CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel, "Bir oyla bütün delegasyonu ele geçirmeye çalışıyorsunuz. Blok liste, değiştirmek istediğimiz sistemin aynısı. Sokağa rağmen değişime direnmenin siyaseten ağır bir maliyeti var" dedi.

Özel, 15 Eylül'de CHP Genel Başkanlığına adaylığını parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla ilan etti. Özel adaylığını duyururken, "Parti içi iktidarı kazanmak için değil, CHP'yi, Atatürk'ün partisini iktidar yapabilmek için CHP Genel Başkanlığına adaylığımı ilan ediyorum" ifadelerini kullanmıştı.

CHP Genel başkanlığa aday olan Özgür Özel Cumhuriyet'ten İklim Öngel'in sorularını yanıtladı.

Kongrelerde tartışma çıkması sebebine ilişkin soruya cevap veren Özel şunları aktardı:

"Seçmenin tamamına yakınında çok önemli bir değişim talebi var. Bu üyeye de yansımış durumda ancak delegasyona iş geldiğinde bazı yerlerde değişimciler önde ama bazı yerlerde çeşitli sebeplerle değişime karşı olan var. Değişime karşı olanların bulunduğu yerlerde, eğer değişime karşı olanlar biraz çoğunlukta ise blok liste yapıp bütün listeyi değişim karşısında doldurmak istiyorlar. Mesela İzmir buna iyi bir örnek. Çarşaf liste yapılsa yarı yarıya değişimciler yer alacak ama bir fazla oy alan bütün listeye hakim olsun çabası var. Bu da ortamı geriyor. Seçim kaybettiniz, öz eleştiri yapmadınız, şimdi de bir oy fazlayla bütün delegasyonu ele geçirmeye çalışıyorsunuz. Böyle bir tartışma var ama tartışmanın gerekçesi ne olursa olsun haklı haksız ayırmadan, iş kalkıp birbirinin üstüne yürümeye döndüğünde doğru olmuyor."

"Genel Merkez blok listede ısrar mı ediyor?" sorusuna 'blok liste ısrarı sinirleri geriyor. Çünkü blok liste Türkiye'ye Tayyip Erdoğan'ın söylediği sistemin aynısı' diyen Özel, "Yani değiştirmek istediğiniz sistemin aynısı. Türkiye'de itiraz ettiğimiz sistemin bir çağrışımı bu. 50 artı biri kim aldıysa bütün delegasyonu o alsın demek. Aynı Türkiye'deki gibi. 50 artı biri alan beş yıl yönetsin. Bu doğru değil aslında çarşaf liste olsa çok daha doğru olur." ifadelerini kullandı.

"İstanbul'u değişimciler kazanacak"

İstanbul'da il ve ilçe kongrelerindeki son durumu değerlendiren Özel, "İstanbul'da ağırlıklı olarak değişimciler kazanmıştı. Geçtiğimiz hafta değişimi savunan adayın çıkmasına destek veren ilçe sayısına bakınca da öyle. İstanbul seçimleri o yüzden biraz da geriye bırakıldı. Başta İstanbul’un ilk hafta yapılacağı söylenmişti. ‘Hemen yapacağız’ demişlerdi. Ama Türkiye’ye etkilemesin diye değişimciler kazandığında geriye bırakılıyor. Çünkü biliyorsunuz İstanbul'a kar yağınca Türkiye'ye kış geliyor. Herkesin gözü İstanbul'da ve İstanbul'u değişimciler kazanacak." dedi.

"Genel Merkezin veya Kemal Bey’in kongrelere etkisi oluyor mu?" sorusu üzerine 'maalesef kötü şeyler duyuyoruz" diyen Özel şöyle konuştu:

"Daha önce duymadığımız şeyler oluyor. Kayseri, Melikgazi ilçesi, delegelerin yarısı Melikgazi ilçesinden ve ilçe değişimden yana olduğu için bile isteye ısrarla kongresini yaptırmadılar. Kayseri'yi genel merkez kazandı ama 600 delegenin 250'ye yakını seçime sokulmadı. Bir o kadarı da protesto etti seçime sokulmadığı için. Ve sadece 190-200 delegenin oyuyla seçilen bir durum oldu. Yani Kayseri'de büyük bir protesto var. Örneğin Fatih'te bir aday seçimi kazanmak üzereyken Whatsapp mesajıyla kongre iptal edildi. Başlamasına 1 dakika kala. Birçok irili ufaklı ilçe kongre dışında bırakıldı."

"Daha önce böyle bir şey deneyimlemedik"

Maalesef genel başkandan, genel merkezden yöneticilerin doğrudan delegeleri aradığı, hatta genel merkez yöneticilerinin genel başkanla belediye başkanlarını telefonla görüştürdüğü, bir süreç yaşanıyor. Genel Merkez’in böyle davranması CHP’nin daha önce deneyimlediği bir şey değil.

"İmamoğlu'nun ortaya koyduğu yaklaşım kötü bir şey değil"

"Değişimden söz edilirken Sayın Ekrem İmamoğlu’nun adı çok öne çıkıyor. Bu durum sizi rahatsız ediyor mu?" sorusu üzerine 'uzayan kol bizden olsun' diyen Özel, şöyle cevap verdi:

"Bir partinin bir tek isimle ön planda olması doğru değil. CHP’nin temel sorunu figür azlığı, figürlerin, tanınmış yüzlerinin artması lazım. Televizyonlar, gazeteler, mitingler için onlarca seçenek olmalı. Meseleyi böyle bakıyorum. Ekrem İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanlığı'nda adının geçmesi de kötü bir şey değil. Ekrem İmamoğlu'nun değişimle ilgili ortaya koyduğu yaklaşım da kötü bir şey değil."

"Ben kazandığım takdir de ittifak potansiyelimizi geri kazanacağımıza inanıyorum"

Özel, sözlerini şöyle noktaladı:

"CHP ittifak potansiyelini yitirmiş, kaybetmiş görünüyor. Ben genel başkan olduğum takdirde ve kadrolarımızın parti için iktidara geldiği takdirde ittifak potansiyelimizi geri kazanacağımıza inanıyorum ve bu konuda üstün gayret göstereceğiz."