Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya ve hukukçu milletvekilleri ile Parti Meclis (PM) üyeleri, kaybolduktan 19 gün sonra katledilmiş halde bulunan 8 yaşındaki Narin Güran'la ilgili Diayarbakır Baro Başkanı Nahit Eren'le görüştü.

Görüşme sırasında soruşturmaya dair kısa bir aktarımda bulunan Eren, herkesin adalet istediğini belirterek, Narin’in ölümünde sorumluluğu olan herkesin yargı önünde hesap vermesini istediklerini ifade etti. Eren, “Bir an önce faillerin tespiti ve yargı önüne çıkarılması temennimiz” dedi.

‘İNSANLIĞINI KAYBETMİŞ GÜRUH’

Ardından konuşan Asu Kaya, “Narin’i küçük bir çuvala sığdırdılar ama 85 milyonun vicdanı o çuvala sığmadı” diyerek, Türkiye’nin Narin için ayakta olduğunu söyledi. Türkiye’de öldürülen her çocuğun, kadının insanlık bilincinin yok olmasına neden olduğunu dile getiren Kaya, “Sorumlular toplumsal yaşamda doğal şiddet ortamının uygun olmasını bizzat yaratandır. Cinsiyetçi tahakkümü kutsayan bu çağ dışı anlayış ise bu vahşetin ta kendisidir. İstanbul Sözleşmesi’ni hedef alan bu karanlık zihniyetten, bu zihni kurumuş, kalbi kurumuş, insanlığını kaybetmiş bir güruh var. Biz bugün Narin’in acısını paylaşmaya geldik” şeklinde konuştu. 

Kaya, Narin’i katledenlerin bulunarak, yargı önünde cezalandırılması için dosyanın takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.

‘GELİNLİKLE ANILMAMALIYDI’

Gazetecilerin Narin’in tabutunun üstüne konulan gelinlikle ilgili ne düşündüğü konusunda sorusuna Kaya, şöyle yanıt verdi: “O gelinliği yakının düğünü olduğu için, kendisi istediği söylendi. 8 yaşındaki bir çocuğa… Okullar açıldı, sırasında olması gereken bir çocuk, kocaman bir tabutun içine sığdırıldı. Üzerine de bir gelinlik konuldu. Bu bize çok şey gösteriyor. Gerici zihniyet, kız çocuğuna sadece gelinliği… O gelinlik başkaları için uygunsa aslında bize çok şey gösteriyor. O çocuk gelinlikle anılmamalıydı.”

TÜİK KAYIP ÇOCUKLARA İLİŞKİN VERİ PAYLAŞMIYOR

Son olarak konuşan CHP Hukuk Komisyonu üyesi Süleyman Gürbüz, Narin’in soruşturmasını aydınlatmak için bir heyet oluşturduklarını söyledi. Narin dosyasının adaletli bir sonuca ulaşmak için kamuoyunda bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Gürbüz, olayın aydınlatılması noktasında çalışma yürüteceklerini kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2016’dan bu yana kayıp çocuklara ilişkin hiçbir veri paylaşmadığını hatırlatan Gürbüz, “TÜİK çalışanın cebine el atıyor ve gerçek olmayan verilerle milletin alacağı maaşa engel oluyor ama çocuklarla ilgili hiçbir veri paylaşmıyor. Veri yoksa mevcut durumu bilmiyorsanız kayıp çocuklarla ilgili nasıl bir politika yürüteceksiniz. Devletin yönetilme biçimi, devlet kurumlarının ne duruma geldiğinin açıkça gösteriyor” tepkisinde bulundu.