Haber: Fatoş Erdoğan

Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirmek istedikleri 950. hafta sessiz oturma eylemi sırasında gözaltına alınan 20 kişi hakkında açılan davanın 4. duruşması, çok sayıda insan hakları savunucusunun katılımıyla gerçekleştirildi. Duruşmayı izleyenler arasında CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Af Örgütü, TİHV ve İHD temsilcileri de yer aldı.

Duruşmada gözaltına alınanlardan Cüneyt Yılmaz, uzun yıllardır Cumartesi Anneleri ile mücadele ettiğini belirterek, “Galatasaray Meydanı’na yürürken kötü muameleye maruz kaldık ve herhangi bir uyarı yapılmadan gözaltına alındık” dedi. Hünkâr Hüda Tanrıverdi ise eylemin barışçıl bir hak arayışı olduğunu, anayasal hakları ihlal edilmesine rağmen gözaltına alındıklarını ifade etti.

Cumartesi Anneleri'ni savunan avukatlardan Oya Meriç Eyüboğlu, 1995'ten beri Cumartesi Anneleri eylemlerine katıldığını ve birçok kez gözaltına alındığını belirtti. Eyüboğlu, Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda verdiği kararların dikkate alınmadığını, barışçıl bir eyleme rağmen gözaltı işlemlerinin keyfi olarak uygulandığını vurguladı.

Duruşmada savcı, suçun yasal unsurlarının oluşmadığını belirterek 20 kişinin beraatını talep etti. Avukat Eren Keskin ise, beraat talebinin bir lütuf olmadığını ve suçun başından beri mevcut olmadığını vurguladı. Keskin, Cumartesi Anneleri’nin yıllardır barışçıl bir şekilde adalet arayışını sürdürdüğünü belirtti.

Savcının mütalaası üzerine avukat Murat Çelik de söz alarak, Cumartesi Anneleri’nin eyleminin gözaltında kayıpların duyulmasını sağladığını ifade etti. Savcı ile avukat Çelik arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Tartışmanın ardından duruşmaya ara verildi.

Aranın ardından mahkeme, savcının beraat talebini dikkate alarak, Cumartesi Anneleri’nin beraatine karar verdi.