Vegazete’den Hülya Kılınç’ın haberine göre, Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gazete ve televizyon patronlarının ekonomik sorunlarına değinerek, kuruluşlara destek sağlanması önerisinde bulundu. Ülkemizde “yandaş medya ve diğerleri”diye yapılan ayrıma da izin verilmemesinin en büyük isteği olduğunu belirten Filizkan “Böyle bir ayrım yapılmasını yanlış buluyoruz” dedi.

Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan, Manisa Valisi Yaşar Karadeniz’in 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla medya çalışanları için düzenlediği programda, daha çok gazete patronlarının yaşadığı ekonomik  sorunları dile getiren bir konuşma yaptı.

Türkiye’de iktidarın özellikle yargıyı kullanarak muhalif basın üzerindeki baskıcı tutumuna hiç değinmeyen Filizkan, basın özgürlüğü sorununu sektörün sıkıntıları arasına sıkıştırarak geçiştirdi.

“BUGÜN KUTLU BİR GÜN”

Filizkan, 10 Ocak tarihinin kutlu bir gün olduğunu vurguladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi “Bugün kamu ve özel sektör idarecilerimizle kutladığımız bir gün. Medyanın basın sektörünün 10 Ocak Çalışanlar Günü’nü kutlamanın sevincini yaşıyoruz. Ama bu mutluluğu yaşadığımızı söylemek de mümkün değil. 2019 yılından bu yana geçen 5. yıla giriyoruz. Maalesef sektör istenilen seviyeye gelemedi. 4 yılda artan maliyetler, imtiyaz sahipleri ve çalışanları iyice daralttı

“BASIN YASASI’NDA TAKTİR ETTİĞİMİZ YANLAR DA VAR”

TBMM’de dijital mecralar komisyonuna ancak basın sektörünün temsilcilerinin önerilerinin göz ardı edildiği bir basın yasasıyla karşı karşıya kaldık. Basın yasasında hem takdir ettiğimiz konular var hem de bizleri üzen maddeler var. Kötü maddelerin yer alması basın adına bizlerde endişe yaratmakta umutsuzluğa itmektedir

“FREKANSLARA YAPILAN ZAMLAR PATRONLARIN BELİNİ BÜKÜYOR”

Basında diğer bir sorun özellikle yerel televizyonlar ve radyolarda yaşanıyor maalesef RTÜK bu arkadaşlarımızdan sürekli pay alıyor ancak hiçbir katkı vermiyor. Verilen kamu spotları ücretsiz yayınlanıyor. Kamu spotlarında ücretlendirilmesi yönünde televizyon ve radyolara destek sağlanmalı. Her yıl yapılan uydu frekanslarına yapılan zamlar, buradaki patronlarımızın da belini büküyor. En bariz örneği güçlü bir finansa sahip olan Manisa TV’nin kapanması. Geçtiğimiz 1 Aralık’ta oradaki çalışan arkadaşlarımız televizyonu kapattı. Çünkü artan frekans fiyatları ekonomimizin durumunun kötü olması, özel reklam alınamaması ve haklı olarak patronlarımızı televizyonlarını ve radyolarını kapatmaya yöneltti. Bu iş böyle devam ettiği sürece yerel televizyonlar kararacak, radyolar susacak. Çünkü ticarette birinci kural kazanmaktır.”

“EN BÜYÜK İSTEĞİMİZ ÜLKEMİZDE YANDAŞ MEDYA VE DİĞERLERİ AYRIMINA İZİN VERİLMEMESİ”

“Bizim ülkemizde yandaş medya ve diğerleri diye yapılan ayrıma da izin verilmemesi en büyük isteğimizdir”diyen Filizkan “Böyle bir ayrım yapılmasını yanlış buluyoruz. Medya hepimizin ortak kullanımında olmalıdır.”şeklinde konuştu.