Haber: Atilla Yoğurtçu
Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖBSEN) Genel Eğitim Sekreteri Serkan Bebek, ÇEDES (Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum) projesi kapsamında yaşanan skandallar hakkında sert bir açıklama yaptı. Serkan Bebek, bu projenin sadece bir çevre ya da değerler eğitimi projesi olmadığını, gerici ve anti-laik yapıların okullara sokularak öğrencilerin ideolojik ve siyasi anlamda istismar edildiğini öne sürdü. İşte son günlerde gündeme gelen bazı olaylar:
Skandallar Zinciri
1. Kırıkkale Yahşihan: Şehit Mustafa Uğurelli Ortaokulu'nda 10 yaşından küçük bir öğrenciye, ölüm içeren bir bildiri okutulup teneffüste oturma eylemi yaptırıldı. Etkinlik, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ile gerçekleştirildi. TÜGVA, çocuklara şehadet işareti yaptırarak fotoğraf çektirdi ve hediye dağıttı. Yahşihan İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün bu etkinlik için nasıl bir izin aldığı ise bilinmiyor.
2. Manisa Salihli: Özel eğitim öğrencileri dersten alınarak ders camide işlendi. Ayrıca, bir diğer okulda ÇEDES adı altında Mevlid Kandili etkinliği düzenlenerek öğrenciler Filistin meselesi üzerinden istismar edildi.
3. Konya Doğanhisar: Doğanhisar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde, ekonomik olarak zor durumda olan öğrencilerin paraları Gazze Kumbarası için toplandı. Aynı ilçedeki Başköy Şehit Ufuk Başarı Ortaokulu’nda da benzer bir uygulama gerçekleştirildi.
4. Balıkesir Susurluk: Susurluk Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde kız öğrencilere cami temizletildi.
5. Antalya Serik: Kürüş Ortaokulu’nda, derse öğretmen yerine bir vaiz girerek değerler eğitimi verdi.
6. Burdur Merkez: USO Anadolu Lisesi'nde öğle arası "Huzur Molası" adı altında camide yer sofrası kurulup yemek yenildi.
7. Batman: Yedi Hilal Derneği, ÇEDES projesi adı altında okullarda derneğinin tanıtımını yaptı.
8. Zonguldak Alaplı: Alaplı İmam Hatip Ortaokulu’nda Filistin sergisi açılarak yaralı çocuk fotoğrafları kullanıldı.
9. Osmaniye Kadirli: Gülten Ali Ziyan Anadolu Lisesi’nde "Mescid Buluşması" yapıldı.
10. Sakarya Sapanca: Lokman Hekim Sağlık Meslek Lisesi'nde, öğretmen yerine manevi danışman ders verdi.
Töbsen’in Tepkisi
Serkan Bebek, yaptığı yazılı açıklamada ÇEDES projesinin eğitimle ilgisinin olmadığını, ideolojik bir proje olduğunu vurguladı. Filistin meselesi üzerinden öğrencilerin politik olarak istismar edilmesine dikkat çekerek, ülkemizde de pek çok çocuğun açlıkla mücadele ettiğini belirtti. "Filistin'de çocuklar aç, ancak ülkemizde de çocukların yarısı sabah kahvaltı yapmadan okula geliyor. İktidar, çocuklarımız için bir öğün ücretsiz yemek talebimizi dikkate almazken, Filistin'deki açlık üzerinden samimiyetsiz etkinlikler düzenliyor," dedi.
Bebek, projenin anayasaya, laikliğe ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu'na aykırı olduğunu belirterek, öğretmenlerin görevini imam, vaiz ve manevi danışmanların üstlenmesine karşı çıktı. "Dersler okullarda, bu işin pedagojik eğitimini almış öğretmenler tarafından verilmelidir. İmamların, vaizlerin, manevi danışmanların yeri okul değil camidir," diyerek Töbsen olarak bu tarz gerici uygulamalara geçit vermeyeceklerini ifade etti.
Töbsen, ÇEDES projesinin amacının öğrencileri vakıf ve dernekler aracılığıyla ideolojik yönlendirmelerle buluşturmak ve bu yapılar üzerinden insan kaynağı sağlamak olduğunu belirterek, bu uygulamalara karşı mücadele edeceklerini duyurdu.