgi verilmediği ve iddia edilen öğretmenin, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başladığında halen görevde olduğu, ancak TÖBSEN bu olayı duyurduktan sonra açığa alındığı doğru mu?

5. Sendika Bağlantısı: İstismarla suçlanan öğretmenin ve görev süresi dolan okul müdürünün Eğitim Bir-Sen üyesi olduğu doğru mu? Müdür, bu soruşturmayı örtbas etmeye çalıştı mı?

6. İhmal İddiaları: Okul rehberlik öğretmeni, okul idaresi ve muhakkikin bu süreçte ihmali var mı?

7. Milli Eğitim’in Tepkisi: TÖBSEN Bursa İl Temsilcisi’nin kamuoyuna duyurduğu skandallar nedeniyle haksız yere sürüldüğü iddialarına karşın, Eğitim Bir-Sen üyeleriyle ilgili süreç basına yansıyınca mı harekete geçtiniz?

8. Soruşturma İhmalleri: Müfettiş yerine muhakkik atanması ve soruşturmanın gecikmesi konusunda İlçe Milli Eğitim Müdürü veya şube müdürlerinin ihmali var mı? Bu kişiler suçu zamanında ilgili kurumlara bildirdiler mi?

9. Diğer Taciz İddiaları: Yakın tarihte, bir şube müdürünün bir Milli Eğitim personeline taciz ettiği iddiaları basına düştükten sonra açığa alındığı olayda, neden son ana kadar beklediniz?

10. Koruma Önceliği: Kendi personelinizin ve çocuklarınızın güvenliği, okullara bağış kutuları yerleştirmekten daha mı az önemli?

TÖBSEN Genel Eğitim Sekreteri Serkan Bebek ve Marmara Bölge Avukatı Kemal Özgür Yetkin, yukarıdaki iddialarla ilgili olarak savcılığa resmi ihbarda bulunduklarını açıkladı. TÖBSEN Merkez Yürütme Kurulu olarak sürecin takipçisi olduklarını belirten sendika yetkilileri, kamuoyunun ve eğitim emekçilerinin aydınlatılmasını talep ediyor.

TÖBSEN, bu ciddi iddialar karşısında Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sessizliğini eleştiriyor ve olayla ilgili sorumluların açıklanmasını bekliyor.