DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, KHK’ların kaldırılmasıyla ilgili sunduğu reddedilen teklife CHP’nin çekimser kaldığını açıklamıştı.
KHK’yla görevinden uzaklaştırılan CHP’li vekil Yüksel Taşkın: “Ben ve CHP'den bazı arkadaşlar, boğuntuya getirilen ve hızla geliştirilen bu oylamada evet verdik. Çekimser kalınması gibi bir kararımız yoktu.” dedi.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise konuya ilişkin“Bu şekilde kamuoyuna yansımasına üzgünüz.” Gergerlioğlu Serbestiyet’e konuştu: “Videoda 8 CHP’li görünüyordu. Bir el kaldırma görmeyince, CHP’nin çekimser kaldığı yönünde bir tweet attık.” dedi.
Serbest Gazeteci Gökhan Korkmaz'ın hazırladığı habere göre; DEM Parti milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Çarşamba günü (27 Aralık) OHAL döneminde çıkarılan KHK’ların kaldırılması için TBMM Genel Kurulu’na kanun teklifi sundu.
Gergerlioğlu, Twitter hesabından AKP, MHP ve İYİ Parti’nin teklife hayır oyu verdiğini; DEM Parti, DEVA, Saadet ve Gelecek’in evet verdiğini; CHP’nin ise çekimser kaldığını duyurmuştu.
Yasalaşmış OHAL KHK’larının iptali yasa teklifime @Akparti, @MHP_Bilgi ve @iyiparti “hayır” dedi. @DEMGenelMerkezi, @SaadetPartisi, @GelecekPartiTR ve @devapartisi vekilleri “evet” dedi. @herkesicinCHP çekimser kaldı.
— Ömer Faruk Gergerlioğlu (@gergerliogluof) December 27, 2023
Tarihi tabloyu kamuoyunun vicdanına ve takdirine sunuyorum. pic.twitter.com/5GjYgvQ1rL
CHP’liler ise Gergerlioğlu’nun “CHP, çekimser kaldı” sözüne itiraz ediyor.
YÜKSEL TAŞKIN: "OYLAMA BOĞUNTUYA GETİRİLDİ, BÖYLE ÖNEMLİ KONULARDA ÖN ÇALIŞMA YAPILMASI İYİ OLABİLİR”
Kendisi de KHK’yla üniversitedeki görevinden uzaklaştırılan CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, Gergerlioğlu’na Twitter’dan şöyle cevap verdi:
“Ben ve CHP'den bazı arkadaşlar, boğuntuya getirilen ve hızla geliştirilen bu oylamada evet verdik. Çekimser kalınması gibi bir kararımız yoktu. Bazı arkadaşlar daha ne olduğunu anlamadan oylama bitirildi. Böyle önemli konularda ön çalışma yapılması iyi olabilir.”
Ben ve CHP'den bazı arkadaşlar, boğuntuya getirilen ve hızla geliştirilen bu oylamada Evet verdik. Çekimser kalınması gibi bir kararımız yoktu. Bazı arkadaşlar daha ne olduğunu anlamadan oylama bitirildi. Böyle önemli konularda ön çalışma yapılması iyi olabilir.
— Yüksel Taşkın (@yukseltaskinn) December 27, 2023
TANRIKULU: “BU ŞEKİLDE KAMUOYUNA YANSIMIŞ OLMASINDAN ÜZÜNTÜLÜYÜZ”
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuyla ilgili şunları söyledi:
“En son 14 Mayıs seçimlerinden önce altı partinin açıkladığı ortak politika metninde KHK’lar ile mağdur olan tüm kamu personelinin olası iktidar değişikliğinde görevlerine iade edileceğini çok açık şekilde kamuoyuna ilan etmiştik. Böyle bir politik hatta sahip bir siyasi parti 37. madde kapsamında gelen bir yasaya neden çekimser kalsın ben bunu anlayamadım. Grup Başkanvekilimiz Ali Mahir Başarır da bunun doğru olmadığını söylüyor. Bu şekilde kamuoyuna yansımış olmasından son derece üzüntülüyüz.”
GERGERLİOĞLU: "KİMSEYE İFTİRA ATMAM"
CHP’lilerin itirazına yönelik sorulara ise Gergerlioğlu şunları söyledi:
“CHP sıralarına baktığımız zaman videoda görüntü alan kısımlarda sekiz vekil görünüyordu. Evet veya hayır anlamında bir el kaldırma görmeyince biz CHP’nin çekimser kaldığı yönünde bir tweet attık.
Bazı CHP’li vekiller biz evet vermiştik ve arka sıralarda oturuyorduk deyince onlarla konuştum. Yüksel Taşkın, Kayıhan Pala gibi isimler ‘Biz evet vermiştik’ dedi. Eğer öyle ben de beyanlarınızı paylaşırım ve retweet ederim dedim. Yüksel Taşkın hocanın iki tweetini retweet ettik.
Mesele bu büyük mağduriyetin bitirilmesi. Ciddi bir atak yapılması gerekiyor. Ben bütün partileri yasalaşmış OHAL KHK’larının kaldırılması yönünde verecekleri yasa teklifine davet ediyorum. Biz de bütün gücümüzle destek veririz.”
MAZILIGÜNEY: "KHK'LAR ÜLKEMİZİN BEYİN KANAMASIDIR”
Avukat Levent Mazılıgüney, teklifin reddedilmesiyle ilgili şunları söyledi:
“Uluslararası toplum dahi hukuksuzluğu kabul etmişken, Sn. Gergerlioğlu tarafından KHK’ların iptaline yönelik kanun teklifinin Mecliste reddedilmesi tek kelimeyle vahimdir.
KHK’lar ülkemizin beyin kanamasıdır ve mağduru bütün bir toplumdur. Beyin kanamasının giderilmesi ve hukuki belirlilik ve güvenliğin her bir birey için sağlanması gereklidir. KHK’lılar hukuken güvende olmadan Can Atalay da, herhangi bir yurttaş da hukuken güvende olamayacak. Umarım Meclisimiz ve özellikle teklife hayır oyu veren siyasi partiler hatalarından bir an evvel dönerler ve bütün bir topluma yapılan kötülüğü sürdürmezler.”