Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 12 Şubat'ta gerçekleştirdiği çifte MYK ve PM toplantısı sonucu Adana'da Seyhan ve Çukurova Belediye Başkanı Akif Akay ve Soner Çetin'i yeniden aday göstermeyerek, bu iki ismin yerine Seyhan Belediyesi'ne Av. Oya Tekin'i, Çukurova İlçesi'ne ise Av. Emrah Kozay'ı aday göstermişti.

CHP'den 2 dönem Çukurova Belediye Başkanlığı görevini yürüten Soner Çetin, yeniden aday gösterilmediği PM toplantısı sonrası gece saatlerinde CHP'den istifa etmiş, ertesi gün ise partisini ağır eleştiren bir yazılı açıklama ile istifasını duyurmuştu.

Aday gösterilmemesini kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklemesine bağlayan ve CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Burhanettin Bulut'u eleştiren Soner Çetin'in İYİ Parti'den aday olacağı öğrenildi.

Gelişmeyi İYİ Parti'nin daha önce ilan edilen Çukurova Belediye Başkan Adayı Birol Büyüköztürk duyurdu. Büyüköztürk, soosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, kendisinin adaylığının çekileceğini ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Soner Çetin'i aday göstereceğinin kendisine bildirildiğini aktardı. 

Büyüköztürk, "Değerli hemşerilerim. Biraz önce Yerel Yönetimler Başkanı Sayın Burak Akburak beni arayarak Sayın Genel Başkanımız, Çukurova’da Soner Çetin’i aday gösterecek diyerek durumu bildirmiştir. Bu sebeple benimle birlikte yol alan emeği geçen herkesten hakkını helal etmesini istiyorum. Allah’a emanet olun. Selam ve saygılarımla…" ifadelerini kullandı.