AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in “Türkiye’de çıplak arama olduğuna asla inanmıyorum.” açıklamasından sonra bir video çekip Muğla E Tipi Cezaevinde çıplak arandığını sosyal medya hesabında duyuran avukat Betül Alpay (30) hakkında ‘iftira’ davası açıldı.

Kronos'ta yer alan habere göre; Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Muğla Asliye Ceza Mahkemesi’ne 24 Temmuz 2024’te gönderilen 3 sayfalık iddianamede gardiyanlar Gülbahar Yıldız, Necla Yetimoğlu ve başgardiyan Lütfi Kılınç, genç avukatı ‘çıplak arama’dıklarını, ‘detaylı arama’ yaptıklarını söyledi ve kendilerine iftira atıldığını iddia etti.

“GARDİYANLARIN SORUŞTURMA GEÇİRMESİNE NEDEN OLMAK…”

Savcı iddianamesinde, “Şüphelinin cezaevine girişte Muğla E Tipi Cezaevi Müdürlüğünde infaz koruma memuru olarak görev yapan Necla Yetimoğlu ve Gülbahar Yıldız tarafından dışarıdan hiçbir şekilde görülmeyecek ve görüntü kaydeden bir cihazın bulunmadığı bir odada, tenine çıplak elle dokunulmadan ve giydirilen önlük üzerinden üst aramasının yapıldığı halde, şüphelinin sosyal medya hesabından cezaevine girişte çıplak aramaya maruz kaldığına ilişkin sözlü ve ve videolu paylaşımlarda bulunmak suretiyle cezaevi görevlililerin adli ve idari soruşturma geçirmesine neden olmak suretiyle müspet suçu işlediği tüm soruşturma evrakı içeriğinden anlaşılmakta, şüphelinin yargılanmasının yapılarak cezalandırılmasına karar verilmesin kamu adına iddia ve talep olunur.” dedi.

“BEN KİMSEYE İFTİRA ATMADIM, YAŞADIKLARIMI AYNEN ANLATTIM”

Avukat Betül Alpay ise ilk duruşmanın 24 Eylül’de görüleceğini belirterek “Gardiyanlar benim sosyal medya hesaplarımdaki paylaşımlarımdan ötürü mesleki soruşturma geçirmişler ve iftiraya uğradıklarını söylemişler. Ben kimseye iftira atmadım, yaşadıklarımı aynen aktardım. Ayrıca bu dosyada benim ifadem hiç alınmadı. Direk iddianame kabul edilmiş, bana mahkeme için tebligat da gönderilmedi. Açılan davayı ben tesadüfen gördüm. İfade alınmadan açılan dava adil yargılanma hakkının ihlali demek.” diye konuştu.

GERGERLİOĞLU’NA YAPTIĞI TEŞEKKÜR İDDİANAMAYE DELİL OLARAK GİRDİ

Alpay’ın DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na teşekkür ettiği “Gergerlioğlu olmasaydı yaşadığım onursuz müdahaleyi anlatma gücünü belki de hiçbir zaman bulamazdım. İyi ki varsınız” paylaşımı da iddianameye delil olarak girdi.

“ALT ÇAMAŞIRIMI ÇIKARMAMI SÖYLEDİLER”

Betül Alpay, Aralık 2020’de çektiği sözkonusu videoda, “Tutuklandıktan sonra Muğla E Tipi Cezaevine gönderildim. İlk başta beni 2 kadın ve 4-5 erkek gardiyan karşıladı. Öncelikle kapalı bir odaya alındım. Burada 2 kadın gardiyan üzerimdeki kıyafetleri çıkarmamı söyledi. Ben de üzerimde tek atlet ve alt iç çamaşırı kalacak şekilde hepsini çıkardım. En son alt iç çamaşırımı da çıkarmam gerektiğini söylediler. Bu o gün duyduğum en kötü cümleydi sanırım. Tutuklandığımda yalnızca ailem üzüldüğü için üzülmüştüm ama bunu söylediklerinde gerçekten gözlerim doldu o gün ilk defa. Ve mecburen onların dediklerini yapmak zorunda kaldım. Alt iç çamaşırımı çıkarıp üç kere çök-kalk yaptım. Daha sonra yine bayan gardiyanlardan biri, yine altımda hiçbir şey yokken atletimin içerisine elini sokarak vücudumu muayene etti. Daha sonrasında ben başörtümü bağladım, üzerime bir tane hastane önlüğü giydirdiler. İçimde bir atlet ve bir alt çamaşırı, üzerimde hastane önlüğüyle tekrardan X-Ray’ların olduğu bölüme getirildim. O kısımda benim için oldukça üzücüydü. Çıplak arama yoktur diyen Özlem Zengin’e sesleniyorum. Çıplak aramaya maruz kalan binlerce kadından biriyim. Eğer 2 Kasım 2017’de Muğla E Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nun kamera kayıtlarını incelerseniz benim orada 4-5 erkek gardiyanın içerisinde bacakları çıplak bir şekilde geçtiğimi görebilirsiniz.” demişti.

Alpay, Özlem Zengin’i de etiketleyerek, “Yok saydığınız, inkar ettiğiniz çıplak aramayı ben de bizzat yaşadım. Sizinle aynı inancı ve aynı mesleği paylaştığım için utanıyorum” diyerek tepki göstermişti.

TUTUKLANDIĞINDA HUKUK FAKÜLTESİNİ YENİ BİTİRMİŞTİ

Gediz Üniversitesi’nde 2016’da mezun olduktan sonra avukatlığa başlayan Betül Alpay, Gülen cemaatine yönelik soruşturmalar kapsamında 2 Kasım 2017’de tutuklandı. Mahkemede “Telefonuma ByLock’u biri indirdi, programı hiç kullanmadım” diyen Alpay’a hakim 4 yıl 2 ay ceza verdi. 6,5 ay hapis yattıktan sonra 23 Mayıs 2018’de tahliye edilen Alpay, Mart 2020’de Türkiye’den ayrılıp Almanya’ya göç etti.

ÇIPLAK ARAMA TARTIŞMALARI NASIL BAŞLADI?

Uşak Emniyet Müdürlüğü, Gülen cemaati soruşturmaları kapsamında 1 Eylül 2020’de Uşak Üniversitesi’nde okuyan 23’ü kız öğrenci olmak üzere toplam 26 kişiyi gözaltına aldı. 22 öğrenci 4 Eylül 2020’de yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. 1’i öğrenci olmak üzere 5 kişi ise tutuklandı.

Öğrenciler 5 gün boyunca avukatlarıyla sadece resmi ifadeleri alınırken görüşebildi. Özel görüşmek isteyenlerin talepleri reddedildi. Ayrıca öğrencilerle “özel mülakat” adı altında resmi olmayan, psikolojik baskının çok fazla boyutta olduğu görüşmeler yapıldı. Bir öğrenci bu sorgu sırasında 3 kez bayıldı, dışarı çıkarılıp hava aldırıldıktan sonra sorgusuna devam edildi. Öğrenci evinde kaldıkları için haklarında soruşturma başlatılan öğrenciler Uşak KOM ve Uşak Asayiş Şube’de çıplak aramaya maruz kaldı.

GERGERLİOĞLU TUTUKLANDI, GAZETECİYE SORUŞTURMA AÇILDI

Gazeteci Sevinç Özarslan’ın ortaya çıkardığı olayı, milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu TBMM gündemine taşıdı. Uşak Emniyet Müdürü Mesut Gezer ve aralarında il emniyet müdür yardımcılarının da bulunduğu çok sayıda polis, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Uşak Emniyeti ile ilgili ifadeleri nedeniyle şikayette bulundu. Gergerlioğlu bu olaydan sonra T24’te yayınlanan bir yazısı bahane edilerek Mart 2021’de tutuklandı. Kız öğrencilerle röportaj yapan Sevinç Özarslan hakkında da yakalama kararı çıkartıldı.

ÇIPLAK ARAMANIN ADI NE ZAMAN DETAYLI ARAMA OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ?

Eylül 2020’de Uşak Üniversitesinde okuyan 30 kız öğrenciye yapılan çıplak arama arama tartışmaları gündemden hiç düşmediği için 2021’de çıkarılan bir kanunla ‘çıplak arama’nın adı, ‘detaylı arama’ olarak değiştirilmişti.

ÖZLEM ZENGİN: BİR KADININ BÖYLE ARANMASINA TAHAMMÜL EDEBİLİR MİYİZ?

Aynı zamanda avukat olan ve 28 Şubat döneminde başörtüsü mücadelesiyle öne çıkan AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin bu iddialara, 17 Aralık 2020’de Euronews’ten dün Dilek Gül’e verdiği röportajda cevap verdi ve “Türkiye’de çıplak arama olduğuna asla inanmıyorum, yok böyle bir şey. Zaten bu konuya İçişleri bakanımız genel kurulda cevap verdi. Bunu çok net söyleyeceğim, bu bir fetö yöntemidir. Ne münasebet, hem de bahsettiği kadınlar mütedeyyin kadınlar. Bütün hayatı kadın mücadelesi ile geçmiş bir insanım, böyle bir şeye müsaade edebilir miyiz biz? Bir kadının böyle aranmasına biz tahammül edebilir miyiz?” dedi.

Daha sonra Meclis’te de konuyu gündeme getiren Zengin, Türkiye’de çıplak aramanın olmadığını, özellikle “mütedeyyin kadınlara” kesinlikle böyle bir şey yapılmadığını savunmuş, Uşak Emniyet Müdürlüğü’ndeki çıplak arama iddialarını reddederek, “Bu kurgusal bir harekettir. Onurlu, ahlaklı kadın bir sene beklemez. Bir kadını çıplak arayacaksın, dakikasında bundan rahatsızlığını beyan eder” diye konuştu.

Zengin’in bu açıklamaları kamuoyunda büyük tepki çekmişti. Gezi Davası nedeniyle hapis yatan mimar Mualla Yapıcı başta olmak üzere 15 Temmuz 2016’dan sonra gözaltına alınan ve tutuklanan birçok başörtülü kadın, yaşadıklarını videoya çekerek Twitter’dan paylaşıp çıplak aramaya maruz kaldıklarını anlatmıştı.