Haber: Ahmet Ünsal/Manisa

CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, 12 Eylül 1980 darbesinin 44. yılına ilişkin açıklama yaptı. Başkan Özalper, “12 Eylül, sadece siyasi rakipleri değil, tüm toplumu sindirme operasyonuna dönüştü” dedi.

12 Eylül 1980 darbesinin 44. yıl dönümüne ilişkin mesaj paylaşan CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, “12 Eylül 1980, Türkiye'nin tarihinde derin izler bırakan, sadece siyasi değil, aynı zamanda ekonomik ve toplumsal dengeleri altüst eden bir dönemeç oldu” dedi.

“TOPLUMUN BÜTÜNÜNDE DERİN ACILAR YARATILDI”

Başkan Özalper mesajında, “Sermayenin çıkarlarına hizmet eden bu darbe, işçi hareketlerini, grevleri ve sol eğilimli toplumsal hareketleri hedef aldı. Sendikalar kapatıldı, grevler yasaklandı ve emeğin değeri bilinçli olarak düşürüldü. Darbeyle gelen 24 Ocak Kararları, neoliberal dönüşümün kapılarını ardına kadar açtı. IMF ve Dünya Bankası eliyle şekillenen ekonomik politikalar, özelleştirmelerle kamusal varlıkları sermayeye peşkeş çekti. Ancak darbenin toplumsal etkileri sadece ekonomik alanla sınırlı kalmadı. Binlerce insan gözaltına alındı, idamlar ve işkencelerle, gözaltında kayıplarla toplumun bütününde derin acılar yarattı” dedi.

“HALKIN HAKLARI VE EMEĞİ YİNE ARKA PLANA İTİLİYOR”

CHP’li Özalper, “Yetmedi; 12 Eylül, eğitimin dinselleştirdi ve medya aracılığıyla da toplumu apolitikleştirmek için yürütülen sistematik bir sürecin parçası oldu. İnsanların sorgulama yetileri köreltildi. 12 Eylül, sadece siyasi rakipleri değil, tüm toplumu sindirme operasyonuna dönüştü. Yoksulluk ve işsizlik artarken, sorunun kaynağı yerine ‘düşman’ olarak gösterilen farklı gruplar hedef alındı. Bugünkü iktidar, 12 Eylül’ün mirasını ve zihniyetini devam ettiriyor. Nasıl ki o dönemde emeğin sesi susturulduysa, bugün de işçi hakları ve toplumsal muhalefet baskı altına alınıyor. 12 Eylül'den devralınan neoliberal ekonomi politikaları, özelleştirme furyası ve sermaye yanlısı düzenlemelerle, halkın hakları ve emeği yine arka plana itiliyor” diye konuştu.

“DARBELERE KARŞI DEMOKRASİ VE HUKUKUN YANINDAYIZ”

CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper son olarak şu ifadeleri kullandı, “Sendikaların etkisizleştirilmesi aynı şekilde devam ediyor. Toplumun dikkatini dağıtmak için iç ve dış düşmanlar yaratılıyor, ekonomik sıkıntılar örtbas ediliyor. Sonuçta, 12 Eylül askeri darbesi sadece bir dönemsel müdahale değil, Türkiye’de sermayenin çıkarlarını korumak ve halkın direncini kırmak için atılmış stratejik bir adımdı. Bugün, 12 Eylül'ün mirasını yaşatan bir iktidar karşısında özgürlük, eşitlik ve adalet mücadelesi her zamankinden daha kritik bir noktada duruyor. Demokrasimizin kara lekesi, 12 Eylül faşist darbesini kınıyor, hiçbir gücün halk iradesinden önde olmadığını bir kez daha vurguluyorum. Tüm darbelere karşı demokrasinin, hukukun ve yurttaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”