Bursa'da, TÖBSEN Bursa İl Temsilciliği, velilerden usulsüz şekilde para toplayan okul idarecilerine karşı harekete geçti. Sendika, usulsüz para talep eden okul yöneticilerini ihbar etmek amacıyla bir WhatsApp ihbar hattı kurdu. Bu sayede velilerden kayıt parası, temizlik malzemesi, posta pulu gibi taleplerle bağış adı altında zorla para alınmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

TÖBSEN, yaptığı açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliği’nin 15. maddesinin 2. fıkrasını hatırlattı. Bu maddeye göre, okul aile birlikleri velileri bağış yapmaya zorlayamaz ve kayıt döneminde yardım toplayamaz. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yürüttüğü projeler kapsamında yapılan faaliyetlerden de ücret talep edilemez. 

Anayasa'nın 42. maddesiyle güvence altına alınan eğitim hakkının engellenmesi, bir suç olarak değerlendiriliyor. Devlet okullarında eğitim ücretsizdir ve bu hak hiçbir şekilde velilerden para talep edilerek ihlal edilemez. 

"Bu Sorunu İlçe Milli Eğitim'e Bildirin!" 

Okullara bütçe gelmediğini öne sürerek velilerden para toplayan idareciler için sendika, "Bu sorunun çözümü velinin cebindeki para değildir," diyerek uyarıda bulundu. Töbsen, idarecilerin bu tür sorunları İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bakanlığa dilekçe ile bildirmeleri gerektiğini belirtti. Okul temizliği veya diğer ihtiyaçlar için velilerden para talep edilmesinin yasal olmadığını vurgulayan sendika, bu tür söylemler yerine sorunların çözümü için ilgili makamlara başvurulması gerektiğini ifade etti. 

Suç Duyurusu ve Müfettiş Talebi 

Töbsen Bursa İl Temsilciliği, bir okul müdürü ve müdür yardımcısı hakkında suç duyurusunda bulundu. Yarın ise Bakanlık'tan müfettiş talep edeceklerini açıkladılar. Sendika, adrese dayalı okul kayıtlarında para talep eden idarecilerle ilgili de ihbarlar aldıklarını ve bu ihbarlar netleştiğinde savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. 

İhbar Hattı ve Dayanışma Çağrısı 

Sendika, Bursa genelinde bir ihbar hattı kurarak, halkın cebindeki paraya göz dikenlere karşı mücadele başlattıklarını duyurdu. Velilerden usulsüz para talep edenlerle ilgili her türlü ihbarı değerlendireceklerini belirten sendika, kamusal ve parasız eğitim için dayanışma çağrısında bulundu. Okullara gönüllü olarak bağış yapmak isteyen velilere ise "başımızın tacıdır" denildi. 

*İhbar Hattı:* 0552 944 55 36