Datça'nın Muhteşem Koyları

4 bin yıllık, köklü bir geçmişe sahip olan Datça, bugüne dek farklı medeniyetler tarafından yaşam alanı olarak kullanılmış. Bu sebeple yalnızca muhteşem koyları ile değil, tarihi ve kültürü ile de dikkat çeker. Ancak bölgeye yapılan ziyaretlerini temel sebepleri arasında yaz tatili yapmak ve Ege Denizi’nin tadını çıkartmak bulunur.

Eğer siz de yaz tatili için tercihinizi Datça’dan yana yapıyorsanız benzersiz koyları tercih edebilirsiniz. Birbirinden farklı özelliklere sahip olan koylar, keyifli bir yaz tatili geçirmenize yardımcı.

  1. Palamutbükü

Palamutbükü Datça merkezine 25 km mesafede. Akdeniz’i gören bir kıyıda, Datça Yarımadası’nda konumlanan Palamutbükü, merkezden otobüs veya servis aracılığıyla ya da hava yoluyla ulaşılabilecek bir konumda. Etrafında konaklayabileceğiniz farklı Datça otelleri bulunur. Aynı zamanda sahil boyunca kafe, restoran ve çay bahçesi gibi yeme içme ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz çeşitli işletmeler de yer alır.

  1. Hayıtbükü

Datça’nın en sevilen plajları arasında Hayıtbükü geliyor. Çok sığ bir suya sahip olduğu için çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler tarafından en çok tercih edilen plajlar arasında yer alıyor. İnce kumlu plajı ve etrafında bulunan işletmeleri, keyifli bir deniz günü geçirmek isteyenlerin ilgisini çekiyor.

  1. Ovabükü

Ovaya benzer bir görüntüye sahip olduğu için bu isimle anılan ve 600 metrelik kumsalı ile hem eğlenceli hem de huzurlu bir yer olan Ovabükü, merkeze yaklaşık 15 km uzaklıkta. Merkezde konaklıyor ve denize girmek için farklı bir alternatif arıyorsanız tercih edebileceğiniz Ovabükü, bölgenin en güvenli koyları arasında. Bu sebeple çocuklu aileler tarafından da tercih edilebilir. Ovabükü içerisinde bulunan plaja giriş için ödeme yapmanız gerekmez. Çeşitli işletmelere ev sahipliği yaptığı için yeme-içme ihtiyacınızı karşılayabilir ya da şezlong veya şemsiye kiralayabilirsiniz.

  1. Kızlanaltı

Burgaz Uzun Azmak’tan başlayan ve Gebekum bölgesine kadar koruma altına alınan sahil kesimine Kızlanaltı adı veriliyor. İsmini Kızlan Köyü’ne ait arazilerden alan ve Datça’nın en sevilen plajlarından biri olarak değerlendirilen Kızlanaltı, yay biçimde uzanan sahili ile keyifli bir deniz deneyimi yaşatıyor. Kızlanaltı Plajı özellikle su sporları yapmak isteyenler tarafından bölgenin en çok tercih edilen plajlarından biri.

  1. Kargı Koyu

Datça merkeze 3 km uzakta olduğu için en yakın koylardan biri olarak değerlendirilen ve etrafını saran dağlar ile etkileyici bir ambiyansa sahip olan Kargı Koyu, rüzgârdan oldukça az etkileniyor. Bu durum bölgede bulunan diğer koylardan farklı olmasını sağlıyor. Belediye minibüsleri ile merkezden kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz Kargı Koyu, etrafında bulunan işletmeler sayesinde yeme içme ihtiyacınızı karşılamanıza da olanak sağlıyor. Doğa yürüyüşleri yapmak veya denizin tadını çıkartmak için tercih edilen Kargı Koyu’na girişler ücretsiz.

Selimiye'nin Büyüleyici Plajları

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı bir köy olan Selimiye, özellikle büyük şehirlerin kaotik gürültüsünden ve kalabalığından uzaklaşmak isteyenler için en iyi tatil yerlerinden birisi. Doğa ve denizin benzersiz bir uyum içerisinde olduğu Selimiye, göz alabildiğince yemyeşil bir doğa ve masmavi sıcak bir denize sahip. Yalnızca teknelerin girebildiği ıssız koylara ve çeşitli plajlara ev sahipliği yapan Selimiye, doğa ile iç içe keyifli vakit geçirmek isteyenler tarafından ziyaret edilir. Selimiye’de hem ücretli hem de ücretsiz hizmet veren plajlar bulunur. Aynı zamanda bölgede yöresel yemekler tadabileceğiniz restoranlar, konaklayabileceğiniz oteller de yer alır.

  1. Selimiye Halk Plajı

Köyün ana plajı olan ve kalbinde konumlanan Selimiye Halk Plajı, güneşlenmek ve yüzmek için ideal. Halk plajı olarak hizmet verdiği için girişte ücret ödemeniz gerekmez. Fakat plaj içerisinde şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz çeşitli işletmeler bulunur. Oldukça büyük bir plaj olması sebebiyle kalabalık misafir gruplarını ağırlayabilen ve istenmeyen yoğunluğu ortadan kaldıran Selimiye Halk Plajı, etrafında bulunan butik oteller ile de keyifli bir tatil deneyimi vadeder.

  1. Kameriye Adası

Marmaris, Selimiye bölgesine bağlı bir ada olan Kameriye Adası, gözlerden uzak, sessiz ve sakin bir tatil yapmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Tekne ve yatlarla geçilebilecek bir noktada olan Kameriye Adası, Selimiye’den yapılan tekne turlarının en sevilen mola noktalarından biridir. Doğal güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakan ve aynı zamanda mutlaka görülmesi gereken çok sayıda tarihi yapıya da ev sahipliği yapan Kameriye Adası, Ege Denizi’nin tadını çıkartmak isteyenler tarafından tercih ediliyor.

  1. Kızkumu

Marmaris ilçesinde, Selimiye’de bulunan Kızkumu, bölgenin en çok tercih edilen plajlarından bir diğeridir. Orhaniye Köyü’nü çevreleyen kayaların etrafında yer alan dolayısıyla en sıcak yaz günlerinde bile serin havada deniz keyfi yaşamaya yardımcı olan Kızkumu Plajı, 600 metrelik sığlık alana sahip. Bu sebeple özellikle yüzmeyi yeni öğrenenler tarafından en çok tercih edilen seçenekler arasında.

  1. Bademli Koyu

Selimiye’de denizin tadını çıkartabileceğiniz koylardan bir diğeri Bademli Koyu. Etrafında bulunan pek çok konaklama seçeneği ile keyifli bir tatil deneyimi vadeden Bademli Koyu, serin ve sığ suyu ile yaz boyunca en çok tercih edilen yerler arasında. Yüzmeyi yeni öğrenenler ve kalabalık arkadaş grupları içinde uygun olan, etrafında pek çok işletme bulunan Bademli Koyu keyifli bir deniz günü geçirmek için ideal.

  1. Sığliman

Selimiye Koyu’nun girişinde yer alan Sığliman, doğal güzellikleri ile ön plana çıkar. Selimiye’de gerçekleşen tekne turlarının vazgeçilmez mola duraklarından biri olan Sığliman, etkileyici denizi ile keyifli bir deneyim yaşamak isteyenlerin tercihidir. Selimiye’de bulunan diğer koy ve plajlara oranla daha fazla rüzgar aldığı için en sıcak yaz günlerinde bile sıcaktan bunalmayı engeller.

Datça ve Selimiye'de Su Sporları

Türkiye yaz aylarında yerli ve yabancı turistlere tatili imkanı sunan çok sayıda noktaya sahip. Özellikle Ege Bölgesi’nde bulunan tatil lokasyonları, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından sezon boyunca adeta akına uğruyor. Ege Bölgesi denildiğinde akla gelen yerlerin başında ise Datça ve ardından Selimiye bulunuyor. Bu gibi yerlerin yoğun bir ilgi görmesini sağlayan en önemli özellikleri arasında ise değişen tatil ihtiyaçlarını karşılama konusunda sahip oldukları başarı yer alıyor.

Datça veya Selimiye’de tatil yaparken su sporları yaparak seyahatiniz unutulmaz hale getirebilirsiniz. Deneyebileceğiniz su sporları arasında rafting, deniz paraşütü (parasailing), rüzgâr sörfü, uçurtma sörfü, ringo, banana ve fly board gibi seçenekler bulunur.

Eğer tercihiniz bunlardan biri değilse su altı dalışını da tercih edebilirsiniz. Balıklarla birlikte yüzebileceğiniz, berrak bir deniz olan Ege denizi, Türkiye’nin en sevilen su altı dalış noktaları arasında. Tüplü veya tüpsüz dalış yaparak Ege denizinin su altı dünyasını daha yakından tanıma şansı elde edebilirsiniz. Böylelikle deniz canlılarıyla yüzme deneyimi yaşayabilirsiniz. Profesyonel ekipler ile bir arada gerçekleştireceğiniz dalışlar, hayat boyu unutamayacağınız bir deneyim yaşamanıza yardımcıdır. Datça ve Selimiye bölgesinde de su altı dalış yapabileceğiniz pek çok profesyonel ekip ve eğitmen bulunur.

Doğa ve Tarih İç İçe

Datça ve Selimiye’nin her yıl bir öncekinden daha çok ziyaret edilmesini sağlayan en önemli özelliği değişen tatil ihtiyaçlarını karşılaması. Örneğin bazı turistlerin tatili anlayışı doğayla iç içe olmak iken bazı turistlerin tatil anlayışı ise tarihi yerleri daha yakından görmek. Datça ve Selimiye her ihtiyacı aynı anda karşılayabilecek olanaklara sahip olduğu için Türkiye’nin en sevilen turistik noktaları arasında.

Datça ve Selimiye seyahatiniz esnasında mutlaka görmeniz gereken yerlerin pek çoğu doğal güzellikleri ile öne çıkarken, geçmiş yıllardan kalan izleri de ziyaretçisine aktarıyor. Eğer seyahatinizi Selimiye’de yapıyorsanız mutlaka görmeniz gereken doğal ve tarihi yerlerden bazıları şunlar:

  • Dişlice Adası

  • Orhaniye

  • Knidos Antik Kenti

  • Efes Antik Kenti

Eğer Datça’yı gezmek istiyorsanız bu durumda aşağıdaki yerleri mutlaka ziyaret etmelisiniz:

  • Datça Knidos Antik Kenti

  • Eski Datça

  • Datça Kaleleri

  • Ovabükü

  • Knidos Feneri

Hem Datça hem de Selimiye tarih boyunca farklı egemenliklerin hükümdarlığı altına girmiştir. Geçmiş yıllardan kalan izleri başarılı bir şekilde taşıyan ve ziyaretçisiyle buluşturan bu yerler sayesinde siz de tarihin tozlu sayfalarında keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.

Günlük Tekne Turları

Datça koylarının ve Selimiye plajlarının yoğun bir ilgi görmesini sağlayan en önemli özellikleri benzersiz yüzme noktalarına sahip olmalarıdır. Yaz tatili konusunda ayrıcalıklı bir deneyim sunan Türkiye, özellikle benzersiz denizlerinde unutulmaz bir tatil yapmanıza yardımcıdır. Eğer sizin de tatil anlayışınız içerisinde bütün gün denizin tadını çıkartmak ve sıcakların bunaltıcı etkisinden kaçmak bulunuyorsa Datça koyları ve Selimiye plajları en iyi seçeneklerden biri olabilir.

Datça veya Selimiye’de seyahat ederken katılabileceğiniz aktivitelerden biri günübirlik tekne turları. Genellikle günün erken saatlerinde başlayan bir hava kararana dek devam eden tekne turları, birden fazla koyda duraklar. Durakladıkları her koyda belirli bir süre beklerler. Bu sayede doğal güzellikleriyle büyüleyen koylarda yüzme şansı yakalayabilirsiniz. Tekne turlarının hangi duraklarda ne kadar süre boyunca durakladığını ve ödediğiniz ücrete hangi hizmetlerin dahil olduğunu öğrenmek için bu alanda uzman olan kişilerle iletişime geçebilirsiniz. Böylelikle hem yaz aylarının sıcak havalarında keyifli bir aktiviteye katılabilir hem de bölgedeki en güzel koylarda vakit geçirme şansı yakalayabilirsiniz.

Konaklama Rehberi

Ege Bölgesi’nin en sevilen tatil noktaları arasında Datça koyları ve Selimiye plajları geliyor. Bu bölgelerde tatil yapmak her bütçeye uyum sağlıyor. İster halk plajlarına ücretsiz olarak girerek, yeme içme ihtiyacınızı evden karşıladığınız ekonomik bir tatil yapabilir isterseniz bölgede bulunan her şey dahil konsept ile hizmet veren otelleri tercih edebilirsiniz. Her tatil anlayışına ve bütçeye hitap edebilen konaklama seçenekleri ile Türkiye’nin en sevilen tatil rotaları arasında gelen Datça ve Selimiye, her şey dahil veya yarım pansiyon gibi farklı konseptlere sahip otellere de ev sahipliği yapıyor.

Eğer tatilinizi lüks standartlarda yaşamak istiyorsanız her şey dahil konsept ile hizmet veren Selimiye otelleri, sizler için en iyi seçenekler arasında. Genellikle yalnızca müşterilere ayrılmış özel bir plaja sahip olan ve günün farklı saatlerinde yüksek standartlarda yiyecek ve içecek gibi alternatifler sunan bu oteller, bütün bir yılın yorgunluğunu üzerinizden atmanıza yardımcı. Ancak daha ekonomik bir tatili yapmak istiyorsanız bu durumda Datça veya Selimiye bölgesinde bulunan, yarım pansiyon veya yalnızca oda konsepti ile hizmet veren butik otelleri de tercih edebilirsiniz.

Her bütçeye ve her tatil anlayışına kolaylıkla adapte olabilecek Datça ve Selimiye, bu gibi sebepler dolayısıyla da sezon boyunca en hareketli zamanları yaşar. Çoğunlukla mayıs ayının sonlarında başlayan ve ekim ayının sonlarına kadar devam eden sezon, Datça ve Selimiye’nin en hareketli zamanları…