İNSAN HAKLARI

Cumartesi Anneleri’ne açılan dava Çağlayan Adliyesi’nde görüldü

Cumartesi Anneleri, "Bu dava; sadece Cumartesi Anneleri’nin değil bütün toplumun barışçıl toplanma hakkını hedef alan bir davadır. Anayasal bir hakkın kullanımı suç değildir!"

Abone Ol

Haber: Fatoş Erdoğan

Cumartesi Anneleri'nin, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetlerini sormak için her hafta Galatasaray Meydanı’nda düzenledikleri oturma eylemlerinin, 25 Ağustos 2018 tarihindeki 700. hafta buluşmasında polis şiddetiyle yapılan gözaltılar sonucunda 46 kişi hakkında İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesinde, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet" suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın 13. duruşması büyük salon 27.Ağır Ceza Mahkemesi'ndegörüldü. İfadeleri alınamayan yurt dışında olan iki kişinin dosyalarının ayrılmasına karar veren hakim, dosyanın esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için iddia makamına gönderilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma, 10 Ocak Cuma günü saat 10.00'da görülecek.

Duruşmaya PEN Norveç Türkiye Danışmanı Caroline Stockford'un da olduğu heyet, Uluslararası Af Örgütü, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, MLSA, Hafıza Merkezi, İstanbul Barosu İnsan Hakları Komisyonu'da katıldı.

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşma, halen ifadesi alınmayan kişilerin dinlenmesi ile devam etti. Ataman Doğa Kıroğlu savunmasında, "Önceki savunmamı aynen tekrar ederim" dedi.

İfadelerin ardından avukatlar söz aldı. Yargılamanın en başından beri isnat edilen suçun unsurlarının oluşmadığını belirten Av. Çiğdem Akbulut, yargılamanın uzun süredir devam ettiğini ve karara çıkabileceğini belirterek derhal beraat kararı verilmesini talep etti.

İlk duruşmasında karar verilmesi gereken bir yargılamanın yıllardır devam ettirilerek Cumartesi Anneleri'nin maruz bırakıldıkları hak ihlallerinin devam ettirildiğini ifade eden Av. Turan Ece, yargılamanın derhal beraat kararı verilerek sonlandırılmasını talep etti.

1995 yılında zorla kaybedilen Hasan Ocak'ın kardeşi Ali Ocak yıllardır devam eden bu yargı tacizinin sonlandırılmasını talep etti.

Cumartesi İnsanı Sebla Arcan da söz alarak Cumartesi Anneleri'ne yönelik yargısal tacizin derhal sonlandırılmasını talep etti.

Dosyaya yeni atanan duruşma savcısı, ifadeleri alınamayan kişilerin dosyalarının ayrılmasını ve dosyanın esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak üzere tarafına gönderilmesini talep etti.

Hakim, dosyanın geçirmiş olduğu safahat, sanıklar Ekin Ekinci(Muhammed Emin Ekinci) ve Özer Oymak'a ulaşılamamış olması ve savunmalarınin alınamamış olmasına karşı diğer sanıkların savunmalarının tamamlanmış olması, savunmaları tamamlanan sanıklar yönünden, savunması henüz alnmayan sanıkların savunmalarının beklenilmesinde zorunluluk bulunmaması ve dosya kapsamı dikkate alınarak henüz savunması alınmayan sanıklar Ekin Ekinci(Muhammed Emin Ekinci) ve Özer Oymak hakkındaki dosyanın TEFRiKİ ile yeni bir esasa kaydedilmesi sanıklar Özer Oymak ve Ekin Ekinci(Muhammed Emin Ekinci) hakkındaki yargılamaya yeni esas numarası üzerinden devam edilmesine, Varsa tevsii tahkikat taleplerini, yoksa esas hakkındaki mütalaasını sunmak üzere dosyanın Istanbul Cumhuriyet Başsavcılığına tevdiine, Sanık Cihan Oral Gülünay hakkında mahkememizce verilen CMK'nin 109/3-maddesi uyarınca "yurt dışına çıkamamak" şeklindeki adli kontrol kararının DEVAMINA, iş bu karara CMK'nın 111/2 ve 268. maddeleri uyarınca ilgililerin iki hafta içerisinde mahkememize dilekçe vermek veya tutanağa geçirilmek koşulu ile zabıt katibine beyanda bulunmak suretiyle Ístanbul Ağır Ceza Mahkemeleri nezdinde itiraz hakkının bulunduğunun bildirilmesine, 4-Mesleki mazeret dilekçesi sunan sanık müdafiilerin mazeretlerinin ayrı ayrı kabulüne, Bir sonraki duruşma günü duruşma salonu tahsisi için Istanbul 14. ACM ve 27. ACM'ne müzakere yazılmasına, 6-Bu celse zaptnın bilirkişiye tevdi edilerek çözümünün yaptırılmasına, Bu nedenle duruşmanin 10/01/2025 günü saat 10.00'a bırakılmasına karar verdi.

Ne olmuştu?

Cumartesi Anneleri/İnsanları, kayıpların bulunup faillerin yargılanması talebiyle 27 Mayıs 1995’te Galatasaray Meydanı’nda başlattıkları oturma eylemine 15 Ağustos 1998'de başlayıp yedi ay süren polis saldırısı sonucu 13 Mart 1999’da ara verdi. 31 Ocak 2009’da yeniden başlayan Cumartesi oturmaları 25 Ağustos 2018’deki 700. Haftada tekrar polis saldırısı ile karşılaştı.

700. haftada polis plastik mermilerle saldırdı, çok sayıda kayıp yakını gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar ifadelerinin ardından aynı gün serbest bırakıldı.

Gözaltında kaybedilenlerin aileleri ve hak savuncuları Galatasaray Meydanı'nda 700. haftada ağır polis şiddetiyle gözaltına alındı. Cumartesi Anneleri/İnsanları'nın maruz kaldığı polis şiddeti ve barışçıl toplantı ve gösteri özgürlüklerinin engellenmesi ile ilgili yaptığı tüm suç duyuruları sonuçsuz kaldı. Bununla da kalmadı, aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişi hakkında dava açıldı.