Anayasa Mahkemesi’nin milletvekilliğinin düşürülmesi hakkında hak ihlali kararı verdiği Can Atalay, Silivri Cezaevi’nden yaptığı yazılı açıklamayla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’a seslendi.

Atalay, “Anayasa Mahkemesi kararı apaçık ortadayken, başka hiçbir kurumun kararını, işlemini beklemek, önermek veya arkasına sığınmak mümkün değildir. Bu tutum TBMM’deki sayısal çoğunluğa dayanarak Anayasa’nın ve yasaların çiğnenmesi, askıya alınmasıdır. Görev, sorumluluk TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un omuzlarındadır” ifadesini kullandı.

“BİR HÜKÜM TBMM BAŞKANI İÇİN NASIL BAĞLAYICI OLMAZ”

“Resmî Gazete’de yayımlanan bir ‘hüküm’, neden TBMM Başkanı için bağlayıcı bir “hüküm” olamaz?”
Atalay şunları kaydetti:

“Başkan’ın ‘Anayasa Mahkemesi bize yazı yazmadı’ sözlerini nasıl yorumlamalıyız? Resmî Gazete neden çıkar? Neden özellikle Anayasa Mahkemesi Kararları Resmî Gazete’de yayımlanır? Resmî Gazete’de yayımlanan bir metin ortaya söylenmiş bir söz müdür?

Resmî Gazete’de yayımlanan bir ‘hüküm’ her kuruma, yurttaşa ‘açık tebligat’tır da neden TBMM Başkanı için bağlayıcı bir “hüküm” olamaz? Neden ve ne zamandır Resmî Gazete tebliğleri ‘şahsıma tebliğ edilmediği sürece hükümsüzdür’ denilebilmektedir? Başka herhangi bir kurum, yurttaş böyle bir yok sayma saikiyle davranırsa başına neler gelir?

Durum en açık haliyle şöyledir: Meclis kürsüsünden Yargıtay’ın ‘bir yazısı’ okundu. Anayasa Mahkemesi ‘okunan bu yazı ve sonucunda yapılan işlem yok hükmündedir’ kararını verdi. ‘Milletvekilliği hiç düşmemiştir’ dedi.

“BU TBMM’DEKİ SAYISAL ÇOĞUNLUKLA ANAYASA’NIN ASKIYA ALINMASIDIR”

Anayasa Mahkemesi kararı apaçık ortadayken, başka hiçbir kurumun kararını, işlemini beklemek, önermek veya arkasına sığınmak mümkün değildir. Bu tutum TBMM’deki sayısal çoğunluğa dayanarak Anayasa’nın ve yasaların çiğnenmesi, askıya alınmasıdır. Görev, sorumluluk TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un omuzlarındadır. Ve giderek ağır bir vebale dönüşmektedir.”

CHP 10 EYLÜL’DE MECLİS’İ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçilen ardından vekilliği düşürülen ve AYM’nin milletvekilliği düşülmesi hakkında “yok hükmünde” kararını verdiği Can Atalay için Meclis’i 10 Eylül Salı günü saat 14.00’te olağanüstü toplantıya çağırdı.