Haber: Atilla Yoğurtçu

Bursa Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde Töbsen Bursa İl Temsilciliği tarafından düzenlenen basın açıklamasında bir veli, Bursa’da okullarda yaşanan tarikat etkisini kamuoyu ile paylaştı. Açıklamaya, Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa Şubesi, Yeni Kuşak Köy Enstitüsü Derneği Bursa Şubesi, Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şubesi, Bursa Barosu, CHP Bursa İl Başkan Yardımcısı ve CHP Bursa İl Örgütü, Veli-Der Bursa Şubesi ve CHP Bursa İl Başkanlığı İl Sekreteri Avukat Yasemin Reçber katıldı.

"ANAYASAYI VE LAİKLİĞİ SAVUNDUĞUMUZ İÇİN CEZALANDIRILDIK"

Töbsen Bursa İl Temsilciliği adına açıklama yapan Serkan Bebek, laikliği savundukları için disiplin cezasına maruz kaldıklarını belirtti. Bebek, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün anayasayı ve laikliği değil, tarikatları meşru kabul ettiğini ileri sürdü.

Bebek, görev yaptığı Faik Yılmazipek İlkokulu’nda mesai saatleri dışında uyuşturucu kullanımının ve bir tarikatın okulda eğitim gören çocuklara nüfuz etmeye çalışmasının yaşandığını dile getirdi. Bu durumu kamuoyuna duyurdukları basın açıklamasının ardından, bir veli tarafından "din düşmanı" olarak hedef gösterildiğini belirten Bebek, okul idaresine durumu bildirmelerine rağmen bir çözüm üretilmediğini ifade etti.

"SORUŞTURMA SÜRECİ TARİKAT GERÇEKLİĞİNİ YOK SAYDI"

Serkan Bebek, soruşturma sürecinde müfettişlerin kendisini hedef gösteren veliyi haklı bulduğunu, okul bölgesindeki tarikat gerçeğini göz ardı ettiğini söyledi. Ayrıca, Bursa Barosu ve Veli-Der Şubesi ile birlikte gerçekleştirdikleri sendikal çalışmanın da "okulun görevleri arasında sayılarak" yetki gaspı yapıldığını iddia etti.

Bebek, müfettişlerin tanıklık gösterecek velileri dinlemeyip, ifade verenlere sert davranıldığını, soruşturmanın usulen hatalı yürütüldüğünü belirtti. Müfettişlerin, gönüllülük esasına dayanan ÇEDES Projesi'ni istemeyen velilere "neden istemiyorsunuz" diye sorguladığını da ekledi.

"TARİKATLAR TARAFINDAN MI YÖNETİLİYORUZ?"

Basın açıklamasında söz alan bir veli, çocuklarının bilgisi ve izni dışında tarikatlara götürüldüğünü, bu yerlerde çocuklara Atatürk düşmanlığı aşılandığını belirtti. Bebek, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu durumu yok sayarak kendisini cezalandırdığını ve tarikatlar karşısındaki duruşlarının net olduğunu vurguladı.

Bebek, "Bursa İl Milli Eğitim bu tarikat tarafından mı yönetilmektedir? Hakkımda istenen bu kınama cezası kararından bir an önce dönülmelidir" diyerek açıklamasını sonlandırdı.

"ÇEDES PROJESİNE VE TARİKATLARA GEÇİT VERMEYECEĞİZ"

Açıklamanın sonunda, ÇEDES Projesi kapsamında okullara imam-vaiz görevlendirilmesi eleştirildi. Bebek, "ÇEDES protokolü öğretmenlerin mesleki itibarına hakarettir. Kamusal, bilimsel, demokratik, laik, parasız eğitimi savunmaya devam edeceğiz. ÇEDES’e ve tarikatlara geçit vermeyeceğiz" dedi.