Can Atalay, Sosyal Haklar Derneği'nin yönetim kurulunda görev almış Türk avukattır. Son dönemlerde ise siyasi gündemde ismi sıklıkla geçmektedir. Tüm detaylarıyla Can Atalay kimdir sorusunu sizin için araştırdık.

Can Atalay Kimdir 4

Can Atalay Kimdir?

Şerafettin Can Atalay, Türk bir avukat ve siyasetçidir. 1976 yılında doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuştur ve Türkiye'de insan hakları ve hukuk mücadelesi alanında tanınmış bir isimdir. İnsan hakları ve sosyal adalet konularında oldukça aktiftir. Bu durumda Can Atalay kimdir ve ismi nereden gelmektedir?

Can Atalay; ismini 1971'de siyasi bir suikast sonucu hayatını kaybeden amcası, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Amasya İl Başkanı Şerafettin Atalay'dan almıştır. Kadıköy'de büyümüş ve gençliğini burada geçirmiştir. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra NTV'nin hukuk departmanında çalışmaya başlamıştır. 

Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesidir ve 2023 yılında yapılan genel seçimlerde Hatay milletvekili olarak seçilmiştir. Ancak seçimlerden önce hakkında yürütülen bir davadan dolayı cezaevine girmiştir ve halen cezaevinde bulunmaktadır. Siyasi kariyerinin yanı sıra Atalay Türkiye'deki işçi hareketleri, çevre hakları ve adalet arayışı ile ilgili pek çok davada yer almıştır. Kendisini özellikle sosyal adalet, çevre koruma ve insan hakları savunucusu olarak tanımlamaktadır.

Can Atalay kimdir sorusu bu şekilde açıklanmıştır.

Can Atalay Kaç Yaşında?

Can Atalay 1976 yılında doğmuştur. Dolayısıyla 2024 yılı itibarıyla 48 yaşındadır. Kendisi tanınmış bir siyasi figürdür ve 2022’den beri Silivri Cezaevi’ndedir.

Can Atalay Nereli?

Eğer Can Atalay aslen nereli diye merak ediyorsanız kendisi İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Hayatı Kadıköy’de geçmiştir. Bankacı bir anne ve muhasebeci bir babanın tek çocuğudur.

Can Atalay Kimdir 5

Can Atalay Ne Yaptı?

Can Atalay kimdir sorusu dahilinde kendisinin şu anki durumunun sebepleri de merak edilmektedir. Gezi Parkı olaylarına katılan ve destek veren bazı kişiler hakkında daha sonra açılan davalarda kendisi suçlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Atalay'a 18 yıl hapis cezası verdi ve tutuklanmasına karar verdi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından da hukuka uygun bulundu. Kararın ardından cezaevine girdi. 

14 Mayıs 2023'te Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay Milletvekili seçilen Atalay bu süreçte Yargıtay'a başvurdu. Fakat Yargıtay 3. Ceza Dairesi Gezi Parkı davasındaki 18 yıllık hapis cezasını onayladı. Anayasa Mahkemesi (AYM) 25 Ekim 2023'te Atalay'ın milletvekili seçilmesi nedeniyle hak ihlali olduğuna karar vererek yargılamanın durdurulması ve tahliyesine hükmetti. 

Can Atalay, Anayasa Mahkemesi'ne iki kez başvurdu ve her iki başvurusu da hak ihlali kararıyla sonuçlandı. 30 Ocakta Yargıtay’ın kararı TBMM Genel Kurulu’nda Bekir Bozdağ tarafından okunarak Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Böylece TİP'in Meclis'teki sandalye sayısı da 4'ten 3'e inmiş oldu.

AYM’nin 22 Şubat'ta aldığı gerekçeli karar 1 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlandı. AYM bu kararda Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini tekrar yok hükmünde olarak nitelendirdi. Bu gelişmelerin ardından ise gözler TBMM'ye çevrildi. İşte Can Atalay kimdir başlığı kapsamında kararın resmi açıklaması…

Can Atalay Kararı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararında aşağıdaki ifadeler yer almıştır:

"Anayasa Mahkemesi'nin 22/2/2024 tarihli kararın konusunun ise, TBMM Genel Kurulu'nun 30/1/2024 tarihli 54. Birleşiminde Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin 3/1/2024 tarihli ve E.2023/12611 sayılı yazısının Başkanlıkça okunmak suretiyle Genel Kurul'a bildirilmesi işlemine ilişkin olduğu, tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, hükümlü müdafiilerinin benzer taleplerinin daha önce değerlendirilerek karara bağlanmış olması ile talep dilekçesine konu Anayasa Mahkemesi kararının ise TBMM Genel Kurulu işlemine yönelik olduğu anlaşılmakla..."

Can Atalay kimdir sorgusunda karşımıza çıkan bu kararın açıklanmasının ardından ise tüm dikkatler TBMM üzerine çevrilmiştir. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye İşçi Partisi'nden milletvekili seçilen Can Atalay'ın milletvekilliğinin iptali süreciyle ilgili 16 Ağustos Cuma günü olağanüstü toplanacaktır. 

Can Atalay Hangi Parti?

Can Atalay, Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesidir. 2023 genel seçimlerinde TİP'ten milletvekili olarak seçilmiştir.

Can Atalay Tahliye Edildi Mi?

Eğer Can Atalay kimdir ve tahliye edilmiş midir diye merak ediyorsanız İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen avukatın tahliye talebini reddetmiştir.

Mahkeme, tahliye kararının Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin sorumluluğunda olduğunu belirterek "karar verilmesine yer olmadığına" hükmetmiştir. Bu bağlamda Can Atalay'ın tutukluluğu, milletvekili seçilmesinin ardından devam etmiştir. 

Can Atalay Kimdir

Can Atalay Evli Mi?

Can Atalay'ın evli olup olmadığına dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Özel hayatı hakkında medyaya yansımış detaylar sınırlıdır.

Bu yazımızda Can Atalay kimdir sorusunu detaylı bir şekilde ele aldık.