GÜNDEM

Cumartesi Anneleri'nin 1000. haftası | Galatasaray Meydanı’ndaki abluka kaldırıldı

Galatasaray Meydanı’nda uygulanan polis ablukası 300 hafta sonra kaldırıldı. Cumartesi Anneleri, 1000'inci haftada meydanda açıklama yapacak.

Abone Ol

Cumartesi Anneleri'nin kayıplarının akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’nda başladıkları oturma eylemleri 1000'inci haftasına girdi. Sorumluların yargılanması için 1995’ten beri meydanda basın açıklaması yapan kayıp yakınları, her hafta çağrı yapıyor.

Galatasaray Meydanı’ndaki eylemler 28 Ağustos 2018’de 700’ncü hafta polis saldırısıyla yasaklanmış, meydan ise ablukaya alınmıştı. Galatasaray Meydanı’nda uygulanan abluka ve yasak, 300 hafta sonra kaldırıldı. Kayıp yakınları, 1000'inci haftada Galatasaray Meydanı’nda bugün açıklama yapılacak.

"ARADAN 29 YIL GEÇTİ BİZ AYNI YERDEYİZ"

Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun seneler sonra verdikleri mücadele sonucunda açılan Galatasaray Meydanı’na ilişkin şunları söyledi: 

Yıllar sonra burayı açtılar, inşallah kapatamazlar. Yıllar sonra buraya gelip özgürce oturmak farklı bir duygu. Galatasaray Meydanı'nın dili olsa konuşsa duyguluyuz. Eski günleri hiç unutmadık. Aradan 29 yıl geçti biz aynı yerdeyiz.

Herkes sesimizi duysun! Biz direndik. Hiç geri adım atmadık. 29 hafta gözaltına alındık. Biz bu meydanı kendi inadımızla, irademizle, haklılığımızla açtırdık. Bir kayıp kalana kadar mücadelemize devam edeceğiz.

NE OLMUŞTU?

Cumartesi Anneleri'nin 700'üncü hafta buluşmasına düzenlenen polis saldırısında 23 kişi gözaltına alınmış, ardından 46 kişiye 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet' suçlamasıyla dava açılmıştı.

1995'te gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ablası Maside Ocak, kolluk görevlileri ve amiri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak Başsavcılık 'soruşturmaya yer olmadığına' karar vermişti. Ardından başvurduğu İstanbul Sulh Ceza Hakimliği de itirazı kesin olarak reddedince Ocak, dosyayı AYM'ye taşımıştı.

Başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme, oy birliğiyle "Kötü muamele yasağının ihlal edildiği" iddiasının kabul edilemez olduğuna hükmetmişti. Ancak Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verilmişti. Karara karşı oy kullanan tek isim ise İçişleri Bakan Yardımcısı iken AYM üyeliğine atanan Muhterem İnce olmuştu. AYM ayrıca başvurucuya 13 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesini kararlaştırmıştı.

AYM, Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis saldırısına ilişkin mayıs ayında bir hak ihlali kararı daha vermişti. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri'nin başvurusunda yüksek mahkeme toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetmişti.