Haber: Fatoş Erdoğan
Davutpaşa Patlaması Davası'nın karar duruşması Bakırköy Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görüldü. 15 yıldır tutuksuz yargılanan sanıklara "görevi kötüye kullanma"dan ceza verildi. Cezalarda indirime gidildi. Sanıkların tutuklanmasına gerek olmadığına karar verildi.
31 Ocak 2008'de Davutpașa'da meydana gelen patlama ve yangında 20 işçi hayatını kaybetti. 115 kişi yaralandı. Emek İș Hanı'ndaki kaçak maytap atölyesinin sahibi de patlamada hayatını kaybetti.
Davutpașalı Adalet Arayan Aileler 15 yıldır adaletin yerine getirilmesi için mücadele ediyor.
Mahkeme Heyeti kararını açıkladı: ödül gibi cezalar verildi, indirim uygulandı. Sanıkların tutuklanmasına gerek olmadığına karar verildi.
Zeytinburnu Belediyesi Zabıta Müdürü Feruz Kutsal'a görevi kötüye kullanma suçundan 2 yıl ceza verildi. Mahkeme heyeti, başkan şerh düştü indirim uygulamasına karar vererek 1 yıl 8 ay ceza verildi.
Zeytinburnu Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Rüstem Tekin "görevi kötüye kullanma" suçundan 2 yıl ceza verildi. 1 yıl 8 ay'a indirildi.
Zeytinburnu Belediyesi'nde 2007"ye kadar İmar ve Şehircilik Müdürü olan Şevket Yıldırım'a "ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma"dan 1 yıl ceza verildi indirimle10 ay'a çevrildi.
Zeytinburnu Belediyesi'nde 2007'den sonra imar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne atanan Hatice Küçükakyüz'e, ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma"dan 1 yıl ceza verildi. indirimle 10 ay ceza verildi.
Davutpașalı Adalet Arayan Aileler, 15 yıllık süreçte neler olduğunu şöyle sıraladı:
Davutpașa Patlaması'nın ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Davutpașalı Adalet Arayan Aileler olarak ceza davası açılana kadar 35 hafta Taksim Tramvay Durağında nöbet tuttuk.
10 sanık hakkında dava açıldı. Mahkeme 6,5 yıl süren yargılamasını 14 Temmuz 2014'te tamamladı. Zeytinburnu Belediyesi yetkilileri ve bina sahiplerine çeșitli cezalar verildi.
Yargıtay, mahkemenin kararını bozdu.
Bizler ve avukatlarımız kararı kabul etmedik, eksiklikleri olsa da mahkemenin Yargıtay'dan önceki kararında direnmesini talep ettik.
7 Ocak 2019`da Yargıtay kararından sonraki mahkeme süreci tamamlandı. Zeytinburnu Belediyesi yetkilileri iș cinayetinde sorumlu bulunmasına rağmen verilen cezaların iki yılın altında olması ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararı nedeniyle sanıklar bir gün bile hapis yatmadı.
Yıllarca süren Davutpașa Davası'nda çıkan karara itiraz ettik. Patlamada sorumluluğu bulunan kamu görevlilerine verilen cezaların ertelenmesi ve " yaşam hakkı ihlali" gerekçesiyle davayı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdık.
AYM davayı 14 yıl sonra karara bağladı. Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre AYM "yaşam hakkının ihlal edildiğine" karar verdi. Kararın bir örneği yeniden yargılama yapılmak üzere Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. AYM, bașvuruculara 1 milyon 200 bin TL tazminat ödenmesini kararlaștırdı.
AYM'nin bozma kararının, Hendek Patlaması Davası gibi davalara ve iș cinayetleri davalarında Hükmün Açıklanmasının Geri Bıraklması (HAGB) gibi cczasızlık konularındaki vurgusu nedeniyle bütün iş cinayeti davalarına etkisi olacak nitelikte emsal bir karar olduğu için önemli buluyoruz.
AYM'nin bozma kararından sonra, Davutpașa Patlaması Davası'nın ilk durușması 1.11.2022'de görüldü Bakırköy Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada AYM'nin yaşam hakkı ihlalini konu alan bozma kararından sonra önceki mahkemenin yeniden yargılama yapıp yapamayacağı ele alındı. Hak ihlali kararını vermiș olan yerel mahkeme kararında imzası olan hâkimin, AYM'den sonraki yargılamada yer alamayacağından davadan çekilmesine, davanın Bakırköy Adliyesi 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verildi.