Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Adana'da 3 merkez ilçede aday göstereceği isimler yarın toplanacak Parti Meclisi (PM) toplantısında berlilenecek. Büyükşehir Belediyesi'nde mevcut başkan Zeydan Karalar'ı yeniden aday gösteren CHP'de Seyhan, Çukurova ve Yüreğir ilçeleri için gözler yarınki PM toplantısına çevrildi.

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi 12 Şubat Pazartesi günü toplanarak, PM toplantısının ertelenmesi nedeniyle ileri bir tarihe çekilen aday tanıtım toplantısı öncesi, 31 Mart yerel seçimlerinde aday göstereceği belediye başkan adaylarını belirleyecek. Yarın toplanacak Merkez Yönetim Kurulu (MYK) sonrasında saat 18.00'da PM toplantısında onaylanacak adayların kamuoyuna ilan edilmesi bekleniyor. 

ADANA'NIN KRİTİK İLÇELERİ

Yarınki PM toplantısında depremzedeler tarafından protesto edilen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın adaylığına ilişkin nasıl bir karar çıkacağı da merakla beklenirken, Adana'da mevcut başkan Zeydan Karalar'ı yeniden aday gösteren CHP'nin, merkez Seyhan, Çukurova ve Yüreğir ilçeleri için de aday göstereceği isimleri kararlaştırması bekleniyor. Adana'nın Seyhan İlçesi'nde mevcut başkan Akif Kemal Akay, Çukurova İlçesi'nde ise CHP'li Soner Çetin ile devam ya da tamam kararı yarınki MYK sonrası PM'de kesinleşecek. CHP'nin bugüne kadar kritik ilçelere ilişkin adaylara karar verememesinin ana nedeni demografik yapıyı en iyi temsil eden aday denklemi üzerinde durması. 

CHP'NİN KALESİ ÇUKUROVA'DA SONER ÇETİN KARARI BEKLENİYOR

CHP'nin yarın gerçekleştireceği PM'nin en merakla beklenen kararlarından birisi 2 dönemdir Çukurova Belediye Başkanlığı görevini yürüten Soner Çetin'e ilişkine olacak. Zira 2 dönem belediye başkanlığı görevini yürütmesine rağmen CHP'nin kalesi olarak gösterilen ilçe aynı zamanda en çok aday adayının belediye başkanlığına talip olduğu ilçe. CHP Adana Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut'un il eski başkanı Emrah Kozay'ın adaylığını desteklediği bilinirken, CHP Çukurova İlçe Başkanlığı'ndan istifa eden Remzi Ümit Atay, Kadın Kolları Başkanı Oya Tekin, Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl eski Başkan Yardımcısı Halit Atik, önceki dönem Yüreğir Belediye Başkan Adayı Orhan Bayram ve önceki dönem Meclis Üyesi ve Adana Sahipsiz Değil Platformu Başkanı Mustafa Fidan Vursavuş gibi iddialı isimlerin yanı sıra Abdullah Sedat Doğan, Aziz Erbek, Ergül Halisçelik, Erkan Karakaya, Hasan Aslan, Hüseyin Keser, İbrahim Özdiş, Kemal Derin, Kemal Koyuncu, Murat Öztanrıöver, Rukiye Alpay Çinkılıç, Ulaş Bahri Çetinkaya, Yüksel Karaaslan Çukurova Belediye Başkan adaylığı için başvuru yaptı.

SEYHAN'DA 14 ADAYI VAR

Adana'nın CHP'li Seyhan İlçe Belediyesi için mecvut başkan Akif Kemal Akay'a ilişkin karar da yarınki PM toplantısından çıkacak. CHP'nin en dinamik örgüte sahip olduğu merkez Seyhan İlçesi'nde mevcut Başkan Akif Kemal Akay ile birlikte 14 aday adayı CHP İl Başkanlığı'na dosyasını teslim etti.  CHP eski İlçe Başkanı Ahmet Dardağan, eski milletvekillerinden Zülfkar İnönü Tümer, Elif Doğan Türkmen ve İbrahim Özdiş'in yanı sıra İl eski Başkanı Emrah Kozay, Gülcan Bingöl, Günay Şahin, Hatice Yılmaz, Halit Atik, Hüseyin Orhan, İbrahim Özdiş, Nurettin Yılmaz, Sadi Sürenkök, Ulaş Toros Seyhan Belediye Başkanlığı için başvuru yapan isimler. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın Akif Akay ile devam edilmesi yönünde kanaat bildirdiği belirtilirken, buna karşın Emrah Kozay CHP Genel Merkezi'nde en güçlü aday olarak öne çıkıyor. Seyhan'da Akif Akay ile devam kararı alınması durumunda ise Kozay'ın Çukurova'ya aday gösterilebileceği ifade ediliyor. 

YÜREĞİR'DE KAMURAN KARACA YA DA ALİ DEMİRÇALI FORMÜLÜ

Cumhuriyet Halk Partisi'nin önceki yerel seçimleri çok küçük bir oy farkı ile kaybettiği ve YSK'ya yapılan itirazların reddildiği Adana'nın merkez Yüreğir İlçesi'nde MYK'dan sürpriz bir isim çıkmadığı takdirde iki güçlü aday adayı üzerinde duruluyor. Önceki dönem seçimi küçük bir farkla kaybeden Eğitim-Sen eski Genel Başkanı Kamuran Karaca yeniden aday adayı olurken, CHP Adana eski Milletvekili Ali Demirçalı da diğer iddialı isim. 

CHP'nin aday belirleme takviminin sarkması Adana'da siyasi kulislerdeki tartışmaların gerginleşmesine neden olurken, iki mevcut belediye başkanının karşısına çok sayıda partili adayın çıkması, belediye başkanlarının örgüt ile ilişkilerindeki uyumsuzluğa bağlanıyor. Özellike Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay'ın emekli albay olan damadını Özel Kalem Müdürlüğü'ne getirmesi ve CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu'nun bizzat konuya dahil olmasına rağmen geri adım atmaması Akay'ın isminin üzerinin çizildiği yorumlarına neden olmuştu. CHP'nin yeni MYK'sının bu konuda sergileyeceği tutum karara etkin olacak.

Soner Çetin'in ismi ise belediyedeki imar yolsuzlukları ile tarışma konusu olmuştu. Çukurova Belediyesi'nin eski Başkan Yardımcısı Ali Arslanlıoğlu ve İmar Müdürü Hasan Uzun halen imar yolsuzluğu soruşturmasında tutuklu bulunuyor. CHP Genel Merkezi'nin bu iki isim için de değişikliğe gitmeyi arzuladığı ancak kamuoyu yoklamaları üzerinde de titiz bir çalışma ifade ediliyor.