GÜNDEM

CHP'li İlgezdi'den Bakanlık'a tepki: Cezaevinde annesiyle kalan çocuk sayısı gizleniyor

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, cezaevinde anneleriyle kalan çocuk sayısının ısrarla gizlendiğini söylerken, "Geçen haftalardaki bilgi edinme başvuruma veri yok diyen bakanlık, bu sefer de ‘Annesinin yanında kalan çocukların sayısı günlük olarak değişmekte olup sabit bir sayı bulunmamaktadır’ yanıtını verdi" dedi.

Abone Ol

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, cezaevinde anneleriyle kalan çocuk sayısının Bakanlık tarafından gizlendiğini ve net bilgi alamadığını kaydetti.

Yaptığı yazılı açıklamada İlgezdi, "Vermiş olduğum bilgi edinmeye gelen cevapta annesinin yanında kalan çocukların sayısı günlük olarak değişiyorsa nasıl oluyor da ‘Hapishanede annesiyle kalan çocukların sayısında önceki yıllara göre düşüş olduğunu’ açıklıyorsunuz? Bu nasıl bir mantıktır?" diyerek gerçeklerin gizlendiğini öne sürdü.

Çocuklar Sayılamayacak Kadar Çok mu?

İlgezdi, verileri gizleyen yöneticilerin de görevden uzaklaştırılması gerektiğini belirtipşu ifadeleri kullandı:

"Anlaşılan annesinin yanında kalan çocuk sayısı iddialarının aksine o kadar artmış durumda ki, bu bilgiyi gizlemek için her yolu deniyorlar. ‘Günlük olarak annesinin yanında kalan çocuk sayısı değişmektedir’ demek yerine, önergede net olarak sorduğum '1 Ekim 2023 tarihi itibarıyla ebeveyniyle birlikte Ceza ve İnfaz Kurumlarında bulunan çocuk sayısı nedir?' sorusunun yanıtını vermek zorundaydınız. Bu soruya yanıt vermeyen tüm yetkililer suç işlemektedir.

Ama bu veriyi açıklasalar ‘Hapishanede annesiyle kalan çocukların sayısında önceki yıllara göre düşüş olduğu’ iddiaları yalanlanacak. Bu bilgiyi gizleyen bakanlık yetkililerinin görevden alınması, onları koruyan yöneticilerin de istifa etmesi gerekiyor.

Diğer taraftan annesiyle cezaevinde kalan çocuk sayısı eğer bakanlığın dediği her gün değişiyorsa, demek ki cezaevinde o kadar yoğun küçük çocuğu olan anne trafiği var ki, giren- çıkan çocuk hesabı tutulamıyor! Çocuklarımız sayılamaz hale gelmişse vay ki halimize! Bu işin peşini bırakmayacağım. Şeffaf rakamlar açıklanana kadar ısrarla bu konuyu dile getireceğim."

"Neden Anne-Çocuk Ünitesi Yapılmıyor?"

İlgezdi bakanlığın verdiği bilgide Sincan ve Diyarbakır Cezaevlerinde 4 adet anne-çocuk ünitesinin, Rize, Muğla, İzmir, Elmadağ, Sivrice, Sivas ve Sakarya Ceza İnfaz Kurumlarında ise birer çocuk dostu alanın bulunduğunu belirtip, "Sadece 2 cezaevinde anne çocuk ünitesi var. 7 cezaevinde ise çocuk dostu alan var. Bunların kapasiteleri yeterli mi bilinmiyor, neden tüm cezaevlerine anne- çocuk ünitesi yapılmadığı açıklanmıyor. Tüm kadın cezaevlerinde anne- çocuk ünitelerinin yapılması gerekiyor. Ancak yıllardır iktidar bu konuda gerekli girişimlerde bulunmuyor" dedi.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST)'nin verilerine göre; 0-6 yaş arası cezaevlerinde kalan çocuk sayısı 552.