CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Prof. Dr. Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı kararıyla Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atanmasını protesto eden öğrencilerin evlerinin basılıp, kapılarının kırılarak gözaltına alınmalarına ilişkin açıklama yaptı

.CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Prof. Dr. Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı kararıyla Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atanmasını protesto eden öğrencilerin evlerinin basılıp, kapılarının kırılarak gözaltına alınmaları, İçişleri Bakan Yardımcısı tarafından basın toplantısı yapılarak terörist ilan edilmeleri ve Yeldeğirmeni Mahallesi Muhtarı Sultan Aksu Kütük’ün evinin basılmasını TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesiyle Meclis’in gündemine taşıdı. Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafında yanıtlanması için TBMM’ye verdiği soru önergesinde, “Evleri basılan öğrencilerin zillerine basmak yerine, neden kapıları kırılmıştır? Gözaltına alınan öğrenciler basın toplantısı yapılarak Bakanlığınızca neden terörist ilan edilmiştir?” diye sordu.

DEMOKRTATİK HAKLARINI KULLANARAK PROTESTO ETMİŞLERDİR"

"Prof. Dr. Melih Bulu, 1 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Boğaziçi Üniversitesine rektörlüğüne atanmıştır." diyen Kaya, “Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri; seçim yapılmadan, üniversitenin dışından Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasını demokratik haklarını kullanarak protesto etmiş, üniversite rektörünün seçimle belirlenmesi taleplerini gündeme getirmişlerdir.” ifadelerini kullandı.

"GÖZALTINA ALINAN ÖĞRENCİLERİ HEDEF ALARAK TERÖRİST İLAN ETMİŞTİR"

“Barışçıl bir eylemi gerçekleştiren Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden bazılarının evleri gece yarısı, ağır silahlı özel harekat polisleri tarafından basılıp, kapıları kırılarak gözaltına alınmıştır.” diyen Kaya, “İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı da gözaltı sabahı yaptığı basın toplantısında, gözaltına alınan öğrencileri hedef alarak terörist ilan etmiştir.” dedi. İstanbul, Kadıköy, Yeldeğirmeni (Rasimpaşa) Mahallesi Muhtarı Sultan Aksu Kütük’ün evi de sabaha karşı İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele, Özel Harekat ve Güvenlik Şube ekiplerinden oluşan yaklaşık 10 polis tarafından basılmasını da gündeme getiren Kaya, “Muhtar Sultan Aksu Kütük ve eşi yere yatırılarak tehlikeli bir örgüt üyesinin arandığı söylenmiş; ancak daha sonra aradıkları kişinin protestoya katılan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi olduğu anlaşılmıştır. Sultan Aksu Kütük’ün 7 yaşındaki kızı ise tüm bu yaşananları ağlayarak izlemiştir.” dedi.

SÜLEYMAN SOYLU'YA SORDU

“Uluslararası sözleşmeler, T.C. Anayasası ve yasalar ayaklar altına alınarak, öğrencilerin masumiyet karinesi yok sayılmış, büyük bir mağduriyet yaratılmıştır.” diyen Kaya TBMM’ye verdiği soru önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları sordu: Bu bilgiler kapsamında; 1. Barışçıl protesto eylemi gerçekleştiren Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin evleri neden gece yarısı ağır silahlı özel harekat polisleri tarafından basılmıştır? 2. Evleri basılan öğrencilerin zillerine basmak yerine, neden kapıları kırılmıştır? 3. İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çatak, gözaltında bulunan öğrenciler hakkında basın toplantısı düzenleyerek neden terörist ilan etmiştir? 4. Yeldeğirmeni (Rasimpaşa) Mahallesi Muhtarı Sultan Aksu Kütük’ün evi neden basılmıştır? 5. Muhtar Sultan Aksu Kütük’ün evinin basılma nedeninin, gözdağı vermek olduğu iddiaları doğru mudur? 6. Sultan Aksu Kütük’ün 7 yaşındaki çocuğunun yaşadığı travmanın sorumluları hakkında bir işlem yapılacak mıdır? 7. Öğrencileri terörist ilan eden İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ve tüm bu antidemokratik uygulamaların sorumluları hakkında bir işlem yapılacak mıdır?