ADIYAMAN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Başkan Tutdere’yi ziyaret etti

CHP Sağlık Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, 6 Şubat depremlerinden sonra sağlık hizmetlerinde yaşanan gelişmeleri yerinde incelemek üzere Adıyaman’ı ziyaret etti. Şahbaz, ziyaret sırasında Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’yi makamında ziyaret ederek, şehirdeki sağlık hizmetleri hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Abone Ol

Şahbaz’ı Başkan Tutdere’nin yanı sıra, CHP İl Başkanı Engin Doğan, İl Kadın Kolları heyeti ve partililer karşıladı. Adıyaman Belediyesi Sosyal Tesislerinde Başkan Tutdere’yi ziyaret eden Şahbaz, Tutdere’ye yeni görevinde başarı diledi.

Ardından basın açıklaması yapan Şahbaz, 6 Şubat depremlerinden sonra sağlık hizmetlerindeki gelişmeleri yerinde tespit etmek ve yapılacak çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere deprem illerini gezdiklerini, bu kapsamda Kahramanmaraş ve Malatya’dan sonra Adıyaman’ı ziyaret ettiklerini söyledi.

Adıyaman’daki ziyaretleri kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü, Tabipler Odası ve Eczacılar Odası ile görüşmelerde bulunduklarını belirten Şahbaz, sağlık hizmetlerinde ciddi aksaklıklar olduğunu vurguladı.

“18 AYA RAĞMEN KONTEYNERDE HİZMET DEVAM EDİYOR”

“Aradan geçen 18 aya rağmen, hala konteynerlerde hizmet veren aile sağlığı merkezleri ve eczaneler mevcut.” diyen Şahbaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu bölgelerde daha önce yaptığımız ziyaretlerde sağlık hizmeti veren binalarda da çok büyük bir yıkım vardı. 1. basamak sağlık hizmeti veren ASM binalarımız, eczanelerimiz, hastanelerimiz bu depremde yıkıldılar ve içinde sağlık emekçilerimiz hayatını kaybetti. Depremden sonra da hizmet verilemediği için çok büyük kayıplar yaşadık.Bu süreçte biz şunu gördük, 2003 yılında sağlıklı reform denilerekbir sağlıkta dönüşüm programı uygulanmaya başlandı, daha önce kamu eliyle verilen hizmetler; koruyucu sağlık hizmetleri, 1. basamak, 2. basamak hizmetleri tam bir ticarileşme, özelleşme ve sermayeye rant aktarma projesine dönüştürüldü. Sağlık artık ticari bir metaya dönüştü ve bu şekilde ülkemizde yürütülmeye başlandı.”

“SAĞLIK SİSTEMİ DEPREMDE ENKAZ ALTINDA KALDI”

2003 yılında başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın, deprem bölgelerinde ciddi aksaklıklara yol açtığını belirten Şahbaz, "Depremde sağlık sisteminin enkaz altında kaldığını gördük. Sağlık hizmetleri artık ticari bir metaya dönüştü ve bu sistemin ağır bedellerini halkımız canıyla ve sağlığıyla ödedi. Koruyucu sağlık hizmetleri yetersiz kaldı, aile sağlığı merkezleri ve hastaneler çöktü. Şu anda da bu mağduriyetler devam ediyor." dedi.

Öte yandan, depremden dolayı artan intihar vakalarına ve depremin travmatik etkilerine de değinen Şahbaz, Sağlık Bakanlığının konuyla ilgili acil önlem alması gerektiğinin altını çizdi. Şahbaz, “Bölgede, derin psikolojik travmaların yaşandığı, intihar oranlarının arttığı, özellikle uzuv kaybı yaşayan hemşehrilerimizin ağır yaşam koşulları altında dayanma gücünün kalmadığı biçiminde çok acı bir gerçek var.  Bölgede Sağlık Bakanlığı eliyle bir psikolojik tedavi hizmeti yürütülmesi gerektiği aşikar. Biz bu bilgileri daha önce  Kasım ayında Hatay'da yaptığımız görüşmelerde de raporlaştırarak dönemin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya ilettik. Fakat aradan geçen onca zamana ragmen herhangi bir girişimin olmadığını, vatandaşın travma sonrası yaşadıkları kayıplar sonrasında artık hayattan soğuduğunu, tükenmişlik sendromuyla birlikte hayatlarından vazgeçme noktasına geldiğini görüyoruz. Bölgede geniş kapsamlı bir psikolojik destek projesine ihtiyaç var ve bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın acilen adım atması gerekiyor.”

Şahbaz, Adıyaman’dan sonra Gaziantep, Kilis ve Hatay’da ilgili alanlarda incelemelerinin devam edeceğini sözlerine ekledi.