Evrensel gazetesi ve yazarı Ceren Sözeri hakkında 2019 yerel seçimlerinde kaleme aldığı “AKP’ye kim oy kaybettirdi?” yazısı nedeniyle açılan tazminat davası ertelendi. MA'da yer alan habere göre, Evrensel gazetesi İdari Sorumlusu Rıza Doğan ve gazetenin yazarı akademisyen Ceren Sözeri, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde hâkim karşısına çıktı. Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Albayrak'ın, 31  Mart 2019 yerel seçimleri öncesinde kaleme aldığı “AKP’ye kim oy kaybettirdi?” başlıklı yazısı nedeniyle Evrensel gazetesi ve yazarı Sözeri’ye açtığı 200 bin liralık tazminat davası görüldü.

İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen davanın 10’uncu duruşmasında yazar Ceren Sözeri, gazetenin idari sorumlusu Rıza Doğan, avukat Devrim Avcı ve davacı Serhat Albayrak’ın avukatı hazır bulundu. 

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Evrensel Gazetesi Haber Müdürü Cem Şimşek ile evrensel.net Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Zeliş Irmak de destek için duruşma salonundaydı.

Sözeri, yaptığı savunmada basın etiği uzmanı olduğunu ve iletişim fakültesinde gazetecilik dersleri verdiğini belirterek, dava konusu yazının basın özgürlüğü kapsamında olduğunu ifade etti.

Mahkeme başkanı, eksikliklerin giderilmesi için bir sonraki duruşmayı 11 Eylül tarihine erteledi.

ANADOLU AJANSINI ELEŞTİRMİŞTİ

Ceren Sözeri, 7 Nisan 2019'da yayımlanan “AKP'ye kim oy kaybettirdi” başlıklı yazısında seçim sonuçları verilerini 14 saat boyunca güncellemeyen Anadolu Ajansı’nı eleştirmişti.

Sözeri, yazısında şunları kaydetmişti: “AKP’li olduğu bilinen yorumcuların pek çoğu Ankara ve İstanbul’daki hezimetin faturasını AA’ya daha o gece kesti yanına kampanya dönemi boyunca yalan haber üretmekten, nefret söylemini körüklemekten hiç geri durmayan iktidar medyasını, özellikle de Pelikancı bilinen Sabah-ATV Grubunu da ekledi. Grubun başında bilindiği üzere Erdoğan’ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kardeşi, aynı zamanda SETA Vakfı Başkanı Serhat Albayrak var. Grubun belediyeden ve devletten aldığı çok büyük ihaleler var... Netice itibariyle medyanın yüzde 90’ından fazlasını kontrol etmenin hiçbir yarar sağlamadığının çok açık görülmesinin yanında Albayrak’ın müptezelliğin zararlarının da kayda geçtiği bir seçimden geçtik ve geçiyoruz. Eldeki vasat kadroyla bu işin sürdürülemeyeceği açık, zaten pek çoğunu krizin de etkisiyle tasfiye hatta kapatılma süreci bekliyor.” 

Bünyesinde Sabah, Takvim, ATV, A Haber gibi iktidara yakın yayın yapan gazete ve televizyonlar bulunan Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanvekili Serhat Albayrak, "ticari itibarının zedelendiği" iddiasıyla Evrensel gazetesi ve yazarı Doç. Dr. Ceren Sözeri’ye dava açmıştı.